PERSWIJN #5 komt 1 augustus uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #5 komt 1 augustus uit!

In Perswijn # 5 leest u over wijnbouw in Mergelland, een nieuwe campagne die matigheid van alcoholgebruik moet stimuleren en over een nieuwe manier van werken in Swartland.

Verder delen we graag onze proefnotities van maar liefst zestien jaargangen Mas Daumas de Gassac en vertelt Lars Daniëls over reductie als potentiële wijnmisser en leggen we helder uit hoe wij voor Perswijn wijnen beoordelen.

We attenderen u op bag-in-box-wijnen, maken u vast lekker met verschillende vintage port 2018 en vertellen over de invloed van hitte op de Toscaanse wijnen.

Verder ruim 500 proefnotities Chenin Blanc (minimaal 85%) uit Zuid-Afrika, rood uit Catalunya, Navarra, Aragón en Valencia, wit uit Chili en Argentinië, Gewürztraminer/Gewurztramine en Amarone.

En natuurlijk in PERSWIJN #5 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #5 is vanaf 1 augustus verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

BOB Mergelland: voorbestemd voor wijnbouw

Heuvels die perfecte exposities bieden, kalkrijke bodems, een scala aan druivenrassen en ambitieuze wijnboeren: het Mergelland is en blijft dé plek in ons land die is voorbestemd voor wijnbouw. Een plek die de moeite van het beschermen waard is.

‘May Wim Be With You’. Matigheid nieuwe stijl

Waren we net aan Wim gewend, is het matigingsmannetje verdwenen. Wim bleek niet te werken. Althans onvoldoende. En dus bedacht Wine in Moderation, de internationale WiM-beweging, een nieuwe campagne die ons allemaal moet stimuleren matig wijn te drinken: Choose|Share|Care.

Swartland: van de ene revolutie in de andere

Toen ik Chris en Andrea Mullineux voor de eerste keer bezocht, zat het wijnmakersechtpaar in een kleine kelder, hartje Riebeek-Kasteel. Aan de muur hingen posters van de Swartland Revolution. Een groep van jonge boeren was naar dit gebied ten noorden van Stellenbosch getrokken om het ‘anders’ te doen. Dat deden ze. En dat blijven ze doen. De revolutie gaat door.

In de serie: Foute wijn. Over missers en mankementen

Fouten in wijn zijn ergerlijk en soms onacceptabel. Wijn is een van de weinige producten waarvoor je (zo nu en dan veel) geld moet betalen zonder de zekerheid te hebben dat hij technisch foutloos is. Dus is het voorconsumenten en verkopers belangrijk om te weten wat fouten en onvolkomenheden in wijn zijn en hoe je ze kunt ontdekken. Wijnproducenten moeten weten hoe missers ontstaan en hoe ze voorkomen of beperkt kunnen worden. Lars Daniëls bestudeert de bekendste wijnfouten in deze nieuwe, achtdelige serie. Deel 5: reductie.

Mas Daumas de Gassac. Daar kun je op wachten

Net voor het coronavirus opdook, vond er in restaurant De Lage Vuursche een bijzondere proeverij plaats. Wijnliefhebber Xavier Auerbach had de gulle handen ineengeslagen met importeur Wijnkoperij Okhuysen om zestien jaargangen Mas de Daumas Gassac te laten proeven. Samuel Guibert, mede-eigenaar en wijnmaker van het domein, lichtte de diverse jaargangen toe.

Jan en Caryl Panman ‘Het duurt lang voor je een wijngaard écht kent’

Ruim twee weken na het eindigen van het Franse ‘confinement’ is Perswijn op bezoek bij Jan en
Caryl Panman, die dit jaar hun twintigste verjaardag vieren als eigenaren van Château Rives-Blanques in Limoux. In die tijd hebben ze mooie resultaten bereikt, onder andere met een wijn van 100% mauzac.

Proeven bij Perswijn. Meer dan alleen punten scoren

Het proeven en waarderen van wijn is – naast het schrijven over wijngebieden en aanverwante zaken – een hoofdzaak voor Perswijn. In dit artikel laten we u zien wie er aan de proeftafel zitten en hoe de wijnen worden beoordeeld.

BIB, tune, funbox: Nederlanders willen er nog niet aan

De omzet in bag-in-box-wijnen neemt wereldwijd toe. Naast gebruiksgemak en financieel voordeel zijn er andere redenen waarom consument en producent voor de box in plaats van de fles kiezen. De ruimere keus, ook in kwaliteit, en milieuoverwegingen zijn de voornaamste. In Nederland blijft de verkoop echter achter en daardoor ook de ontwikkeling van het assortiment. Doen we onszelf tekort?

Richard Duckitt van Bellingham ‘Goedkope Pinotage bestaat niet’

De videoproeverij van wijnen van Bellingham begint met een Homestead Sauvignon Blanc: een wijn die de kassa voor het bedrijf laat rinkelen. Maar wijnmaker Richard Duckitt wordt (net als wij) pas écht enthousiast als het over chenin blanc en pinotage gaat.

In de rubriek Wijnmensen: Jeroen Bronkhorst: “Ik wil mezelf ontwikkelen, zo zit ik in elkaar”

Hij was druivenplukker, kok, cateraar en café-eigenaar. Maar wat wijn docent Jeroen Bronkhorst vooral drijft , is zichzelf ontwikkelen en anderen opleiden. En de liefde voor wijn natuurlijk. Om de coronacrisis te overleven, trok hij elke dag een topwijn open.

In de rubriek Op jacht naar wijngeluk

Van je (wijn)passie je beroep maken; wie droomt er niet van? Deze landgenoten
deden het. In de tweede aflevering van deze serie het verhaal van Roelof Ligtmans en Marlon Steine. In 2007 lieten zij Nederland achter zich en namen in Mercurey (Bourgogne) een vervallen wijndomein over. Ze begonnen op 1,5 hectare, maar inmiddels is het biologische wijngaardareaal van Domaine de la Monette uitgegroeid tot 11,5 hectare. We zijn hier geworteld.’

Vintage port 2018. Gemaakt voor moderne mensen

De mail begin mei van Symington Family (onder meer eigenaar van de portmerken Dow’s en Graham’s) of er interesse was de nieuwe jaargang vintage port te proeven, was een mooie aanleiding om over de jaargang 2018 te berichten. Dus vroeg Perswijn monsters op van verschillende huizen, om een goed beeld te krijgen. En dat beeld was: wijnen met een heerlijk fruitig en bovenal heel toegankelijk karakter.

Anteprima di Toscana 2020. Hitte doet zich gelden

Achteraf was de reis naar de proeverij van de Anteprima, de primeurproeverij van Toscaanse wijnen, midden februari, zo’n beetje de laatste volgens de oude reisroutine. Een vreemd idee. Ik proefde er Vino Nobile di Montepulciano 2017 en Brunello 2015.

In de rubriek Op de wijnkaart: Bauke Kemperman & Lisanne Berendsen ‘Je hoopt dat ze zeggen: verras me maar’

Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant.

Ruiken en reukverlies

De coronacrisis heeft ons leven flink op zijn kop gezet. Een van de symptomen van besmetting met het virus is reukverlies of anosmie. Voor de meeste mensen is geurverlies een teken om de dokter te raadplegen om te weten of ze echt COVID-19 hebben. Voor wijnprofessionals betekent het bovendien dat ze hun werk niet meer goed kunnen doen. Achter een geur gaan complexe fysiologische processen schuil, waar we dankzij recent onderzoek steeds meer van weten.

In de rubriek Lekkere trek: Restaurant Monarh in Tilburg

Honger? Dorst? Met Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, weet u altijd waar u moet zijn. Vergeet niet eerst op de website van het restaurant te kijken in verband met speciale maatregelen rond het coronavirus.

In de rubriek Aan tafel: Walter van Ditmars proeft Loire ‘Van tapwijn tot topwijn’

Wijn is Walter van Ditmars, importeur van Franse wijn, met de paplepel ingegoten. Zijn vader bezocht tijdens vakanties in de Mâconnais verschillende wijnboeren en Walter ging mee. Dat betaalde zich later uit.

2 Reacties

  1. Stukje copy/paste ?

    “Stefaan Soenen neemt in de serie over bijna vergeten Duitse Riesling Kabinett onder de loep en Lars Daniëls vertelt over vluchtig zuur. En er is een nieuw standaardwerk verschenen over Bordeaux met terroir als invalshoek.”

    Stond ook al in nr 4.

    mvrgr

    1. Beste Piet, bedankt voor het opmerken van de fout in de aankondiging. Die zin is van toepassing op editie 4 en niet editie 5. We passen het aan. Groet,

Reageer op dit item