Recensie: De Zilveren lepel – Napels en de Amalfikust - Perswijn
Eten & Drinken

Recensie: De Zilveren lepel – Napels en de Amalfikust

De boekenreeks van de Zilveren lepel blijft groeien. Het origineel kwam voor het eerst uit in de jaren 50. In veel families gaat het kookboek generaties mee.  Elke paar jaar komt er een herziene versie uit. Met deze nieuwe uitgave groeit het aantal lepels in de besteklade tot een ruim  tiental. Ik zal niet zeggen dat er geen rek meer zit in het concept, maar bij sommige edities kun je je afvragen hoeveel ze nog toevoegen.

Fotografie: Simon Bajada, Phaidon Press Limited, 2016 Recepten uit: De Zilveren Lepel - Napels en de Amalfikust, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, 2017
Er zijn inmiddels onder andere zilveren lepels in de varianten ‘pizza’, ‘pasta’ en ‘dolci’ maar ook specifiek een zilveren lepel voor kinderen en een over groente. De meest recente toevoegingen zijn edities over specifieke regio’s met als jongste uitgave ‘Napels en de Amalfikust’. De originele zilveren lepel blinkt uit in eenvoud. Korte recepten, veel tekst en relatief weinig foto’s. Bij deze editie is het haast andersom.
Fotografie: Simon Bajada, Phaidon Press Limited, 2016 Recepten uit: De Zilveren Lepel - Napels en de Amalfikust, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, 2017
Naast de recepten, hier ook wat uitgebreider, staan er veel foto’s in. Toch zijn de recepten nog steeds niet altijd even duidelijk. Het lijken soms meer in de haast neergekrabbelde instructies dan écht duidelijke recepten. Hetzelfde is overigens ook bij de andere uitgaven van de zilveren lepel het geval. Uiteindelijk vormt het geen belemmering om een lekkere maaltijd te maken, maar voor de iets meer onzekere thuiskok is het niet altijd meteen duidelijk wat de bedoeling is. Daarnaast is er ook veel achtergrondinformatie. Wat dat betreft is het bijna meer een culinaire reisgids dan dat het écht een kookboek is. Dat is wat mij betreft ook wat het tóch een heel aantrekkelijk boek maakt. Van alle extra informatie krijg je namelijk behoorlijk trek én zin om de regio te bezoeken. Mocht je die kant op gaan dan is het fijne leeskost voor bij de tent, caravan of huisje.

De Zilveren lepel – Napels en de Amalfikust

Uitgeverij Spectrum, € 35,-

ISBN: 9789000355679

Sjoerd de Groot

Reageer op dit item