Duurzame wijnbouw poll - Perswijn
Nieuws

Duurzame wijnbouw poll

Naar aanleiding van het artikel ‘Duurzame wijnbouw: een kritisch blik’ door Kees van Leeuwen in PERSWIJN #4 -2018, hebben wij enkele stellingen geponeerd. Wij zijn benieuwd naar uw mening:

Biologisch boeren is door het gebruik van koper als enige echt effectieve bestrijdingsmiddel niet duurzaam, maar er is ook weer geen onmiddellijk gevaar voor de wijnstokken. We kunnen het ons permitteren om biologisch te boeren en gedurende enkele decennia naar alternatieven voor koper te zoeken. Een alternatief dat voor het oprapen ligt, is natuurlijk het gebruik van resistente variëteiten, maar de wijn daarvan is vooralsnog van mindere kwaliteit. De vraag is of de consument in ruil voor een beter milieu wijn van mindere kwaliteit accepteert.

Onkruidverdelgers zijn, net als de meeste bestrijdingsmiddelen, organische stoffen, die de bodem vervuilen maar die ook op lange termijn weer worden afgebroken. Veel residuen van onkruidverdelgers worden echter in grondwater aangetroffen en dat is al een steekhoudend argument om ermee te stoppen. Een interessant aspect is dat het heel goed mogelijk is om wijnbouw te beoefenen zonder onkruidverdelgers, door gras te laten groeien tussen de rijen en de grond onder de stokken te ploegen. Dat is echter arbeidsintensief en verhoogt de productiekosten met ongeveer 1000 euro per hectare, wat neerkomt op ongeveer 35 cent per fles. Het is dan weer de vraag of de consument dat overheeft voor een duurzamere wijnbouw.

Geef uw reactie hieronder:

Uw wijn gaat €0,35 meer kosten als men geen onkruidverdelgers gebruikt. Heeft u dit over voor een beter milieu?

  • Ja (99%, 155 Stemmen)
  • Nee (1%, 2 Stemmen)

Totaal aantal stemmers: 157

Laden ... Laden ...

U heeft de keus tussen twee flessen wijn voor dezelfde prijs. Welke wijn heeft uw voorkeur?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

 

Wilt u kans maken op het inmiddels klassieke boek van Kees van Leeuwen, Wijn: terroir, techniek, zonlicht en emotie? Bedankt voor het meedoen aan de wijnbouw poll van Kees van Leeuwen.

De volgende deelnemers hebben het boek van Kees van Leeuwen gewonnen en krijgen die thuisgestuurd:
R. Vesters
J. van der Vlugt
G. van Knijff
T. Klompenhouwer
J. Amels
T. Rol
K. de Boer
A. de Jong
G. De Smaele
R. Claeys

Reageer op dit item