PERSWIJN #7 komt 25 oktober uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #7 komt 25 oktober uit!

In Perswijn #7 maken we u lekker met de nieuwe jaargangen Grosse Gewächse, witte wijnen uit Irpinia (Campania), krokante chianti uit Toscane en wijn uit New York State.
We informeren u over wijnbouwopleidingen, het fenomeen wijnbos en carmenère zonder blend.
Verder 682 proefnotities Irpinia, sherry, droog wit uit de Loire, rood uit Toscane, Umbrië en Lazio, en carmenère (minimaal 50%).
En natuurlijk in PERSWIJN #7 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #7 is vanaf 25 oktober verkrijgbaar in de winkels, bij onze ambassadeurs en in de webshop.

VDP. Grosse Gewächse

Eind augustus 2021 werden in het Kurhaus van Wiesbaden de nieuwe Grosse Gewächse van de Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP) gepresenteerd. Voor droog wit is 2020 de nieuwe jaargang, al proefden we ook later uitgebrachte wijnen uit 2019. Voor rood, vooral Spätburgunder GG, is 2019 de nieuwe jaargang.

New York State concurrent voor Californië

In de VS is wijnbouw synoniem met de westkust. Maar tegenwoordig roert ook de oostkust zich, met New York State voorop.

Carmenère: niet makkelijk, wel mooi

Veel wijnmakers zien carmenère als niet meer dan een aardige blendingpartner
voor andere Bordeauxdruiven. Maar het Chileense Casa Silva bewijst dat carmenère ook in z’n eentje kan uitblinken.

Tenuta Villa Trasqua: krokante chianti

Voor ons proefthema rond wijnen uit Toscane kregen we een stortvloed aan wijnen toegezonden. Kennelijk zijn deze wijnen ongekend populair. Reden om te spreken met de (Zwitserse) Nederlander Alan Hulsbergen, samen met zijn broers Sven en Marc eigenaar van het wijngoed Tenuta Villa Trasqua in Chianti Classico.

De top 40 van wijndruiven

We hebben zo’n 4,5 miljoen hectare wijngaard op de wereld. Dat is lekker veel, maar wat zijn nou de meest aangeplante druivenrassen? Lars Daniëls maakte een top 40.

Wijnbouwer worden

In wijnproducerende landen zijn er wijnbouwopleidingen op alle niveaus, van vmbo tot universitair. Omdat in Nederland en België de vraag naar wijnbouwonderwijs van met name bij- en omscholers toeneemt, dook Perswijn in het aanbod en pikte er drie opleidingen uit.

In de rubriek Wijnmensen: Peter Hekers

Peter Hekers begon als fiscaal adviseur bij de belastingdienst, werd personal coach en is tegenwoordig geliefd als importeur van karaktervolle wijn.

Bodegas Bodem: natuurlijk evenwicht

Het gezegde luidt dat je om een klein kapitaal met wijn te vergaren met een groot kapitaal moet beginnen. Louis Geirnaerdt en zijn vrouw Eugenie van Ekeris laten met Bodegas Bodem zien dat dit niet altijd opgaat.

Niet zo maar een drank: de symboliek van wijn

Wijn komt voor in de grote verhalen van verbazend veel oude (en moderne) samenlevingen en heeft een belangrijke plaats in hun dagelijkse gewoonten, rituelen en spiritualiteit. Een duik in de geschiedenis van de symboliek van wijn.

Gut Hermannsberg

Het voormalige staatswijngoed Gut Hermannsberg – een van de mooist gelegen wijndomeinen van Duitsland – is helemaal terug waar het hoort: aan de top.

Irpinia levert topwit

Italië heeft een grote reputatie voor rood. Wit van topkwaliteit is schaarser. Alto Adige en Friuli hebben de naam. Maar een verrassende derde plek voor mooi wit ligt in Campania. Twee DOCG’s, beide in de streek Irpinia, bepalen daar het beeld aan de top: Fiano di Avellino en Greco di Tufo.

In de rubriek Op de wijnkaart: Jean Luc Etienne: ‘Het belangrijkste is dat iedereen plezier heeft’

Het roer om. Jean Luc Etienne verliet de Randstad voor Goes en werd ondernemer.

Het wijnbos

In de oudheid werden bomen vaak gebruikt als staak om wijnstokken te ondersteunen. In de ecologische wijnbouw komen bomen weer terug, maar nu om monocultuur te voorkomen.

In de rubriek Lekkere trek: restaurant ’t Amsterdammertje uit Loenen aan de Vecht

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn.

In de rubriek Aan tafel: Peter van Houtert

Multitalent Peter van Houtert proeft samen met ons sherry aan tafel en hernieuwt zijn liefde voor deze fantastische wijn.

Reageer op dit item