Mijndert Pon overleden - Perswijn
Nieuws

Mijndert Pon overleden

In zijn woonplaats Nijkerk is Mijndert Pon overleden. Als stichter en eigenaar van de Argentijnse bodegas Salentein en Callia was hij de met afstand de grootste wijngaardeigenaar die Nederland tot nu toe heeft gekend.


Pon begon zijn loopbaan als wijnproducent pas op late leeftijd nadat hij in 1990 afscheid had genomen als bestuursvoorzitter van het familiebedrijf Pon, importeur van automerken als Volkswagen.Terwijl zijn jongere broer Ben junior voor Carmel Valley in Californië koos om daar wijn te gaan maken, trok Mijndert richting Tupungato in het Argentijnse Mendoza voor de aanplant en bouw van Bodegas Salentein, een uitgestrekt wijnbedrijf dat genoemd is naar het landgoed in Nijkerk waar Pon Holding jarenlang zijn hoofdkantoor had. Mijndert Pon werkte voor de ontwikkeling van zijn wijnbedrijf samen met lokale Argentijnse partners en met de internationaal actieve Franse wijnconsulent Michel Rolland. Het state of the art bedrijfsgebouw kwam in 2000 gereed. Behalve voor Salentein nam hij ook het initiatief voor Bodegas Callia, een dochterbedrijf in San Juan. Maar darmee hielden Pons agrarische activiteiten in Argentinië nog niet op. Hij was er ook actief als fruitteler en veeboer, eveneens weer op grote schaal.

Anders dan broer Ben was Mijndert geen blitse playboy die uit alle macht de aandacht van societyrubrieken probeerde te trekken. Bij een bezoek van een internationale groep wijnjournalisten aan Salentein waar ondergetekende enige jaren gelden deel van uitmaakte, bleek hij juist de eenvoud en bescheidenheid zelf. Hoewel multimiljonair een man zonder blabla, eenvoudig gekleed en oprecht geïnteresseerd in wat we van zijn wijnen vonden. Zelf had hij daar naar eigen zeggen namelijk niet zo veel verstand van. Maar van de zakelijke kant van wijn wist dan weer des te meer. Mijndert Pon is 82 jaar geworden.  

1 Reactie

Reageer op dit item