Milde Thaise Curry met vis - Perswijn
Eten & Drinken

Milde Thaise Curry met vis

Thaise gerechten zijn ‘hot’, in de dubbele betekenis van het woord. Ze worden meer en meer gewaardeerd door het Nederlandse publiek en je ziet dan ook in bijna elke supermarkt de benodigde ingrediënten: van currypasta en gember tot citroengras en vissaus. En Thaise gerechten horen echt heet te zijn: gepeperd.


Deze versie is dat niet: wel een lekker pepertje, maar niet echt branderig. We hebben uit ervaring geleerd dat te veel rode peper wijnen kapot kan maken. Door meer of minder witte rijst met de curry te mengen kun je de smaak nog wat verder dimmen. De curry zit vol vis -in dit geval heek- en groenten die nog net een beetje bite hebben. Het gerecht is zowel hartig, door de gebruikte specerijen, als romig en filmend door de kokosmelk.

Anders aromatisch

We proeven vier wijnen en daarvan valt er één door de mand en dat hadden we niet verwacht: een Gewürztraminer. Hij is heel vol en aromatisch en heeft zowel zoet als zuur in de afdronk. Je zou verwachten dat het aromatische van de wijn past bij dit aromatische gerecht. Maar dat is niet zo; de aroma’s zijn van een totaal andere orde. De wijn heeft bloemen en proeft geparfumeerd, het gerecht heeft aroma’s van specerijen, kruiden en vissaus. Dat botst met elkaar. Wat het veel beter deed was een licht houtgelagerde chardonnay uit Piemonte.

Het beste uit de druif

De winnaar komt overigens ook uit Italië: de Tiefenbrunner, Muller Thurgau Feldmarschall 2009 uit Alto Adige, Italië

(€ 21,50 Vinites). Een wijn met een stuivende, aromatische neus met overrijp fruit en in de smaak combineert hij kruiden, mango en peer. Een bijzondere wijn met een uitgesproken smaak, waarvan het panel vermoedt dat hij lastig te combineren is met eten. Maar bij deze curry doet hij het perfect: hij blijft zelf goed overeind, geeft een goed tegenspel in zoet en zuur en doet met zijn aroma’s het gerecht geen geweld aan. In de afdronk werkt hij lekker verfrissend. De wijn is van de druif muller thurgau, die er niet om bekend staat dat hij bijzonder complexe wijnen oplevert, maar mijnheer Tiefenbrunner weet het beste uit deze druif naar boven te halen.

Bijna evenveel waardering is er voor een wijn van de godellodruif: A Coroa 2010 uit Valdeoras in Spanje (€ 14,18 Heisterkamp Wijnkopers). Mooie complexe geur met kiwi, peer en mineralen. In de smaak komt dat terug met in de afdronk een mooie citrus toon met specerijen. De wijn sluit heel harmonisch aan in zijn smaakelementen en ook de zoet-zuur balans in de wijn past mooi bij de romige kokosmelk en frisse limoen. Een elegante combinatie.De overeenkomst tussen deze twee wijnen is het dat ze allebei aromatisch zijn in geur en smaak, en dat ze allebei zowel een tikje zwoel zijn als fris. Blijkbaar de juiste zoet-zuur balans voor bij het gerecht. Opvallend is verder dat beide wijnen al op leeftijd zijn: de Muller Thurgau is uit 2009 en de Godello uit 2010. In deze wijnen proef je ook de ontwikkeling: het hele primaire fruitaroma heeft plaats gemaakt voor meer aardse en kruidige associaties. Dat komt de combinatie met de specerijen in dit gerecht zeker ten goede.

Ingrediënten

2 tl rode currypasta (meer of minder naar smaak)

½ rode peper

3 el olie

1 teentje knoflook, gehakt

1 ui, gesnipperd

1 puntpaprika, in stukken gesneden

1 courgette, in blokjes gesneden

1 venkel, in halve ringen gesneden

1 aubergine, in stukken gesneden

1 limoen, het sap

4 el vissaus (of meer naar smaak)

2 blaadjes limoenblad

1 stengel citroengras

2 centimeter gember, geschild en fijngesneden

2 blikjes kokosmelk

600 gram visfilet, bijvoorbeeld heek, roodbaars of zeewolf in mootjes

400 gr witte rijst, gekookt

Bereiding

1.    Neem een soeppan en verhit hierin de olie. Fruit hierin op laag vuur de knoflook, rode peper, ui, paprika, citroengras en gember gedurende twee minuten.

2.    Roer er de rode currypasta door en fruit deze even mee. Voeg dan de koksmelk toe en tegelijkertijd vissaus, limoensap en limoenblad. Laat 15 minuten zachtjes koken. Breng dan op smaak met eventueel extra limoensap, vissaus of currypasta.

3.    Voeg dan de groenten toe: courgette, aubergine en venkel en maak die beetgaar in ongeveer 10 minuten. Verwijder daarna eventueel het limoenblad en het citroengras.

4.    Leg de mootjes vis op de saus en maak ze vochtig met een deel van de saus. Doe een deksel op de pan en laat op laag vuur garen. De vis blijft nu mooi heel.

5.    Neem de stukken vis uit de pan, verdeel de curry over de borden, leg de stukken vis er weer bovenop en serveer met de witte rijst.

Tekst en fotografie: Gerard Reijmer

Foodteam

Reageer op dit item