‘een druif voor gevorderden, een intellectuele wijn’
René van Heusden
Van de veelzijdige chenin blanc komen fabuleuze wijnen. Vooral die uit de Loirevallei – de geboortestreek van de druif – én het Steen-overstegen Zuid-Afrika zijn vaak onnavolgbaar goed. Onlangs sparde de Franse regio in een Amsterdamse boksring met Chenins van Zuid-Afrikaanse komaf. Vijf rondes lang. Een knock-out? Vergeet het maar, de wine battle Sjê-nin meets Sjunèn gaat onbeslist de boeken in.
Omdat de overkoepelende belangenorganisitie InterLoire (Loire Valley Wines) zelf geen actieve Nederlandse promotie meer bedrijft, kon Sara Channell van Wines of South Africa (WOSA) gemakkelijk wat Franse Chenins naast de hare plaatsen. En waar beter dan bij het Amsterdamse Zoldering om zo’n robbertje Chenins te proeven. Want dankzij de glansrijke 8,5 van NRC’s Petra Possel staat het restaurant met profteam Seuren, Jans, Bron en Clarijs bij iedereen op de kaart. Sara wist dat allang en nodigde er een select gezelschap wijnprofessionals uit. Om ter ere van de jaarlijkse Chenin Blanc-dag (15 juni j.l.) de karakteristieke druif beter te leren kennen. Als een onpartijdige scheids laveerde ze professioneel door deze Frans-Afrikaanse krachtmeting.
Lars Daniëls zorgde met de nodige kennis en kunde voor een waardevolle omlijsting. Want chenin blanc is en blijft intrigerend én complex. Of het nu gaat om een ‘simpele’ Vouvray, een Quarts de Chaume of een superieure Savennières met een beetje malo en een zweem botrytis. En ook de wijnen die we dankzij onze eigen Jan van Riebeeck (1655) uit Zuid-Afrika kunnen proeven, maken de laatste jaren een enorme ontwikkeling door. Het is indrukwekkend hoe de Steen plaats heeft gemaakt voor serieuzere wijn. Ze komen uit het hele land (Stellenbosch, Olifantsrivier, Wellington, Swartland, Bot River) en worden gemaakt van druiven van oudere en koelere wijngaarden, met een interessante bodemstructuren als verweerd graniet, schalie en schist.
Het is overduidelijk dat ook de Zuid-Afrikaanse Chenins tegenwoordig de tijd krijgen om te rijpen en de aandacht die ze verdienen. Met of zonder hout. Ze zijn sappig en vol, wellicht net even milder dan hun Franse vrienden? Authenticiteit en sense of place wordt er in ieder geval net als in de Loire steeds belangrijker. De Fransen lopen vooralsnog voorop met hun edelzoete Chenins, maar de Zuid-Afrikanen kunnen zich met hun kwaliteitsniveau toch echt een serieuze tweede noemen (en zelfs overdonderend eerste als het gaat om aanplant: 17.242 ha. / 18.53% van het totaal).
De ‘nieuwe’ Zuid-Afrikaanse Chenin Blancs zijn hun stenen tijdperk voorbij. Het stempel bulkwijn kan worden afgeschud. En dat is mooi voor zowel de druif als de consument. Want er kan nu gekozen worden uit het verfijnde Franse spul en daarnaast die Suid-Afrikaners met een indrukwekkend eigen karakter.
The Battle
FLIGHT 1 | PUURHEID
Raats Family Wines, Old Vine Chenin 2017
Stellenbosch, ZA
€ 25,50
Fris, groen, palate cleaner
vs.
Domaine Vincent Carême 2017
Vouvray, Loire
€ 16,50
Rijper, fris fruit, fijn bittertje
FLIGHT 2 | UIT ONVERWACHTE HOEK
Bellingham, The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc 2017
Coastal Region, ZA
€ 14,99
Rijk, geurend naar vanille en krachtig van smaak
vs.
Domaine de la Roche Bleue 2017
Jasnières, Loire
€ 21,78
Zoete honingneus, zuren, met complexe, aardse smaak
FLIGHT 3 | DE KRACHT VAN SCHALIE EN SCHIST
Beaumont Family Wines, Hope Marguarite 2017
Bot River, ZA
€ 22,95
Kruidig, zacht, met vol mondgevoel
vs.
Château d’Epiré, Cuvée Spéciale 2016
Savennières, Loire
€ 21,50
Honing, hartig, stevige zuren, recht door zee
FLIGHT 4 | CONTRAST
Bosman Family Vineyards, Optenhorst Chenin Blanc 2016
Wellington, ZA
€ 22,95
Sense of place: fijn zoetje en tegelijkertijd ziltig en fris
vs.
Domaine Beatrice et Pascal Lambert, Blanc La Rochette 2015
Chinon, Loire
Rijk (warm jaar), romig, fijne frisse zuren
€ 19,95
FLIGHT 5 | TRUE SENSE OF PLACE
Alheit Vineyards, Huilkrans 2017
Skurfberg-Olifantsrivier, ZA
€ 59,95
Puur, mooie balans, fijne frisheid, gewoon erg mooi
vs.
Mullineux & Leeu Family Wines, Granite Chenin Blanc 2017
Swartland, ZA
Spicy, rond, vol, lekker
€ 57,50
FLIGHT 6 | LOIRE’S UNIEKE WIJNEN
Domaine du Clos Naudin, Demi Sec 2016
Vouvray, Loire
Exotisch, levendig, mineraalrijk en vol expressie
€ 40,00
vs.
Domaine Des Beaumard 2015
Quarts de Chaume, Loire
€ 35,00
Honing, bloemen, fijne sinaasappelschilletjes, verleidelijk
Buiten de flights om proefden we ook nog de frisse – van bush vines afkomstige – Marras Piekenierskloof Chenin Blanc 2018 (Winnaar Perswijn) en de mousserende Vouvray de Chanceny Brut Excellence 2015. Al met al een prachtig beeld van de potentie van de chenin blanc.
Met dank aan Sara Channell, Wines of South Africa & Loire Valley Wines voor de organisatie.
Romy Kooij | Miss WineLane