Een goed zomerglas (1): Picpoul de Pinet 2013 - Perswijn
Reportages & Reizen

Een goed zomerglas (1): Picpoul de Pinet 2013

Iets meer dan 20 procent van alle wijn afkomstig uit de Languedoc-Roussillon is wit. De klassieke witte druivenrassen uit dit gebied – roussane, marsanne, grenache blanc & gris en bourboulenc – zorgen voor aromatische en complexe wijnen. Dit is goed te proeven tijdens de overzichtsproeverij ‘Les Millesimes en Languedoc 2013’ te Carcassonne.
Hier kon uitgebreid geproefd worden wat de grotere AOC’s uit La Clape, Corbières, Faugeres, Minervois en St Chinian dit voorjaar presteerden.


Algemene indruk

De algemene indruk van de geproefde witte wijnen uit de Lanquedoc-Roussillon: echte eetwijnen met veel body en structuur. Het houtgebruik en de redelijk hoge alcoholpercentages maken het karaktervolle wijnen, en daarmee is het robuuste wit uit deze streek heel goed gastronomisch inzetbaar. Deze wijnen zijn prima te combineren met gerechten die bereid zijn met room en uitgesproken (gerookte of gegrilde) vis- of kipgerechten. Ook zijn het fantastische begeleiders van kaas, het liefst van een steviger smaaktype.

Fris contrast

Deze krachtpatsers vormen een groot contrast met de eveneens gepresenteerde Picpoul de Pinet. Deze wijn wordt gemaakt van de vrij onbekende druif picpoul, die in de streek zelf picquepoul wordt genoemd. Deze wijn, afkomstig uit de wijngaarden rond het dorpje Pinet, is een heerlijke, frisse uitzondering op het machtige wit uit de andere appellations van de Languedoc. Sinds 2013 heeft dit herkomstgebied een felbegeerde eigen AOP. En terecht: ze laten een prettig uitgesproken en eigen gezicht zien. De letterlijke naam van de druif is ‘bekkentrekker’ (pic=bek, poul=trekker) vanwege de nogal uitgesproken citruszuren en het effect daarvan op de gezichtsuitdrukking van de drinker van deze wijnen. Deze zuren zijn zeker ook in jaargang 2013 duidelijk aanwezig. De fles van de Picpoul heeft een heel herkenbare vorm, een zogenaamde ‘Bouteille Neptune’ (fles van Neptunes, god van de zee).

Over de druif

De picpoul is een van de dertien druivenrassen die officieel mogen voorkomen in de wijnen uit de Châteauneuf-du-Pape. Verder is de druif toegestaan in de AOP Languedoc en de AOP Côtes du Rhône. De wijnen zijn levendig en zilt, met fijne citruszuren en zijn vaak aangenaam gastronomisch inzetbaar. Je proeft er wat Zuid-Franse kruiden in, en peer en appel. De Picpoul de Pinet mag uit zes gemeenten komen: Pinet, Pomérols, Castelnau-de-Guers, Montagnac, Mèze en Florensac.


Terroir: zee

De picpouldruif heeft een mooie bakermat. De wijngaarden liggen op gemiddeld 60 meter hoogte op de heuvels en in het vlakkere gebied ten noordoosten en ten zuiden van het plaatsje Pinet. Ze liggen vlakbij het bassin van Thau, dat tussen Pinet en de Middellandse Zee ligt. Hier groeit de druif op een kalkrijke bodem. De zee is dan ook een belangrijk onderdeel van het terroir van de picpoul. De druif haalt tegen het einde van het rijpseizoen zijn complexiteit uit de instroom van vochtige lucht vanuit de zee.

Fruits de mer

De historie vertelt dat men vroeger in dit gebied simpele wijn maakte van overrijpe picpouldruiven voor de productie van Noilly Prat. Maar nu halen de fabrieken de druiven voor dit aperitief uit Spanje en Italië, want dat bleek veel goedkoper. Sindsdien is Pinet bezig met de productie van frisse wijnen van veel minder uitgerijpte druiven. Een goeie zet, want de picpoul heeft een heel eigen identiteit. Het is een geweldige terraswijn, en is met zijn mineralige smaak in de combinatie met oesters en andere fruits de mer, een ware smaaksensatie. Een gouden tip voor als u in de buurt bent van Bouzigues: lunchen met een goed gekoeld glas Picpoul en oesters of mosselen die net uit zee zijn geplukt.Maar zover weg hoeft u helemaal niet te gaan. Deze wijn is ook een prachtige combinatie met een simpel scholfiletje op een bedje van zeewier, of lamsoren. En met zwarte Spaanse olijfjes.

Waar te koop

In de meeste visrestaurants aan de Franse zuidkust staat de Picpoul op de kaart. In Nederland is deze ‘Chablis uit de Lanquedoc’ minder bekend maar wel redelijk goed verkrijgbaar en heel betaalbaar. Hieronder wat kooptips:

1. Picpoul de Pinet les Mouginels (€ 7,58 /liter, Albert Heijn)

Lichte, frisse picpoul met duidelijk aanwezige citruszuren, appel en peer in de neus en mond.

2. Picpoul de Pinet Les Courtelles (€ 6,99, Gall&Gall)

Mineraal, met aangename citruszuren en iets appel en peer in de smaak.

3. Domaine de Felines Picpoul de Pinet (€ 6,95, Wijnkoperij de Hermitage)

Veel mineraliteit en hele subtiele anijs-, acacia- en appelaroma’s met goeie citruszuren.

4. Les Cadastres Picpoul (€ 7,50, Grapedistrict)

Bijzondere en elegante Picpoul met ananas- en dille-aromas en een minerale afdronk.

5. Domaine des Lauriers (€ 6,96, Bensdorp-wijnen.nl)

Strak droge, ziltige variant, met duidelijk aanwezige citruszuren. Iets kruidig in de neus.

Reageer op dit item