Bollinger La Grande Année Brut 2008 - Perswijn
Reportages & Reizen

Bollinger La Grande Année Brut 2008

Liefhebbers van topchampagne moesten er lang op wachten en keken er dan ook al geruime tijd naar uit, maar eind maart was het dan eindelijk zover: Champagne Bollinger lanceerde zijn La Grande Année uit het in de Champagne eminente oogstjaar 2008.

Champagne Bollinger – gesticht in 1829 en nog altijd volledig familiebezit – is een producent die buiten de basischampagne – die overigens veelbetekenend ook al Special Cuvée gedoopt is – eigenlijk louter prestigecuvées in het gamma heeft. Want naast de Bollinger R.D. en de uiterst zeldzame Vieilles Vignes Françaises zijn ook de beide cuvées – in wit en rosé – met de naam La Grande Année werkelijk prestigieuze champagnes.

 

Eigen wijngaarden

Bollinger heeft, in tegenstelling tot sommige andere Grandes Marques, een respectabel eigen wijngaardbezit van maar liefst 166 hectare. Deze wijngaarden zijn gemiddeld goed voor 60% van het geproduceerde volume. De rest van de benodigde druiven wordt aangekocht. Voor de basischampagne en de standaard rosé komt 50% van het druivenmateriaal eigen wijngaarden, bij de overige cuvées ligt dit percentage zelfs op 70%.

Pinot noir speelt de eerste viool bij het eigen wijngaardbezit. Maar liefst 60% van de eigen wijngaarden is met dit ras beplant – niet verwonderlijk natuurlijk voor een huis dat is gevestigd in Aÿ, de enige plaats met grand cru status in de Vallée de la Marne, die juist sinds mensenheugenis een grote reputatie geniet vanwege de kwaliteit van zijn pinot noir.

 

Uitstekend oogstjaar

De Champagne kende in 2008 een oogstjaar dat gekarakteriseerd wordt door koele, maar soms ook grillige, weersomstandigheden, waarbij korte periodes van warm en droog weer de over het algemeen koele maanden gedurende het groeiseizoen afwisselden. De bloei vond midden juni plaats. Na een bewolkte maand augustus volgde een septembermaand met prachtig, droog en koel weer dat gedurende de hele maand stand hield en daarmee zorgde voor ideale weersomstandigheden voor een langzame, maar perfecte rijping van de druiven. De oogst bij Bollinger vond plaats van 18 september tot 1 oktober en juist die welhaast ideale laatste weken voor de oogst hebben er toe bijgedragen dat 2008 tot de werkelijk grote oogstjaren in de Champagne kan worden gerekend. Bij Bollinger stelt men hoge eisen aan het druivenmateriaal en de jonge wijnen alvorens een millésime op de markt te brengen, maar de rijpheid en concentratie van de druiven in combinatie met een fenomenale zuurgraad zorgde voor wijnen met veel diepte, hetgeen de keuze dit jaar eenvoudig maakte. De vins clairs toonden zich in hun jeugd dan ook al veelbelovend. De Chardonnays waren puur en open en de Pinots Noirs vlezig en expressief.

In detail

Het motto bij het maken van de La Grande Année luidt: Het beste van een jaar in de meest pure huisstijl van Bollinger. De La Grande Année Brut 2008 is een assemblage van 29% chardonnay en 71% pinot noir, afkomstig uit 18 verschillende gemeenten, waarvan 84% met de grand cru status en 16% premier cru. De pinot noir is voornamelijk afkomstig uit Aÿ en Verzenay, terwijl de chardonnay vooral uit Le Mesnil-sur-Oger en Cramant komt.

De fermentatie vond volledig plaats in houten vaten van 205, 225 en 410 liter, met een gemiddelde leeftijd van twintig jaar. Bollinger heeft nog altijd een eigen kuiperij, waar een collectie van meer dan 3.500 oude(re) vaten in goede conditie wordt gehouden.

Na botteling rijpte de wijn ruim negen jaar op de lie – dus drie maal zo lang als de minimaal verplichte rijpingsperiode voor een jaartalchampagne en bij Bollinger altijd op flessen afgesloten met natuurkurken in plaats van metalen kroonkurken – waarna een handmatige remuage en dégorgement plaats vond en de wijn zijn dosage kreeg. Het dégorgement van het oogstjaar 2008 was in juli 2018 en de dosage bedraagt 8 gram per liter.

De verpakking is met ingang van dit oogstjaar gewijzigd. De nieuwe flesvorm is geïnspireerd door en gebaseerd op een fles uit de 19e eeuw en zit in een luxe houten kistje. Bollinger claimt dat op deze fles, die breder van onderen is en een lange, dunne hals heeft, het contact met de lucht tijdens het dégorgement minder is dan bij een normale champagnefles.

 

In het glas

Dit alles levert een licht goudgele wijn op met veel aromatische rijkdom. De geur is intens, vineus en complex met tonen van citruszest, perzik en specerijen, in combinatie met een florale hint. Daarnaast vind je in het aroma zowel wat kalk als een verfijnd getoast briochekarakter. De smaak combineert een enorme diepte, structuur, intensiteit en mineraliteit met een prachtige fraîcheur vanwege de werkelijk exceptionele zuurgraad, hetgeen resulteert in een grote vitaliteit en een lange finale. Door de romige en rijke textuur in combinatie met de frisheid en delicate bitters heeft de wijn, waarin de pinot de ruggengraat vormt, niet alleen een uitstekende balans, maar is hij ook uitermate gastronomisch.

Kortom, een wijn volledig in overeenstemming met een van de door Champagne Bollinger gehanteerde slogans: Life can be perfect!…

De consumentenadviesprijs bedraagt € 119,-

 

Meer info:

Champagne Bollinger

Importeur: Verbunt-Verlinden

 

Tekst: Frank Jacobs

Foto’s: Champagne Bollinger en Frank Jacobs

2 Reacties

  1. Ik ben in de zeer gefortuneerde positie geweest om deze uitzonderlijke champagne te mogen proeven, bij ons bezoek aan Bollinger. Hoewel ik geen expert ben in champagne kon ik wel zeggen dat dit inderdaad een zeer uitzonderlijk en smaakvol exemplaar is.

Reageer op dit item