Drie aanbevolen wijnen door Perswijn proefpanel - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Drie aanbevolen wijnen door Perswijn proefpanel

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn aan de Middenweg in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. In de dagen erna lichten wij als sneak preview op het verslag in het magazine drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En dus van harte worden aanbevolen.

Geproefd op 17 januari 2017

Afgelopen dinsdag kwamen witte wijnen uit de zuidelijke Mâconnais en Beaujolais op de proeftafel. Preciezer, als appellations ging het om Saint-Véran en Beaujolais blanc, met wijnen van chardonnay. Die laatste kan (ook) heel goed zijn voor witte wijnen, alleen is het nogal een verschil of de wijnen van zure bodems (op graniet met name) komen, of van kalkrijke (alkalische) bodems. Zonder te wetenschappelijk te worden, druivenplanten gedragen zich nogal verschillend op dat soort verschillende bodemtypen, en dat drukt zich uit in de wijnen; Chardonnay van kalkrijke kleibodems, zoals in Saint-Véran (en in specifieke delen van de zuidelijke Beaujolais), heeft normaliter een superieure elegantie ten opzichte van Beaujolais blanc van graniet.
Kalkrijke bodem
Het mag daarom niet echt verbazen dat de meest gewaardeerde wijnen van het panel vooral wijnen uit Saint-Véran waren, waar chardonnay ook op de beste plekken staat. Hierna volgt een drietal van onze favorieten, die met sterren zijn beoordeeld. Wanneer sterren worden gebruikt, wordt binnen een vastgesteld thema geproefd en beoordeeld; een wijn die de maximale ***** krijgt, wordt gezien als de beste binnen de serie of het thema, maar niet als de perfecte wijn op wereldwijde schaal.

*    slecht

**    matig

***    goed

****    zeer goed

*****    uitstekend

Dit zijn de drie wijnen die deze week opvielen:

Domaine Martin Loïc, Saint-Véran 2015

geur met peer en perzik, ook bloemen en vleugje hout, open, rijp en verleidelijk | sappig en goed compact, goede zuren en bitters, smaakvol.

Colaris (www.colaris.nl), € 14,50 | ****(*)

Domaine Jacques Saumaize, Saint-Véran En Crêches 2015

rijp citrusfruit, mooie toast, krachtige maar frisse geur | spannend zoetzuur, veel sap, plezierig en elegant met goede zuren en flinke lengte.

Les Généreux (www.lesgenereux.nl), € 15,95 | ****(*)

Domaine de la Croix Senaillet, Saint-Véran En Pommards 2014

fijn opgevoed, tonen van mandarijn, chique toasting en wat boter, mooi getypeerd | zacht en soepel in aanzet, elegant maar krachtig, met structuur en lengte | wijn met wat rijping en zekere finesse.

Karakter Wijnimport (www.karakterwijnimport.nl), cat. 7 | ****(*)

Het Perswijn proefpanel bestaat uit Patrick Uyttewaal (Kwast Wijnkopers), Marc Collard (Vinoblesse), Floor van Ede (Brasserie van Baerle), Noël Vanwittenbergh (Okura Hotel – Ciel Bleu), Yvo Couprie (Résidence Wijnen), Udo Göebel MV (Winematters), Corinne Hofland (Oud Reuchlin & Boelen), Wieger Roelevink (Vinites), Bastiaan Möllers (Haarlem & Wine), Job Seuren (Café de Klepel), Birthe van Meegeren (Gall & Gall), Lars Daniëls MV (Perswijn) en Ronald de Groot (Perswijn).

Reageer op dit item