Nebbiolo Prima 2020 - Perswijn
Een aantal van de Barbaresco 2017
Achtergrond & InterviewsGeproefd & Beoordeeld

Nebbiolo Prima 2020

Eind januari 2020 vond de jaarlijkse proeverij Nebbiolo Prima weer plaats, als altijd in de capoluogo van de streek Langhe, Alba. Roero en Barbaresco 2017 en Barolo 2016 werden en primeur voorgesteld, alsmede een beperkt aantal Riserva’s uit 2016 (Roero), 2015 (Barbaresco) en 2014 (Barolo). Nebbiolo’s uit heel verschillende jaargangen dus, met 2016 als topjaar.

Nebbiolo is dé belangrijke druif van Piëmonte en neemt alleen maar toe in aanplant en status. Ieder jaar vindt men toch weer wat ruimte om meer aan te planten in de reeds volle DOCG’s Barolo (van 2.134 ha in 2017 naar 2.149 ha in 2018) en Barbaresco (van 750 ha in 2017 naar 763 ha in 2018). Ook in Roero neemt de aanplant jaarlijks toe (nu 248 ha voor Roero DOCG, +20% sinds 2014). En dé grote winnaars van de laatste jaren zijn minder hoog gewaardeerde appellations als Nebbiolo d’Alba en Langhe. Over die laatste wijnen –Nebbiolo d’Alba, Langhe Nebbiolo en ook over Roero– leest u meer in de komende Perswijn, nummer 2 van 2020. Hier gaat het om mijn bevindingen van Nebbiolo Prima 2020. Dat is sinds een paar jaar een echte en-primeur-proeverij, want de gepresenteerde wijnen –Barbaresco 2017 en Barolo 2016 althans– mogen in de maand januari van 2020 eindelijk op de markt komen, Roero in principe 9 maanden eerder.

De fijne proefruimte in Hotel I Castelli, met uitzicht

NB: Nebbiolo Prima is een blindproeverij. Omdat het gaat om zeer jonge wijnen, waarvan sommige nog niet gebotteld zijn, zijn ze niet gewaardeerd met een exacte score, maar een bereik van punten.

 

De geblindeerde flessen, zo’n 80 iedere ochtend

De recente jaargangen

Vanwege de verschillende verplichte rijpingsperioden die gelden voor Roero DOCG (minimaal 20 maanden, waarvan minimaal 6 maanden in hout), Barbaresco DOCG (minimaal 26 maanden, waarvan minimaal 9 maanden in hout) en Barolo DOCG (minimaal 38 maanden, waarvan minimaal 18 maanden in hout), worden er tijdens Nebbiolo Prima dus altijd verschillende jaargangen gepresenteerd. Voor Roero en Barbaresco is 2017 de actuele jaargang, voor Barolo 2016. Op die jaren lag uiteraard de nadruk. De Riserva’s rijpen nog wat langer, dus ook wijnen uit 2015 en 2014 werden geproefd. In totaal vier jaren dus, die allemaal wijnen hebben opgeleverd van goede tot zeer goede kwaliteit, het ene jaar meer (2016), het andere jaar minder (vooral 2014, maar toch ook 2017). Maar echte, in de breedte matige jaren komen eigenlijk niet meer voor. Wel zijn ze qua stijl heel verschillend.

 

Een aantal van de Barbaresco 2017

2017 was een extreem jaar, zoals ook 2018 en 2019 trouwens; extreem lijkt de norm te worden in de wijnwereld… Een jaar dat vroeg begon en waarin (zeer) vroeg werd geoogst, ruim 2 weken eerder dan langjarig gemiddelde. Alhoewel veel nebbiolo al in september binnen was, was de cyclus al met al evenwel maar ca. een week korter dan ‘normaal’, volgens de officiële berichten. De zomer kende een aantal zeer hete perioden, waarin de groei en rijping deels blokkeerden. Dat heeft ervoor gezorgd dat de wijnen uiteindelijk ruim maar niet té veel alcohol hebben. Over de fenolische en aromatische rijpheid is men tevreden. Bijzonder is 2017 als het gaat om zuren. De totale zuurgehaltes (som van alle organische zuren, gemeten in de most en wijn) zijn vrij laag, maar de pH (kracht van zuren, vooral wijnsteenzuur) ook. Daarvoor zijn waarschijnlijk twee redenen: de geoogste druiven hadden nog maar weinig appelzuur en door de droogte (gebrek aan water in bodem) is er weinig kalium opgenomen. En was er dus weinig uitval van wijnsteenzuur (kalium bindt wijnsteenzuur en valt deels uit als wijnsteen), waardoor de pH nauwelijks omhoog ging. De geproefde wijnen toonden zich veelal toegankelijk, door milde zuren en afrondend zoet van alcohol, maar hebben toch ook een zekere frisheid (door de lage pH). Ze hebben doorgaans gezond extract, met genoeg kleur en tannine. Door de bank genomen zijn ze van goed niveau, met weinig echte uitvallers, maar ook weinig grote wijnen.

 

Favoriete Roero 2017, zoals geproefd tijdens Nebbiolo Prima 2020

Deltetto 1953, Roero Gorrini 2017: goede geur, frambozen, kersen, iets floraal, krachtig, aards, kruidig, heel getypeerd; fris, mooi fruit, goede tannine, reserve, lengte. 17-17,5 punten (Piemonte Import)

Monchiero Carbone, Roero Sru 2017: wat zwoel en spicy, rijp fruit, oud hout, aards; best krachtig, duidelijke tannine, goede kwaliteit, lengte. 16,5-17 punten (Les Généreux)

Bric Castelvej, Roero 2017: goed fruit hier, kersen, vrij puur en eigentijds; zacht, sappig, gewoon lekkere Roero, behoorlijk toegankelijk al. 16,5-17 punten (Vinimporto)

Malabaila di Canale, Roero Bric Volta 2017: kruidig, tabak, wat warmte, pruimen; hartig, stevige tannine, nog drogend en wat gesloten, wel potentie. 16-16,5 punten (Wine to Dine)

Maurizio Ponchione, Roero Monfrini 2017: spicy, zoethout, pruimen en rozijnen; zacht maar ook tannine, bitters, flinke lengte, niet heel verfijnd, maar goed. 16-16,5 punten (Barolo Wijn)

 

Favoriete Barbaresco 2017, zoals geproefd tijdens Nebbiolo Prima 2020

Giuseppe Cortese, Barbaresco Rabajà 2017: mooi getypeerd, wat aards en kruidig, ook floraal, sinaasappelschil, zoethout, pruimen; intens, goed fris fruit, flinke tannine, lengte, toekomst. 17,5-18 punten (Worldwidewine)

Albino Rocca, Barbaresco Ronchi 2017: compact, jong, vrij donker fruit, mooi spicy, viooltjes, zoethout, geconcentreerd; compact, iets aards, goede inhoud, kracht en lengte. 17,5-18 punten (Vinimporto)

Icardi, Barbaresco Starderi 2017: zoete rozen, zoethout, pruimen, iets etherisch, heel getypeerd; mooie balans, zoet-zuur-bitter, goede lengte, mooie wijn. 17-17,5 punten (meerdere verkopers)

Oddero, Barbaresco Gallina 2017: ingetogen, geeft zich nauwelijks; fris, genoeg zuren, redelijk mooie tannine, heeft zekere klasse. 17-17,5 punten

De laatste jaren altijd goed, Casot van Giuseppe Nada

Giuseppe Nada, Barbaresco Casot 2017: getypeerd, rood fruit, wat kruidig, tabak, aards; fijn compact, goede zuren, fijne tannine, balans. 17-17,5 punten (Heeren van Heusden)

Paitin, Barbaresco Serraboella Sorì Paitin 2017: geparfumeerd, bloemig, sinaasappelschil, frambozen en rozenbottel, hazelnoten; fris, mooi getypeerd, fijne modern-traditionele stijl, goede lengte. 17-17,5 punten (Piemonte Import, Vino & Vetro)

Cascina Luisin, Barbaresco Asili 2017: wat getaand, zoetig-kruidig, klassiek, pruimen, toch ook fris; zacht, fijne structuur, lichte stijl, wel diepgang en lengte. 16,5-17 punten (Wijnhandel Koninginneweg)

Rizzi, Barbaresco Pajorè 2017: rood fruit, zoethout, fris, licht citrusbloesem, tabak en hazelnoten; ook dit is verfijnd, nog wat stugge tannine, maar gelaagdheid, toekomst. 16,5-17 punten (Les Généreux)

Montaribaldi, Barbaresco Sorì Montaribaldi 2017: rijp fruit, iets rozijnen, pruimen, zoethout, aardse ondertoon, oud hout; vol maar fris, goede tannine, veel kracht en lengte, niet hoog verfijnd maar bevredigend. 16,5-17 punten (Grand Cru Wijnen, Vrolijks Wijnen)

Cascina Luisin, Barbaresco Rabajà 2017: lichte kleur, bakstenen rand; aards, karamel, gedroogd fruit; niet veel extract, wel diepgang, fris, mooie verfijning. 16,5-17 punten (Wijnhandel Koninginneweg)

Pietro Rinaldi, Barbaresco San Cristoforo 2017: wat karamel, tabak, zoethout, pruimen; goede smaak, compact, fris, alles is er, getypeerd, aanhoudend. 16,5-17 punten (Prego, Vino Linea Directa)

 

2016 begon met achterstand, vanwege een late koude periode in maart, maar in de warme maanden augustus en september werd die ingelopen. Nebbiolo werd veelal begin oktober geoogst, in goede gezondheid. De aromatische en fenolische rijpheden waren prima, en door de koele nachten in de laatste maand voor de oogst zijn de alcoholpercentages niet te hoog en de zuren uitstekend. 2016 is met recht een klassiek jaar te noemen, dat grote wijnen heeft voorgebracht, met die zo bijzondere combinatie van kracht en elegantie. Dat bleek verleden jaar al door middel van goede Roero’s en soms uitmuntende Barbaresco’s en wordt nu bevestigd door vele prachtige Barolo’s (en dan is een beduidend aantal van de echte grootheden er –traditiegetrouw helaas– niet eens bij). Het woord van deze jaargang is: balans. Direct nadat ik de laatste Barolo 2016 had geproefd, noteerde ik: ‘Als Monforte d’Alba zonder cru op etiket door de bank genomen zo goed is, terwijl de commune de grootste MGA’s (individuele wijngaarden, die steeds vaker op het etiket worden vermeld) kent, dan zegt dat veel over het algehele niveau van 2016.’

 

Favoriete Barolo 2016, zoals geproefd tijdens Nebbiolo Prima 2020

 

Vietti, Barolo Lazzarito 2016: fris, kersen, getypeerd maar gesloten; intens, vrij slank maar zeer intens en smaakvol, goede zuren, stevige tannine, grote lengte, grote toekomst. 18-18,5 punten (Résidence Wijnen/De Gouden Ton)

Fratelli Alessandria, Barolo Monvigliero 2016: stralend, rood fruitjam, fijnaarde en kruidig, fris, intens; intens, prachtig fruit, goede zuren, flinke tannine, grote lengte. 17,5-18 punten (Enoteca Sprezzatura)

Cavallotto, Barolo Bricco Boschis 2016: dit heeft kracht en compactheid, nog heel gesloten; fris, fijn fruit, erg goede zuren, stevige tannine, lengte en veel toekomst. 17,5-18 punten (Poot Agenturen, De Wijnengel)

Giacomo Fenocchio, Barolo Villero 2016: klassiek, mooi compact maar ook wat belegen, pruimen, aards, leer, alles in proportie; mooie balans, goede tannine, zuren, diepgang, lengte. 17,5-18 punten (Karakter Wijnimport, Poot Agenturen)

D. Vajra, Barolo Bricco delle Viole 2016: fris, rood fruitjam, wat floraal, jong en puur; schoon, fijne tannine, heel pure stijl, eigentijds en zeer aantrekkelijk. 17,5-18 punten (Oud Reuchlin & Boelen)

Een van de mooiste Barolo 2016

Fratelli Alessandria, Barolo San Lorenzo di Verduno 2016: ingetogen maar lijkt goede vulling te hebben, compleet en getypeerd; mooi fruit, zuren, stevige tannine, veel smaak, goede lengte. 17-17,5 punten (Enoteca Sprezzatura)

Vietti, Barolo Ravera 2016: rood fruitjam, wat rozen, leer, licht aards; frisse stijl, duidelijke zuren, fijne tannine, heeft nog wel tijd nodig om balans te krijgen. 17-17,5 punten (Résidence Wijnen/De Gouden Ton)

Alberto Burzi, Barolo Capalot Vecchie Viti 2016: zoete kersen, iets gestoofd, licht aards; heeft sap en fruit, mooie balans hier, zuren, tannine, goede afdronk. 17-17,5 punten

Palladino, Barolo Parafada 2016: leer, aards, frambozen, pruimen, fijn spicy; mooi rijp, zachte aanzet, goede zuren en tannine, flinke lengte, mooi. 17-17,5 punten

Bruna Grimaldi, Barolo Bricco Ambrogia 2016: kersen, pruimen, fijn intens, wat aards, klassiek stoffig, getypeerd; zit goed in elkaar, zuren, tannine, goede intensiteit en lengte. 17-17,5 punten (Poot Agenturen)

Renato Ratti, Barolo Rocche dell’Annunziata 2016: iets ontwikkeld, rozenbottel, pruimen, fijn kruidig, mooi hout; zacht maar intens, kruidig, zoet fruit, zuren, rijpe tannine, lang. 17-17,5 punten (Gall & Gall)

Roccheviberti, Barolo Bricco Boschis 2016: compact, zwarte kersen, hazelnoten, koffie en tabak, fijn aards; kracht en frisheid, intens, mooie tannine, lengte, klasse. 17-17,5 punten

Brezza Giacomo e Figlie, Barolo Cannubi 2016: beetje ingetogen, aards, gebrande noten, alcohol, pruimen en iets rozijnen; mooi rijp, vrij zachte aanzet, goede droge tannine, lengte. 17-17,5 punten (Fattoria)

Poderi Luigi Einaudi, Barolo Cannubi 2016: goed fruit, getypeerd, pruimen, iets kruidig en floraal, fris, warm en aards; duidelijke maar fijne tannine, goede zuren, gewoon heel mooie Barolo, lengte ook.  17-17,5 punten (Kwast Wijnkopers)

Belcolle, Barolo Monvigliero 2016: wat floraal, hazelnoten, fijn aards, kersen, getypeerd en elegant; zacht maar intens, heel puur, rijpe zuren, goede tannine, verfijnd en toegankelijk. 16,5-17 punten (Crivino-Esar)

Giovanni Rosso, Barolo Serra 2016: iris, zoete kersen, oud hout, iets etherisch; mooi fris, fijne tannine, flinke lengte, maar net niet groots. 16,5-17 punten (Pallas Wines)

 

2015 verliep heel anders dan 2016 en heeft dus ook heel andere wijnen opgeleverd. Een winter met veel sneeuw zorgde voor goede waterreserves in de bodems, die later in een hete, droge midzomer goed van pas kwamen. Het hele jaar liep de vegetatie en rijping voor op schema en nebbiolo werd wat vroeger geoogst dan normaal. De wijnen vallen op door hun indrukwekkende structuur, met stevige tannine en (net) genoeg zuren. 2015 wordt gezien als een groot jaar en dat bleek ook wel tijdens eerdere proeverijen –zeker in bepaalde sectoren van Barolo, zoals Serralunga d’Alba. Ook Barbaresco Riserva is goed.

 

2014 stond vanaf het begin te boek als een minder jaar: een relatief nat, moeilijk groeiseizoen, lokaal problemen met hagel, minder rijpe druiven, minder expressieve, wat lichtere wijnen, in het algemeen gewoon een minder goed jaar. Maar dat gaat niet op voor Barbaresco. Dat zeggen niet alleen de producenten, dat was ook te proeven in de wijnen. De meeste van de geproefde Barolo Riserva 2014 zijn evenwel niet groots.

 

Aanbevolen Riserva’s, zoals geproefd tijdens Nebbiolo Prima 2020

Negro Angelo, Roero Riserva Sudisfà 2016: fijn kruidig, rood fruitjam, wat oud hout; heel goede balans, mooi fruit, goede tannine, zuren, mooie lengte. 17 punten (De Monnik Dranken)

Michele Taliano, Roero Riserva Roche dra Bossora 2016: wat zoete bloemen, pruimen, vlierbes, oud hout; getypeerd, droog, goede grip, wordt mooi. 16,5 punten

Valdinera, Roero Riserva San Carlo 2016: fris, compact, mooie stijl, jong, heeft nog behoorlijk wat tijd nodig, grote lengte. 16,5 punten (Per Bacco Vini)

Erg goede Riserva uit topwijngaard van Barbaresco

Castello di Verduno, Barbaresco Riserva Rabajà 2015: wat belegen en kruidig, maar nog compact en wat gesloten; prachtige tannine, fijn fruitig maar vooral tertiair, leer, hazelnoten, grote lengte. 17,5 punten (Enoteca Sprezzatura)

Geweldige Riserva 2015 van Produttori del Barbaresco

Produttori del Barbaresco, Barbaresco Riserva Muncagota 2015: aantrekkelijke geur, getypeerd, rijp en wat warmte van het jaar, stoffig en aards, pruimen; krachtig maar ook zacht, droge tannine, genoeg frisheid, moi lang. 17,5 punten (Karakter Wijnimport)

Punset, Barbaresco Riserva Basarin 2015: oud hout, krachtig, compact, pruimen, leer, iets etherisch; fris, stevige tannine, genoeg sap, overtuigende wijn. 17 punten

Tenuta Cisa Asinari dei Marchesi di Gresy, Barbaresco Riserva Camp Gros 2015: nog gesloten, mooi rijp, fris, balans; verfijnd maar ook krachtig, moet zich nog openen en ontwikkelen, wordt fraai. 17 punten (Wijnkooperij De Lange)

Lo Zoccolaio, Barolo Riserva Ravera 2014: mooi gerijpt, karamel, espresso, hazelnoten, pruimen, aards; fris, flinke zuren (typisch 2014), genoeg diepgang en reserve. 17 punten (meerdere verkopers)

Franco Conterno, Barolo Riserva Bussia 2014: vrij tawny; wat koffie, pruimen, rozijnen, leer; krachtig, goede zuren, rulle tannine, kruidig, goede nahang. 16,5 punten (Grandi Vini)

 

Lars Daniëls MV

2 Reacties

Reageer op dit item