Geproefd & Beoordeeld op 22 maart 2016 - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Geproefd & Beoordeeld op 22 maart 2016

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. Vanaf dit jaar lichten wij als sneak preview op het verslag in het magazine drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En dus van harte worden aanbevolen.

Geproefd op 22 maart 2016

Afgelopen dinsdag proefden we 12 witte en 12 rode wijnen binnen het thema ‘natuurwijn’ (vin naturel/natural wine). Aangezien deze categorie geen wetgeving kent, maar enkel richtlijnen voor productie, hebben we een van de meest prominente daarvan als voorwaarde gesteld voor de in te zenden wijnen: het totale sulfietgehalte per wijn mag niet hoger zijn dan 30 mg/l voor rode wijnen en 40 mg/l voor witte wijnen. Wij kunnen uiteraard niet helemaal nagaan of alle ingezonden wijnen aan die voorwaarde voldoen, maar er stonden in ieder geval gerenommeerde vins naturels op tafel. Om ze met gepaste variatie te beoordelen, hebben we ze punten gegeven in plaats van sterren:

11-12    net aan correct

13-14    correct tot goed, maar niet erg boeiend

15-16    goed en opmerkelijk

16-17    van serieuze kwaliteit, richting bijzonder

17-18    bijzonder goed, fascinerend

18-19    groots, van absolute wereldklasse

19-20    buitencategorie, beter wordt het niet

Dit zijn de uitgelichte wijnen van deze week:

Aphros, Vinho Verde Loureiro 2013 – 15,5 / 20 punten

interessante geur, zuiver, rijp citrusfruit, rijpe appel en peer, bloemen en kruiden | krachtige smaak, klein zoetje maar ook goede zuren en fijne bitters | lang en origineel.

2 Wines, € 11,75

Yves Duport, Bugey chardonnay Les Côtes 2014 – 15,5 / 20 punten

rijpe appels, mandarijnenschil, groene kruiden, kruidige bloemen en beetje hooi | zacht, zuiver en smaakvol, fijne zuren, wat noten in de finale | knappe Chardonnay uit onbekend gebied dat officieel tot wijnregio Savoie wordt gerekend.

Pierre Ache Wijnen, € 12,50

Domaine des Deux Ânes, Corbières Premiers Pas 2014 – 14,5 / 20 punten

intens fruitig, cassis, pruimen, sommigen viel wat vluchtig zuur op, kruidnagel ook | goede smaak, vol, droog en krachtig, heel puur met natuurlijk extract en zuren | puur-natuur Corbières.

Vinoblesse, € 9,50 De volledige proeverij wordt gepubliceerd in Perswijn nummer 3.

Het Perswijn proefpanel bestaat uit Patrick Uyttewaal (Kwast Wijnkopers), Marc Collard (Vinoblesse), Floor van Ede (Brasserie van Baerle), Allard Botenga, Noël Vanwittenbergh (Okura Hotel – Ciel Bleu), Yvo Couprie (Résidence Wijnen), Udo Göebel MV (Winematters), Corinne Hofland (Oud Reuchlin & Boelen), Wieger Roelevink (Vinites), Bastiaan Möllers (Haarlem & Wine), Lars Daniëls MV (Perswijn) en Ronald de Groot (Perswijn).

Reageer op dit item