B Vintners beschermen erfgoed van Stellenbosch - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

B Vintners beschermen erfgoed van Stellenbosch

Het is altijd een voorrecht om vernieuwende wijnen snel na hun verschijnen te mogen proeven. B Vintners, een samenwerkingsproject van Bruwer Raats (Raats Family Wines) en zijn neef en viticulturist bij Raats Family Wines, Gavin Bruwer, maakt dat soort wijnen. Ze komen voor een belangrijk deel van oude(re) wijngaarden in Stellenbosch en laten zien dat ook Zuid-Afrika’s beroemdste wijngebied een wijnbouwkundig erfgoed heeft waard om te beschermen.


In wezen is dit project – op de terroirspecifieke Chardonnay en Pinot Noir na, die niet in Nederland verkrijgbaar zijn – een soort antwoord van een groot voorvechter van Stellenbosch, Bruwer Raats, op het enorme succes dat Swartland en zijn Independants kent. Want het waren deze vrijgevochten wijnmakers en hun vrouwelijke mecenas Rosa Kruger die Zuid-Afrika deden kennis maken met de zegeningen van oude wijngaarden, die met name in Swartland en nog verdere buitengewesten te vinden zijn. Maar zeg dat (vooral het ‘antwoord op’) niet tegen Bruwer…

Bruwer Raats
Larger than life

Al sinds ik Bruwer Raats ontmoette in 2012 en op een proeverij in Kaapstad verticalen van zijn Chenins en Cabernet Francs mocht proeven, ben ik onder de indruk van zijn wijnen. En van hem als persoonlijkheid, want dat is hij zonder meer. Bruwer maakt een larger than life-indruk, zowel letterlijk als figuurlijk, en is ongemeen gedreven. Nooit zal ik vergeten dat we zaten te lunchen met andere leden van de Chenin Blanc Association in 96 Winery Road, het restaurant van mede-eigenaren Ken Forrester en Martin Meinert. Met nog een week rondreizen (en uit eten) door de Westkaap voor de boeg, dacht ik slim te zijn door de kleinste steak van het menu te bestellen (250 gram!). “Are you ordering the salad?” vroeg Bruwer met een brede grijns. Dit is ook de man die eens tegen een ober in een trendy Amsterdamse eetgelegenheid, die wat kip kwam brengen, zei: “You know that chicken is a vegetable, don’t you?”.

Oud en interessant

Maar praat met hem over wijn, en hij wordt snel serieus en toont zijn ambities. Die heeft hij voor een groot deel waargemaakt met Raats Family Wines, dat Chenin Blanc en Cabernet Franc maakt die niet alleen in Zuid-Afrika maar ook ver daarbuiten zeer gewaardeerd worden. En terecht. En ik wist al een tijdje van dit nieuwe project, B Vintners, met zijn neef Gavin Bruwer, die ook verantwoordelijk is voor de wijngaarden bij Raats Family Wines in Polkadraai, een pocket in Stellenbosch. Maar nu kon ik de wijnen dus eindelijk proeven.
Helderberg - Stellenbosch
Ze komen van oudere wijngaarden in Stellenbosch. Zoals gezegd: Stellenbosch is daar relatief gezien (als percentage van het gehele areaal) niet rijk aan, maar ze zijn er wel, en wat er nog staat is vaak erg interessant. Om even aan te geven: een van Eben Sadie’s meest befaamde en zeldzame wijnen, Mev. Kirsten Chenin Blanc, komt van een tussen 1905 en 1920 aangeplante wijngaard (alhoewel de oude wijngaardregister op de website www.iamold.co.za het heeft over 1942) in Jonkershoek, aan de voet van Botmanskop. Juist, in Stellenbosch.

Eerste indruk

De drie wijnen van B Vintners die in ons land worden aangeboden zijn een witte blend van chenin blanc, semillon en wat muscat d’Alexandrie (genaamd Haarlem to Hope), een Pinotage (genaamd Liberté) en een droge Muscat d’Alexandrie (genaamd de Alexandria). Hier volgen mijn eerste indrukken:

Haarlem to Hope White Blend 2014

WO Stellenbosch

54% chenin blanc, 42% sémillon, 4% muscat d’Alexandrie, oudere wijngaarden | 10 maanden gerijpt in oudere eikenhouten vatenlichtgeel | zuiver en intrigerend, wat citroencake, iets perzik, ook wat kruidigs, amandelen en hint kamille | prachtige smaak, sappig en open (zekere tweede dag), dan warmer, breder, krachtig, met goede structuur en een zoutige ondertoon, blijft fris, grote lengte | geweldig goede en voorbeeldige ZA blend, met oude chenin als klasse ruggengraat, semillon voor kruidigheid en muscat als lift voor het aroma.

17/20 punten

richtprijs consument: € 26,95

Liberté 2014

WO Stellenbosch

100% pinotage, uit oude wijngaarden in Bottelary Hills op verweerd graniet | 10% nieuw houteerste indruk is als van donkere pinot, dan tintje drop en rubber die pinotage verraadt, maar niets negatiefs daarover, dit is heel goed en puur, met pruimen, kersen en allerlei gedroogde kruiden en specerijen | smaak is vol en puur, met veel kruidigheid, natuurlijke grip en –het mooiste van alles– eerlijke warmte, die ook grote lengte geeft | super Pinotage.

16,5/20 punten

richtprijs consument: € 33,75

de Alexandria 2015

WO Stellenbosch

100% muscat d’Alexandrie, van ± 30 jaar oude wijngaard in Helderberg op verweerd graniet

heel fijne muskaatgeur, groene druiven, licht kruidig-floraal, rozenblaadjes, kumquat en rijpe citroen, zilte impressie ook | verfijnde smaak, frisse Muscat, slechts 12% vol., wat kruidigheid, warme stenen en fijne bitters in finale, met prima zuren ook | knappe wijn, stijlvol, met net wat extra’s om de wijn naar de categorie ‘boeiend’ te tillen.

15,5/20 punten

richtprijs consument: € 18,75

De wijnen van B Vintners worden geïmporteerd door Vinites.

Reageer op dit item