Michelin 2015 uit: drie nieuwe adressen met twee sterren - Perswijn
Persberichten

Michelin 2015 uit: drie nieuwe adressen met twee sterren

(persbericht)Vandaag is de selectie van de Michelin gids 2015 bekendgemaakt in Maastricht. De twee driesterrenrestaurants behouden hun sterren, en er zijn drie nieuwe zaken beoordeeld met twee sterren.

Er is een dynamiek gaande in de Nederlandse restaurantwereld, dat bewijst deze Michelin gids. De drie restaurants die twee sterren krijgen en de vijf zaken die een eerste ster krijgen, nemen u op een culinaire reis… met pit!  Michelin onthult vandaag de selectie van de Michelin gids Nederland 2015. Deze editie telt 1217 adressen.


Opperste kwaliteit

Wat kwaliteit van de bovenste plank betreft, steken er in Nederland nog steeds twee zaken bovenuit: De Librije (Zwolle) en De Leest (Vaassen). Jonnie en Thérèse Boer  verhuizen met hun drie sterren naar de vroegere locatie van Librije’s Zusje, waardoor de culinaire Bonnie en Clyde de plak zullen zwaaien… in een voormalige vrouwengevangenis. Een mooie plek om te genieten van de creativiteit van de chef.

En wat dan met Librije’s Zusje? Het restaurant is naar het prachtige hotel Waldorf Astoria (Amsterdam) verhuisd en behoudt zijn twee sterre dankzij een keuken die elegant en verrassend is. ‘t Nonnetje (Harderwijk) heeft een stap vooruit gezet, en krijgt een tweede ster. Het prachtige samenspel van smaken, kleuren  en  texturen  is er fantastisch, de chef levert generositeit met finesse. Klein en heftig is een omschrijving die ook De Lindehof (Nuenen) op het lijf is geschreven. De eigenzinnige keuken heeft pit en verleidt met zijn intense smaken. Een heerlijke exotische ervaring die een tweede ster verdient.

Een ster

De vijf restaurants die een eerste ster in de wacht slepen, bewijzen nogmaals hoe rijk en gevarieerd de Nederlandse restaurants zijn. Zo neemt Sazanka (Amsterdam) u op avontuur naar Japan: op de teppanyaki worden uitmuntende producten met precieze technieken bereid, een heerlijke show! Sinne (Amsterdam), Wiesen (Eindhoven) en Ratatouille Food & Wine (Haarlem) bewijzen dan weer hoe belangrijk een goed product is. Ze creëren een harmonie tussen ingrediënten en smaken die fantastisch zijn. En dat voor zeer scherpe prijzen. Bij FG Food Labs (Rotterdam) worden de limieten afgetast van die smaakharmonie. Het resultaat is een inventieve keuken die punch heeft en verrassend uit de hoek komt.

Variatie en lokale producten

Deze positieve ontwikkelingen zijn het resultaat van chefs die de schouders niet laten hangen, ondanks de onzekere economische situatie die de Nederlandse restaurantwereld nog steeds in zijn greep houdt. “Au contraire! Ze tonen veerkracht en hebben lef! Ze grijpen terug naar herkenbare en lokale producten, die ze met vakmanschap en creativiteit onder handen nemen. Met variatie en nieuwe concepten zorgen ze voor vernieuwing, met een laagdrempelige aanpak geven ze een ruim publiek de kans te genieten van hun talent”, vertelt Michael Ellis, Internationaal Directeur van de Michelin gids. Heel wat sterrenzaken – ook met twee sterren – bieden een lunch aan voor minder dan veertig euro. Laat het duidelijk zijn: om te genieten van een ijzersterke verhouding tussen prijs en kwaliteit is de lunch ideaal!

Deze gids beloont eveneens 115 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool  =). De stempel van de Bib Gourmand prijkt op steeds meer restaurants. Het concept van een keuzemenu onder de 37 euro, ongeacht de kookstijl, maar steeds met seizoengebonden producten in de hoofdrol, is uitgegroeid tot een begrip. Dat bewijzen de cijfers: dit jaar zijn er maar liefst 22 nieuwkomers!

Download hier de samenvatting van de Michelin gids Nederland 2015 (PDF).

Over de Michelin gids

De Michelin gids is een internationale standaard voor de gastronomie dankzij zijn  homogeen en rigoureus selectiesysteem dat in 24 landen wordt toegepast. Alle bedrijven die in de gids worden opgenomen, zijn  geselecteerd door de bekende Michelin inspecteurs. Zij doorkruisen Nederland om deze verfijnde selectie af te kunnen leveren en gaan steeds op een anoniemere, onafhankelijke manier te werk. De strenge opleiding die de inspecteurs volgen, leert hen dezelfde methodes aan die al tientallen jaren worden toegepast over heel de wereld. Zo wordt een internationaal en homogeen kwaliteitsniveau verzekerd. Om hun objectiviteit te garanderen, betalen de inspecteurs altijd hun rekening. Wat op het bord verschijnt, is wat telt.

De inspecteurs steunen op vijf elementen, die door Michelin zijn bepaald, om de kwaliteit van een restaurant vast te stellen: de kwaliteit van de producten, de kunde van de chef, de persoonlijkheid van de keuken, de prijs-kwaliteitverhouding en de regelmaat, zowel in tijd als doorheen het menu. Deze objectieve criteria worden gerespecteerd door al de inspecteurs van de Michelin gids, of ze nu werkzaam zijn  in Japan, de Verenigde Staten, China of Europa. Doordat ze over heel de wereld worden gebruikt, garanderen ze een homogene selectie. Waar u ook bent, een ster heeft overal dezelfde waarde, zowel in Parijs, New York, Amsterdam als Tokyo.

De Michelin gids Nederland 2015 is te koop vanaf 20 november voor de prijs van € 21,95 in Nederland en België en € 21,33 in GH Luxemburg. In deze nieuwste editie vindt u 1217 adressen, namelijk 552 hotels (waaronder 33 gastenkamers) en 665 restaurants waaronder:

– 100 sterrenrestaurants

* 2 restaurants met 3 sterren

* 19 restaurants met twee sterren, waaronder 3 nieuwe

* 79 restaurants met één ster, waaronder 5 nieuwe

– 115 Bib Gourmand restaurants, waaronder 22 nieuwe

Reageer op dit item