Champagne Henriot introduceert magistrale Cuve 38 - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Champagne Henriot introduceert magistrale Cuve 38

Grote champagne is het summum van meesterlijke opvoeding, van perfecte rijping. Dat bleek maar weer eens tijdens de introductie van een nieuwe prestige champagne door Henriot: Cuve 38.


Tot zo’n vijf jaar geleden was ik nogal sceptisch over champagne. Champagne is geen terroirwijn, vond ik leuk om te zeggen, gemaakt van onrijpe druiven. En veel van de wijnen vielen (en vallen) eigenlijk tegen, als je de prijs ervan in ogenschouw neemt. Een en ander veranderde toen ik steeds vaker grote en beroemde champagnes mocht proeven en drinken. Ineens viel het kwartje en sindsdien behoort champagne ook voor mij tot de grote wijnen ter wereld.

Meesterlijke opvoeding

Natuurlijk doet ook in Champagne terroir ertoe, ook daar zijn bepaalde delen en wijngaarden beter dan andere; dat is zelfs proefbaar in druiven van 10,5% potentiële alcohol en minder bij oogst. Maar veel meer dan van goede terroir is de klasse van champagne -naar mijn mening- het resultaat van een lange traditie van focus op één product en de maitrise van het kelderwerk (een wijnmaker heet in Champagne niet voor niets chef de cave) die dat heeft opgeleverd. Grote champagne is het summum van meesterlijke opvoeding, van perfecte rijping. Dat bleek maar weer eens duidelijk tijdens de introductie van een nieuwe prestige champagne door Henriot: Cuve 38.


Bedrijfs-DNA

Het was aanvankelijk geen nieuw idee: een vat (lees tank van 47.600 liter) apart houden voor vin de réserve, een tank die elk jaar wordt bijgevuld met een deel van de beste wijn van de bewuste jaargang, opdat de wijn in de tank na verloop van tijd een soort van DNA van het bedrijf zou gaan vormen. In 1990 was Joseph Henriot, eigenaar van Champagne Henriot, ermee begonnen, met een tank (nummer 38) van zijn allerbeste Chardonnay, de belangrijkste druif bij Henriot, uit Grand Cru-wijngaarden (Avize, Chouilly, Oger en Le Mesnil-sur-Oger) te vullen en het deel dat er ieder jaar als reservewijn uit werd gehaald (3% tot 20% van het volume) uiteraard weer te vervangen.

18 jaargangen

Tot 2009 fungeerde cuve 38 dus als tank met de meest hoogwaardige reservewijn, maar er ontstond een nieuw heel origineel idee. Thomas, zoon van Joseph, was inmiddels in het bedrijf gekomen en besloot om op basis van wijn uit cuve 38 een prestigechampagne te maken. En sindsdien wordt een kleine 3% van het volume van de tank jaarlijks daarvoor gebruikt, voor die nieuwe topcuvée, simpelweg genaamd Cuve 38. De 1000 eerste magnums zijn dit najaar, na zo’n vijf jaar rijping sur lie op fles, uitgebracht. Die champagnes bevatten aandelen van maar liefst 18 jaargangen, van 1990 tot en met 2007.


FG Restaurant: ongehoord lekker

En afgelopen woensdag was een select gezelschap door Henriot’s importeur, Wijnkooperij De Lange uit Oosterhout, uitgenodigd voor de Nederlandse introductie, tijdens een lunch bij FG Restaurant in Rotterdam. Heel even daarover: wat kan die François Geurds toch ongehoord lekker koken. De gerechtjes waren origineel en complex, soms met het nodige spektakel, als een soort van hoogwaardige, zeer creatieve fastfood, om het zeer direct bevredigende gevoel dat ze geven. Maar in tegenstelling tot gewone fastfood gaan de creaties van FG niet vervelen. En ze gingen wonderwel goed samen met de verschillende champagnes.

‘Complete’ Blanc de Blancs

Want we waren weliswaar gekomen voor die Cuve 38, maar De Lange had er uiteraard voor gezorgd dat ook al die andere mooie champagnes van Henriot de revue passeerden. Als aperitief was er de reeds bijzonder fijne Brut Souverain van 50% chardonnay en 50% pinot noir, perfect gedoseerd met 8 gram suiker per liter. De Brut Rosé is goed en de Blanc de Blancs zalig. En die laatste is ook zeldzaam compleet, in de zin dat de wijn is samengesteld op basis van Chardonnay uit vele chardonnay-gebieden van Champagne: Avize, Chouilly, Mesnil-sur-Oger en Vertus vertegenwoordigen de Côte des Blancs, Trépaille het Montagne de Reims en druiven uit Vitry-le-François, Sézanne en Montgueux completeren de champagne. “La quintessence des meilleurs Chardonnays de Champagne”, zei Laurent Fresnet, chef de cave, met terechte trots.


Twee Millésimés

Ook twee Millésimés, champagnes van één oogstjaar, kwamen voorbij. De Brut Millésimé 2006 is goed en heeft lengte, maar is ook typerend 2006, dus nogal rond en net niet zo spannend als andere jaren. Maar voordat u medelijden krijgt, de daarop volgende wijn was weer ronduit groots: Cuvée des Enchanteleurs 1998. Dit is zo’n wijn die alle scepsis over champagne in een keer wegblaast. Wat een precisie, wat een diepgang, intensiteit en lengte, maar ook wat een elegantie en heerlijke nervositeit! De wijn is prachtig gerijpt, maar nog opvallend aromatisch (allerlei citrusfruit).

Cuve 38, magistrale champagne

En hoe is die Cuve 38? Eerlijk gezegd, we hadden die al vóór het eten mogen proeven, om de wijn schoon te kunnen beoordelen. Nog even voor de volledigheid: 100% chardonnay, 100% Grand Cru, op basis van aandelen wijn uit alle jaren van 1990 tot en met 2007. De dosage bedraagt minder dan 5 gram per liter en die lijkt mij perfect voor de wijn. Cuve 38 is aromatisch heel boeiend en fijn geschakeerd, met heel veel frisheid en mooi fruit (wat perzik, kweepeer en citroen), wat brioche en rokerigheid, en mooie rijpingstonen (iets zwarte thee en noten) op de achtergrond. In de complexe, ook weer fijne smaak vallen de zeer fijne mousse en de schitterende zuren op, die sterk bijdragen aan de grote lengte van Cuve 38. Algemeen oordeel: dit is een magistrale champagne, een ervaring om te mogen drinken en een bewijs te meer dat in perfecte assemblage en meesterlijke rijping de ware kracht van champagne schuilt.

Champagne Henriot wordt geïmporteerd door Wijnkooperij De Lange. Cuve 38 is alleen op magnum verkrijgbaar en kost € 500,00 inclusief BTW.

Reageer op dit item