Grootspraak 2017: De Boet, Vermeer en wijnbar Het Eigendom in de prijzen - Perswijn
Nieuws

Grootspraak 2017: De Boet, Vermeer en wijnbar Het Eigendom in de prijzen

Waar kun je goed eten maar krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Voor iedereen die antwoord wil op die vraag is er Grootspraak: dé restaurantgids voor de wijnliefhebber.

WIJNRESTAURANT VAN HET JAAR – DE BOET, URK

RESTAURANT VAN HET JAAR – VERMEER,  AMSTERDAM

WIJNBAR VAN HET JAAR – HET EIGENDOM, ROTTERDAM

Klik hier voor het volledige overzicht van nieuwe adressen, stijgers en lievelingsadressen in de bijlage ‘Samenvatting Grootspraak 2017’.

Een van de speerpunten – misschien wel stokpaardjes – van Grootspraak is de beoordeling van het wijnniveau van een restaurant. Daarvoor wordt niet alleen de wijnkaart beoordeeld. Van groot belang zijn ook de kwaliteit van het arrangement, van de wijnbediening en -adviezen, en hoe de wijnen worden gepresenteerd. Ook de nieuwe editie van Grootspraak wijst wijnliefhebbers op een heldere en toegankelijk geschreven manier de weg naar die restaurants waar grote liefde voor wijn gecombineerd wordt met topgastronomie.  Daarnaast benoemt Grootspraak elk jaar drie uitschieters: het Wijnrestaurant van het Jaar, Restaurant van het Jaar, en de Wijnbar van het Jaar.
De Boet - Wijnrestaurant van het jaar 2017

DE ONDERSCHEIDINGEN IN 2017

Drie adressen in Grootspraak 2017 steken er bovenuit. De keuze hiervoor is gemaakt aan de hand van dat extra, dat bijzondere of onderscheidende dat bij deze zaken wordt geboden. De onderscheiding voor ‘WIJNRESTAURANT VAN HET JAAR’ gaat dit jaar naar restaurant De Boet op Urk: “De wijnkaart straalt respect uit voor de gast, op meerdere manieren. Zeer betaalbare wijnen op de kaart met geweldige beschrijvingen. En ook nog een fijne selectie open glazen, met mooie en originele wijnen voor – wederom –  goede prijzen”.  Restaurant Vermeer in Amsterdam mag zich in 2017 ‘RESTAURANT VAN HET JAAR’ noemen: “ De vrijheid en ontspanning, maar zeker ook de durf waarmee gewerkt wordt, vind je op het bord terug. De gerechten dragen de signatuur van de chef, Chris Naylor  en sommelier Simon Veldman verzorgt een uitstekend wijnarrangement”.  De titel ‘WIJNBAR VAN HET JAAR’ gaat dit jaar naar Het Eigendom in Rotterdam.  “Het Eigendom staat als wijnbar voor een compromisloze kwaliteit en onderscheidt zich door een prachtige, zeer uitgebreide wijnkaart”.
Het Eigendom - Wijnbar van het jaar 2017

TROSJES EN GLAASJES

Met het trosjes- en glaasjessysteem wijst Grootspraak de wijnliefhebber de weg in het doolhof aan keuzemogelijkheden. Het is een misvatting om te denken dat een grote wijnkaart automatisch een goede wijnkaart is. Aan kop de restaurants met vier en vijf trosjes, waarbij vijf trosjes zijn voorbehouden aan wijnkaarten met iets extra’s. Al deze kaarten zijn zorgvuldig samengesteld, met wijnen die betaalbaar zijn, en liefst ook met een korte beschrijving van de wijn en/of een indeling op smaak. Een kaart waarbij het een genot is om er een keuze uit te maken. Voor de wijnbars gelden dezelfde criteria, maar wordt de waardering uitgedrukt in glaasjes.
Vermeer - Restaurant van het jaar 2017

BELANGRIJKSTE VERSCHUIVINGEN EN LIEVELINGSADRESSEN

Naast de trosjes deelt Grootspraak ook punten uit voor restaurants, waarbij een 10 het hoogst haalbare cijfer is. De belangrijkste verschuivingen in deze puntentelling zijn voornamelijk te wijten aan faillisementen of opheffingen van restaurants. Het stijgen of zakken van een punt is vaak terug te voeren op een veranderde – of juist stagnerende – beleidsvoering, al dan niet ten opzichte van de wijn. Los van het stijgen of zakken van het cijfer zijn er 75 adressen waar Grootspraak haar hartje aan heeft verbonden: een lievelingsadres waar we hoe dan ook graag (blijven) komen.

Grootspraak 2017 kost € 12,50 en is te bestellen via www.perswijn.nl/webshop of via de boekhandel, met onderstaande gegevens:

Titel: Grootspraak

Subtitel: Dé restaurantgids voor wijnliefhebbers

ISBN-nummer: 978-90-78172-10-9 Grootspraak wordt uitgegeven door Perswijn Media & Evenementen. Perswijn is het grootste onafhankelijke Nederlandstalige wijnmagazine in de Benelux, dat met een oplage van 12.000 meer dan 25.000 lezers weet te bereiken. Het is het oudste Nederlandse wijntijdschrift dat zich richt op zowel de consument als de vakhandel. Door de kwaliteit is Perswijn dus ook voor de professional -in handel en horeca- een belangrijk en toonaangevend wijnmagazine.  

Reageer op dit item