Toppers van het Jaar 2015 - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Toppers van het Jaar 2015

December? Tijd voor lijstjes! Gewoontegetrouw geeft René van Heusden aan het eind van het jaar een lijstje met namen van mensen en gebeurtenissen die in de voorafgaande maanden het verschil uitmaakten. In positieve zin, welteverstaan. Natuurlijk is een dergelijk lijstje zo subjectief als wat. Maar wat je er ook van vindt, voor middelmaat is er geen plaats!

Nieuw restaurant van het jaar

Fitzgerald, Rotterdam
Mijn favoriete nieuwkomer van 2015 is restaurant Fitzgerald in Rotterdam. Met als spil Danny Gonzalez, die ik ooit heb leren kennen toen hij als maître van het Wereldmuseum furore maakte. De wijnkaart in zijn nieuwe zaak is al net zo imposant als daar. En ook de keuken is om heel blij van te worden. Feestje gegarandeerd! O ja, vraag Danny voor de aardigheid eens of hij misschien fatsoenlijke sherry in huis heeft…

Diner van het jaar

Adrian Zarzo karakteriseert het restaurant in Eindhoven dat zijn naam draagt als típico Zarzo. En terecht. Typisch, eigen, spannend – ook voor de vegetarische medemens! – en bij iedere gang verrassend. Anders. Met ook nog eens een wijnkeuze om van te smullen. Spaans en werelds tegelijk. Hoewel al vroeg aan tafel aangeschoven toch een te late trein naar huis om de metro nog te halen. Maar wat dan nog? Juist een heel goed teken! Als ik van Michelin was…

[Bij uitkomen van dit artikel was de Michelin Gids 2016 nog niet gepubliceerd. Inmiddels is bekend dat Zarzo zijn eerste ster heeft ontvangen, red.]

Jan-Jacob Boerma en Kim Veldman, De Leest
Lunch van het jaar

Ex-aequo voor de etablissementen van de heren Boer te Zwolle en Boerma te Vaassen. Totaal verschillende vormen van culinaire beleving – Cirque du Soleil in De Librije, zen in De Leest – maar allebei geweldig. Of laten we het eens klassiek Parkeriaans formuleren: mind boggling. Beseffen we in Nederland wel voldoende wat we met deze kanjers in huis hebben? Ik waag dat te betwijfelen als ik zie welke koks onder ‘het publiek’ de grootste naamsbekendheid genieten. Inderdaad, figuren die vaak op tv verschijnen en niet of nauwelijks meer in een restaurantkeuken te vinden zijn… Voor de goede orde: deze keuze is gebaseerd op zelf afgerekende lunches.

Sommelier van het jaar

Lendl Mijnhijmer
Hoewel hij eigenlijk al (net) over de dertig is, is Lendl Mijnhijmer mijn jonge sommelier van het jaar. Uit het feit dat hij zichzelf in de sociale media afficheert als Wijnpiet, mag je afleiden dat hij niet uit Amsterdam komt. Inderdaad. Je kunt deze geboren showman in actie zien bij restaurant Waterproef in scheveningen. Een showman, maar wel een met de Diploma Course op zak en het voornemen om Master Sommelier te worden.

Wijnkaart van het jaar

Hiervoor moeten we even de grens over. Naar Parijs, om precies te zijn naar restaurant Les Climats. Als je de Thalys van 09.58 uur uit Rotterdam neemt, ben je daar op tijd voor de lunch om 13.00 uur. Of de keuken een ster waard is, valt nog te bezien, wegens nogal braaf. Maar over de wijnkaart – een volstrekt uit de hand gelopen hobby – hoeft geen enkele twijfel te bestaan. Bourgogne, Bourgogne en nog eens Bourgogne! Met ongeveer 1600 posities van 250 producenten. Prijzen tussen 17 en meer dan 7000 euro per fles. Grands crus per glas, geserveerd

met Coravin. Vaut la découverte!

Cathy Moerdijk

Vrouw van het jaar

Altijd een lastige opgave, het vellen van dit Parisoordeel met slechts één gouden appel om uit te reiken. Temeer omdat er steeds meer aanstormend vrouwelijk talent te signaleren valt. Ook dat was en is uiteraard hoog tijd. Mijn keuze is uiteindelijk op een oudgediende gevallen in de persoon van Cathy Moerdijk. Omdat ze zich als wijnkoopster opnieuw heeft weten uit te vinden door zelfstandig te worden met haar Cathy’s Taste – en taste heeft ze – en vanwege haar betrokkenheid bij de Haarlemse wijnbar Wijn & Ko en nog tig andere projecten. Hoeveel jonkies hebben zo’n energie?

Man van het jaar

Oeuvreprijs voor Henk Bart, directeur van J. Bart Wijnimport. Geen man van quasi-interessant gedoe met titels als CEO, maar iemand die als nuchtere Noord-Hollander altijd met beide benen op grond staat. Type geen woorden, maar daden. Als hij al eens van de grond loskomt, dan is dat wanneer hij zich als VIP in een helikopter van de Vinexpo naar Lafite mag laten vliegen om daar de lancering van een superexclusieve cuvéechampagne van de gezamenlijke rothschilds bij te wonen. Of: hoe ook baronnen een solide Beemsterboer op juiste waarde als importeur weten te schatten.

Evenement van het jaar

Mag je de loftrompet steken over een evenement dat door je eigen blad wordt georganiseerd? Voor deze ene keer doe ik het toch maar wel. Met Perswijn Select heeft Perswijn immers laten zien professionele organisatie, kwalitatieve inhoud en stijl te kunnen combineren. Met een zekere grandeur zelfs. Dat werd eerlijk gezegd ook wel eens tijd.

Marco Winterberg

Wijnkoper van het jaar

Al een poosje kandidaat, dus eindelijk aan de beurt: Marco Winterberg. Importeur van wijn uit Duitsland en cultuurhistorisch verwante omstreken. En deeltijds leraar Duits, zolang het nog duurt. Als ervaringsdeskundige die ik zelf in dat opzicht ben – es war einmal – gun ik hem dus op voorhand mijn sympathie. Maar behalve dat Marco een sympathieke persoon is met hart voor zijn wijnhandel, heeft hij vooral een fijne neus voor producenten van spannende wijnen, die je als particulier ook nog eens gewoon per fles kunt bestellen. Misschien wel nadat je ze in een sterrenrestaurant bent tegengekomen, want dat zou zomaar kunnen. Mijn eigen coup de coeur van dit jaar bij Marco: Weingut Lauer aan de Saar.

Producent van het jaar

Mijn producent van het jaar is Dirk van der Niepoort (zie ook Perswijn nr. 8,  p.28). In Portugal woonachtige kosmopoliet met een Nederlands paspoort. Zou het liefst elke dag een nieuwe wijn bedenken. Tekst en foto’s: René van Heusden

Reageer op dit item