Rode vinificatie volgens Jumbo - Perswijn
Andermans woorden

Rode vinificatie volgens Jumbo

“Rode wijn wordt gemaakt van rode [sic] druiven, die bij een wijnbedrijf, licht gekneusd, in grote vaten worden gedaan. Daar worden ze op een lage temperatuur gehouden en zachtjes aangeperst, zodat het sap vrijkomt,” legt Erik [Erik Rozendaal, ‘wijnleverancier’ van Jumbo, red.] uit.
Het sap haalt de kleurstof uit de schillen en daar wordt het rood van. Dat duurt maximaal twee weken. Dan gaat het sap door naar de alcoholische vergisting. Daarvoor wordt aan het geperste druivensap (een beetje) gist toegevoegd en gaat de temperatuur wat omhoog. “Maar niet te hoog,” waarschuwt Erik, “want daar krijg je een gekookte smaak van.” Afhankelijk van de gistcellen is er na een paar weken een basiswijn, die alleen nog gefilterd en gebotteld hoeft te worden.

Educatief bedoelde uitleg in Hallo van Jumbo hoe rode (huis)wijn gemaakt zou worden. Rode druiven? Tot twee weken schilinweking? En persen voorafgaand aan de alcoholische gisting? Weet je dat wel zeker, Erik?        

Reageer op dit item