Bij het artikel over Soave (PERSWIJN #3) ontbrak de plaats voor de kaders (zoals in de tekst aangegeven) en de notities. Bijgaand staat alle ontbrekende tekst vermeld.
Bij de uitbraak van Covid-19 in Noord-Italië werd het nog maar eens benadrukt: dit is de economische motor van Italië, met name regio’s Lombardije en Veneto. Alleen al de wijnproductie van Veneto is volstrekt uniek wat betreft de hoeveelheid die hier wordt geproduceerd. En het is niet alleen heel veel, maar nog heel succesvol ook. Dan is Soave, waar we op bezoek waren, maar een druppel in de oceaan van prosecco en Pinot Grigio.
Ingedroogde druiven, onuitroeibaar
Het laten (in)drogen van druiven is tegenwoordig iets dat je overal in Italië tegenkomt om de wijnen rijker/zoeter te maken. Vaak met het argument dat het hier om historische wijnmaakmethoden gaat, zoals bijvoorbeeld in Toscane. Maar in de praktijk is het om de honger naar zoet in de markt te bevredigen, en dus is het gewoon een commerciële keuze. ‘Call it dry, and make it sweet’, dat werk. Daar worden de wijnen niet meer getypeerd van, laten we maar zeggen, het vlakt ze af. Wie dacht dat het alleen bij rode wijnen gebeurde (dat is op grote schaal zo), komt bedrogen uit. Ook voor wit wordt het gebruikt, zoals in Soave. Wel heeft Soave ook een officiële zoete wijn, Recioto di Soave, een van de klassiekers van de streek. Voor deze wijn worden de druiven eerst geplukt en dan een paar maanden gedroogd, net als bij Amarone. Kenners in de streek zeggen dat de druiven het best kunnen worden gedrooGeur: door ze op te hangen, niet door ze neer te leggen. Het resultaat is flink zoet, maar kan heel goed zijn. Maar dat is heel wat anders dan het stiekem zoet maken van droge wijnen.
Recente jaargangen
2018 Goede jaargang, vrij overvloedig, niet te heet en niet extreem, fijne en goede wijnen.
2017 Heel heet, moeilijk, zelfs verbrande en geschrompelde druiven die niet konden worden geoogst.
2016 Ideale jaargang, met nog wat regen in juni, een redelijk koele zomer met een lange rijping van de druiven, met uitgebalanceerde wijnen.
2015 Warm en droog jaar, met veel hitte, waarbij de irrigatie werd gebruikt om het vochtgehalte hoger en de temperaturen in de wijngaard lager te houden.
De crus van Soave
In 2019 zijn 33 crus officieel erkend door het Italiaanse ministerie van landbouw. Ze zijn goed voor 40% van het wijngaardareaal. Er liggen er 28 in Soave Classico, twee in Val d’Alpone, op vulkanische ondergrond, en drie in de kalkhoudende wijngaarden aan de westkant. Het heeft zo’n 18 jaar geduurd voor deze erkening werd bereikt. Het Consorzio begon in 2000 met het in kaart brengen van de verschillende ondergronden, de hoogte van de wijngaarden en de topografie. De crus stonden al op veel labels vermeld, maar hebben met dit project een formele status gekregen. De producenten moeten een systeem hebben waarbij de druiven van de crus controleerbaar apart worden gehouden. De volgende 33 crus hebben de officiële erkenning gekregen: Castelcerino, Colombara, Froscà, Fittà, Foscarino, Volpare, Tremenalto, Carbonare, Tent, Corte Durlo, Rugate, Croce, Costalunga, Coste, Zoppega, Menini, Monte Grande, Ca ‘del Vento, Castellaro, Pressoni, Broia, Brognoligo, Costalta , Paradiso, Costeggiola, Casarsa, Monte di Colognola, Campagnola, Pigno, Duello, Sengialta, Ponsarà, Roncà – Monte Calvarina.
Notities geproefde Soave
Alle wijnen Soave Classico, tenzij anders vermeld
Toelichting puntensysteem
Perswijn maakt gebruik van de 20-puntenschaal voor de beoordeling van complexe, kwalitatief hoogstaande wijnen. De score van een wijn op deze schaal is absoluut. Dat wil zeggen dat de wijn wordt afgezet tegen vergelijkbare wijnen wereldwijd. Een wijn met 19 punten hoort volgens Perswijn dus tot de wereldtop. De score bestaat uit punten voor uiterlijk, geur, smaak en algemene indruk. De betekenis is:
19-20: topklasse
17-18: excellent
15-16: goed tot zeer goed
14: correct tot goed
13: correct
1-12: slecht tot matig
Coffele, Ca’Visco 2018
15 pnt
Geur: peer en meloen, mooi fruit, exotisch
Smaak: open en lichtvoetig, fijne zuren, mooi
Coffele, Alzari 2016
15,5 pnt
Geur: subtiel hout, perzik, abrikozen, breed
Smaak: elegant en fijn, mooie zuren, strak, jeugdig
Tenuta Corte Giacobbe, Runcata 2011
16 pnt
Geur: mooi hout, grapefruit, citrus, rokerig
Smaak: strak, goede zuren, lengte, eigen stijl door het hout
Tenuta Corte Giacobbe, Runcata 2017
16 pnt
Geur: een van de crus, peer en citrus, rokerig, gele pruimen
Smaak: strak en krachtig, mooie zuren, diepgang
Fasoli Gino, Pieve Vecchia 2016
16 pnt
Geur: peer en ananas, perzik, bloemen, breed, verleidelijk
Smaak: rijp en mondvullend, dik, goede zuren
Fasoli Gino, Pieve Vecchia 2007
16,5 pnt
Geur: abrikozen, brioche, toast, hazelnoten
Smaak: breed, staat er nog, sap, diepgang
Inama, Capitel Foscarino 2016
16,5 pnt
Geur: breed, vuursteen, amandelen, peer, perzik
Smaak: krachtig en smaak¬vol, jeugdig, mooie bitters
Inama, Capitel Foscarino 2008
16 pnt
Geur: mooi gerijpt, honing, abrikozen, bloemen, rijpe peer
Smaak: breed en rijp, heel mooi, diepgang, fijn gerijpt
Rocca Sveva, Ciondola 2017
15 pnt
Geur: peer en rijpe appel, grapefruit, bloemen
Smaak: zacht en mild, licht kruidig, wat minder zuren
Rocca Sveva 2018, Soave
14,5 pnt
Geur: fijn wit fruit, elegant, rijpe peer
Smaak: zacht en sappig, goede zuren, bittertje, mild
Rocca Sveva, Recioto di Soave
15,5 pnt
Geur: rozijnen en kruiden, abrikozen, aards
Smaak: rijp en krachtig, elegant zoet, duidelijke bitters
Tenuta Sant’Antonio, Vecchie Vigne 2016
16 pnt
Geur: intens en krachtig, toast, vanille, verleiding
Smaak: rijp, mooie zuren, diepgang, eigen stijl door het hout
Tenuta Sant’Antonio, Vecchie Vigne 2010
15,5 pnt
Geur: honing, duidelijk gerijpt, vleugje oxidatie, abrikozen
Smaak: krachtige smaak, strak, vleugje plantaardig
Suavia, Massifitti 2016
15,5 pnt
Geur: perzik en amandelen, peer en bananen
Smaak: zacht, mooie zu¬ren, spanning, strak, mooi sap
Suavia, Massifitti 2007
16,5 pnt
Geur: vuursteen, peer, bananen, amandelen, rokerig
Smaak: breed en ele¬gant, mooie zuren, diepgang, lengte
Importeurs:
Fasoli Gino : Vinoblesse, Coenecoop
Rocca Sveva: Bloem’s
Suavia: Anfors Imperial
Tenuta Sant’Antonio : Kwast Wijnkopers
Inama : Sauter Wijnen
Rocca Sveva: Henri Bloem