Prognose Duitse wijnoogst 2016 - Perswijn
Persberichten

Prognose Duitse wijnoogst 2016

Volgens het Deutsches Weininstitut (DWI) kunnen Duitse wijnboeren aan het begin van de pluk een oogstjaar 2016 met goede kwaliteit tegemoet zien. Dankzij de fantastische nazomer hebben de druiven in de afgelopen weken enorm aan rijpheid gewonnen, terwijl het droge herfstweer momenteel een ontspannen pluk van de afzonderlijke rassen bij een optimale rijpheid mogelijk maakt. 
De oogst is dezer dagen in de meeste wijnbouwgebieden definitief van start gegaan met vroegrijpe rassen als müller-thurgau en dornfelder en wordt voortgezet met de burgunderrassen. De pluk van de later rijpende riesling zal naar het zich laat aanzien nog tot eind oktober duren voor zo ver de weersomstandigheden dit toelaten. Een lange rijpingsfase met warme dagen en koele nachten bevordert de vorming van aroma’s in de druiven en resulteert in voor Duitsland kenmerkende fruitige wijnen. 

Lagere opbrengst

Het DWI verwacht dat het oogstvolume dit jaar als gevolg van het extreem vochtige zomerweer en de daarmee verbonden opbrengstvermindering door valse meeldauw wat geringer zal uitvallen dan in voorgaande jaren. De actuele prognose gaat voor de oogst 2016 uit van een totale opbrengst van circa 8,6 miljoen hectoliter in heel Duitsland, met de aantekening dat regionaal of per bedrijf grote afwijkingen van het gemiddelde kunnen voorkomen. Het oogstvolume zou daarmee 5 procent onder het 10-jarig gemiddelde van 9 miljoen hectoliter komen te liggen en 4 procent onder het volume van afgelopen jaar. 

Opbrengstprognose van 20 september 2016

Bron: Deutsches Weininstitut (DWI) op basis van cijfers van het Deutscher Weinbauverband (DWV)
   

Reageer op dit item