Oude jaargangen Muscadet: verrassend mooi - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Oude jaargangen Muscadet: verrassend mooi

Witte wijn heeft de reputatie er met het verstrijken van de jaren niet beter op te worden. Ook de wijnen uit de Muscadet ontkomen niet aan dit vooroordeel. Maar, er zijn uitzonderingen, vooral als het gaat om de wijn uit Côtes de Grandlieu. Het geheim? Hoe langer de wijnen op hun lie liggen, hoe beter ze in vorm komen én blijven, zelfs gedurende bijna twee decennia.
Dit was de uitkomst van een overzichtsproeverij van de Muscadets uit de Côtes de Grandlieu, tijdens de laatste editie van de Salon des Vins de Loire. Dit gebied, gelegen aan de zuidkant van Nantes, is de benjamin van de Muscadet AOP-familie, erkend sinds 1994. De veertig producenten aldaar hebben voor de twintigste verjaardag van de AOP een zeer veelbelovende millésime gebotteld. Voor deze gelegenheid werden de oudere jaargangen uit de kelder gehaald en blind geproefd.

Melon de bourgogne

Muscadet wordt gemaakt van melon de bourgogne. Deze druif werd in 1800 verdreven uit de Bourgogne, maar is nu hét succesnummer in de Muscadet, onder andere vanwege zijn resistentie tegen het koele klimaat van de Pays Nantais. De invloeden van de Atlantische Oceaan en het nabij gelegen meer van het gelijknamige natuurreservaat zorgen voor een bijzonder microklimaat in de Côtes de Grandlieu. In combinatie met de bodem, bestaande uit voornamelijk gesteente (micaschistes en gneiss), zorgt dit voor volle, ronde en uitgebalanceerde wijnen.

Domaine du Haut Bourg

Het grootste deel van de 10.000 hectoliter Muscadet die wordt geproduceerd in het gebied heeft tenminste één winter op hun gistbezinksel kunnen rijpen. Bij een van de best beoordeelde Muscadets is dat zelfs 120 maanden! Maar dan heb je ook iets bijzonders: de Muscadet uit 1997 van Domaine Haut du Bourg uit Bouaye is springlevend, mineraal en met een fantastische afdronk van gekonfijt fruit en een heel zacht romig botertje.

Het geheim van Nicolas Choblet (rechts op de foto), de verantwoordelijke wijnmaker: de wijnen gedurende vier tot tien jaar heel rustig laten rijpen in hermetisch gesloten tanks. Daarbij komt een fermentatiegas vrij dat de wijn een heel licht, nauwelijks merkbaar pareltje in de wijn geeft. Volgens hem is dit de reden dat de wijn haar jeugdigheid behoudt. De tanks liggen ondergronds, waardoor de temperatuur constant blijft. Omdat er geen zuurstof bij komt, treed er ook geen oxidatie op. De smaak wordt verrijkt door de lie, de oude gistcellen waarop de wijn jarenlang rijpt. Dit maakt het een fantastische plek voor wijn om heel mooi te ouderen.

Andere heel goed beoordeelde jaren van dit huis zijn 2009, 2006, 2002, 2003, 1998 en 1997. Ze zijn lastig te vinden, maar jaargang 2003 is in ieder geval wel te koop in Nederland.

 Van 2003 tot 2014

Het productieproces van Domaine du Haut Bourg is niet onbekend in de Côtes de Grandlieu, er zijn meer producenten die dit procedé toepassen. Ook jaargang 2003 van Domaine du Demi-Boeuf is uitzonderlijk levendig. Nu was 2003 ook wel een heel bijzonder jaar: het was bijzonder heet en droog, het fruit werd als vanzelf rijp. Met wijnen van een bijzonder uitgesproken kwaliteit tot gevolg. Voeg daar 32 maanden rijping aan toe en dan heb je écht iets moois in het glas.Vanzelfsprekend heeft 2014 een heel andere signatuur. Veel meer dan 2003 is deze jaargang heel getypeerd voor Muscadet. Het laat zien hoe we de betere Muscadets kennen: niks weinig smaak en hoge zuren, maar rank en strak droog, met kracht en concentratie. Uitspringers met een bijzondere stijl zijn de wijnen van Château de La Grange, met veel kracht en mineraliteit. Eric Chevalier van Domaine de l‘Aujardière maakt een meer bloemige stijl. Onafhankelijk wijnmaker Dominique Brossard uit St. Philbert de Grand Lieu zit er qua signatuur prachtig tussenin. Ze hebben één ding gemeen: het zijn dynamische wijnmakers met hart voor de zaak, en hun wijnen doen de slechte reputatie van Muscadet vergeten. Hoog tijd om Muscadet weer de eer te gunnen die haar toekomt!

Met dank aan: Vins du Val de Loire

Foto’s: Copyright InterLoire / P. Caharel

Domaine du Haut Bourg wordt geïmporteerd door Renalda & Swets Wijnimport

Reageer op dit item