Wine Summit MUST Fermenting Ideas - Perswijn
Reportages & Reizen

Wine Summit MUST Fermenting Ideas

‘When different ideas come together they ferment into something great: the future’

MUST Wine Summit Cascais ’18 (Foto: Romy Kooij)

Waar zijn de dubieuze flessen van wijnoplichter Rudy Kurniawan eigenlijk gebleven? Wat vinden Vivino en Wine-Searcher van elkaar? Hoe functioneert ons wijnbrein? En waarin onderscheidt de Alentejo-amfora zich van de Georgische? Een kleine selectie uit de gestelde en beantwoorde vragen van Wine Summit MUST Fermenting Ideas. Een conferentie met TED Talk-achtige sessies met wijn als uitgangspunt. Een intellectuele wijndenktank, omlijst door prachtige, Portugese wijnen en nog mooiere vergezichten.

Rui Falcão en Paulo Salvador (Foto: Paulo Petronilho)

Het begon vorig jaar allemaal met de vraag om een foodfestival te organiseren, aldus initiatiefnemers en oprichters Rui Falcão en Paulo Salvador. Maar ze wisten iets beters. Een wijntop van wereldformaat in Cascais, Portugal. Door experts, voor experts. Een unieke plek ‘waar professionals kunnen samenkomen, de internationale opinieleiders aan het woord komen, netwerken en kennis delen met collega-wijnprofessionals vanzelf gaat en waar de gedeelde toekomst van de wijnsector wordt besproken’. Ik was uitgenodigd om mij onder te dompelen in de tweede editie van dit uitbundige wijnbad. U begrijpt, deze uitnodiging was een MUST.

Wine Summit (Foto: Romy Kooij)

Wine Summit in Portugal

Portugal is hip en happening. De wijn is goed, de druiven verrassend en het land in beweging. Je voelt het, je ruikt het, je proeft het. Maar daar gaat het niet om bij MUST, volgens de Portugese Falcão en Salvador. “Dit wijncongres gaat om verbinding, inzichten en inspiratie. Met een wereldwijde focus.” Maar de locatie aan de kust van Cascais is wel spot on gekozen. De prachtige omgeving vormde een dankbare bron voor de vele social media posts van de aanwezigen. Een win-winsituatie voor de bijna volledig Portugese sponsoren dus.

Experts, PR-professionals, sommeliers, journalisten en gasten vanuit de hele wereld kwamen voor drie dagen samen om dat ene verbindende thema te bespreken. Wijn. Rui Falcão (internationaal wijnjournalist en expert op het gebied van Portugese wijn, port en madeira) en Paulo Salvador (tv-presentator en media-expert pur sang) kennen door hun werkzaamheden de universele onderwerpen die wijnproducenten bezighouden, de veranderingen binnen de wijnvakhandel, de problemen waar de horeca tegenaan loopt en de vragen waarmee de consument wereldwijd worstelt. Een conferentie in deze vorm en op deze schaal bestond nog niet, volgens hen. En juist omdat het wijnland nu zo in beweging is – – het effect van global warming, het wijnmaken zelf, het vermarkten van wijn, de traditionele, geschreven pers versus influencers – zou het kunnen bijdragen aan een gezamenlijke focus.

Maureen Downey (Foto: Paulo Petronilho)

De Wijnexperts

Het niveau van de wereldwijd ingevlogen sprekers was indrukwekkend en hun achtergrond divers. Drie dagen lang kunnen luisteren naar (en vragen stellen aan) wijnproducenten als Dirk Niepoort, Alberto Antonini, Laura Catena en Jaume Gramona. Of de smeuïge details ontrafelen van de ‘Sherlock Holmes of Wines’ Maureen Downey, dé expert op het gebied van wijnfraude. Ze leidde het onderzoek naar Rudy Kurniawan. Haar sessie was gevuld met ontluisterende feiten over het levenslot van onderschepte vervalste wijn. Volgens Downey komen de meeste partijen via een omweg gewoon weer terug in de handel. Ze worden namelijk niet vernietigd, maar gaan terug naar de laatst verkopende partij.

Verder sprak hoofdredacteur van Meininger’s Wine Business International Felicity Carter over het belang van ‘storytelling’ bij wijnmarketing. De in Hong Kong wonende Debra Meiburg MW belichtte de ins en outs van de Chinese wijntrends en hoe daar succesvol te zijn. En we maakten uitvoerig kennis met de klassieke wijnbenadering van ‘de Robert Parker van Frankrijk’ Michel Bettane.

Vivino en Wine-Searcher (Foto: Paulo Petronilho)

De PR- en Smaakexperts

Naast wijnexperts kwamen ook andere deskundigen aan het woord. Zo hield Charles Spence, professor aan de Oxford University én auteur van het fantastische smaakboek Gastrofysica, een fascinerend betoog. Spence houdt zich bezig met multizintuiglijke factoren die (onbewust) onze eet- en drinkervaringen bepalen en werkt onder andere samen met Heston Blumenthal. Hij toonde ter plekke aan hoe ‘the sounds of sparkling beverages’ ongemerkt je kwaliteitsoordeel over mousserende wijn beïnvloeden. En hoe niet alleen droge lucht en veranderende druk in een vliegtuig van invloed is op de smaakbeleving, maar dat het motorlawaai een minstens even grote rol speelt.

De Zuid-Afrikaanse wijntourisme-goeroe Mariette du Toit-Helmbold vertelde bevlogen over haar loyaliteits-initiatieven als #stellenblog en het effect ervan op wijnverkoop.  En een van mijn favoriete momenten was de discussie tussen Heini Zachariassen en Martin Brown, de oprichters van Vivino en Wine-Searcher. Zijn het concurrenten, of versterken zij elkaar? Diplomatiek benoemden zij de verschillen in hun filosofie en leken zich uiteindelijk te schikken in de passende vergelijking met Amazon (Vivino) en Google (Wine-Searcher).

Cascais (Foto: Romy Kooij)

De Toekomst

Ondanks de boeiende line-up van sprekers, proeverijen op prachtige locaties en hier en daar een masterclass, rijst natuurlijk de vraag of het beoogde doel van de conferentie is behaald. Zijn alle prangende vragen beantwoord en hebben we een gezamenlijke perspectief te pakken? Dat lijkt mij wat hoog gegrepen. Maar het is voor iedereen die beroepsmatig met wijn te maken heeft een fantastische gelegenheid om kennis, inspiratie en ideeën voor de toekomst op te doen. Natuurlijk kan het altijd beter. De ene spreker was de andere niet, het bezoekersaantal viel nog wat tegen en niet iedereen werd even goed vertegenwoordigd. Zo schitterden de veelbesproken ‘influencers’ door afwezigheid.

Maar het evenement is jong en het enthousiasme groot. Én ongelofelijk professioneel opgezet. Vergeleken met evenementen als Prowein is het bovendien aangenaam persoonlijk, overzichtelijk en direct. Zoals Rui Falcão vooruitstrevend reageert op de eventuele onvolkomenheden: “Good food for thought! We do have latitude to explore the concept. On my to-do list for next year!” Dus als de wijnwereld toch moet samenkomen, dan is de Atlantische Cascais-kust nog helemaal niet zo’n gekke plek.

 

Romy Kooij

Meer informatie over Wine Summit MUST Fermenting Ideas

Reageer op dit item