Proefnotities Schloss Gobelsburg - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Proefnotities Schloss Gobelsburg

Wat is traditie? Voor Michael Moosbrugger is dat een dagelijkse vraag. Sinds 1996 leidt hij Weingut Schloss Gobelsburg in Langenlois. In die functie beschouwt hij zichzelf als hoeder van een 1000jarige wijnbouwtraditie in het Oostenrijkse Kamptal.


Een traditie die sinds het einde van de 12e eeuw gedragen is door cisterciënzer monniken. Hun vakbroeders van nu hebben er pas acht eeuwen later een begin gemaakt met een serieuze wijngaardclassificatie. Het hoe en wat daarvan is te lezen in het artikel in Perswijn nr. 7. Tijdens zijn recente bezoek aan Nederland liet Moosbrugger een representatieve selectie uit het assortiment van zijn Schloss Gobelsburg proeven.

Brut Reserve, Niederösterreich

Helemaal zelf in eigen kelder gemaakte Winzersekt van fruit uit eigen wijngaarden . Assemblage van grüner veltliner, riesling en pinot noir. De basiswijn krijgt 6 maanden groot hout en aansluitend twee tot drie jaar gistcontact. Minder ‘anders’ en fruitig dan de champagneadept zou verwachten of vrezen. Integendeel. Uitgesproken droog en pikant met fijne kruidigheid en een minerale toets. Verrassend goed. (Mits de fles in optimale conditie verkeert. Bij een andere proeverij was dat namelijk niet het geval.)

(H € 16,15)

Grüner Veltliner Lössterrassen 2012, Niederösterreich

Instapwijn van fruit uit diverse lager gelegen wijngaarden. Jeugdig, levendig, niet al te uitgesproken, middelintense citrusaroma’s, aangenaam groene toon, spicy maar beslist niet peperig – meer iets voor het Weinviertel –, goede zuren, schoon. Echte doordrinker, al dan niet op het terras.

(H € 6,55)

Grüner Veltliner Kamptal 2012, Niederösterreich

Fruit van jonge stokken – d.w.z. stokken van minder dan 20 jaar oud – uit Erste Lagen. Bleekgeel met groene reflex. Ingetogen neus met wit fruit, citrus en nog wat gistaroma’s. Uitgesproken fruitige smaak, rond, rijp en sappig, net even wat rijker en complexer dan Lössterrassen. Mildere zuren, fijn bittertje.

(H € 8,85)

Grüner Veltliner Steinsetz 2011, Niederösterreich

Wijn van druiven op kiezelbodem met löss. Structureel late pluk medio november, toch maar bescheiden 12,5% alcohol. Floraal aroma. Rank, maar gespierde smaak, levendig, grapefruit, sterk mineraal, mooie groene munttoets. In één woord: spannend.

(H € 11,25)

Grüner Veltliner Renner 1. Lage ÖTW 2011, Kamptal DAC Reserve

Gemiddelde intensiteit in de geur, wit fruit en wellicht toch een (bescheiden) pepertje. Zelfde impressies in de smaak, flink wat body en ronding, knipoogje richting chardonnay, pittige finale. Meer voor aan tafel dan op het terras.

(H € 14,95 / P € 21.00)

Grüner Veltliner Lamm 1. Lage ÖTW 2010, Kamptal DAC Reserve

Lage met de nodige vulling, ook in lastige jaren. Volle, rijpe en al wat gerijpte wijn. Totaal anders dan Renner, hoewel de wijngaarden pal naast elkaar liggen. Veel rijker, rond, een beetje boterig – maar niet als gevolg van malo –, kruidig. Eetwijn bij uitstek.

(H € 23,70/ P € 33,00)

Riesling Urgestein 2010, Kamptal DAC

Intense neus, zeker in vergelijking met de Veltliners, onmiskenbaar riesling. Mengeling van tutti frutti en citrusfruit als citroen. Ook in de smaak gedroogd fruit, wat nootachtig, hartig mineraal en prima zuren. Droge finale met zilte toets. Stilistisch meer in de richting van goede Elzas dan van Duitsland.

(H € 8,50)

Riesling Tradition, Kamptal DAC Reserve 2009

Riesling op z’n 19eeeuws? Dat valt nogal mee. Intens strogeel. Open, gerijpt, gedroogd fruit, zachte roostertoets, lijnolie. Tegelijk ronde en toch spannende smaak, gestructureerd, breed, mineraal, goede zuren, citroen, gelaagd, complexe afdronk, lengte. Perfect gastronomisch.

(H € 19,20)

Riesling Heiligenstein 1. Lage ÖTW 2009, Kamptal DAC Reserve

Wijn uit de beste Rieslingwijngaard van het Kamptal en misschien wel van heel Oostenrijk. Geoogst in een warm jaar en van een kleine, compacte oogst. Gerijpte geur, krachtig en geconcentreerd, rijpingstoon, honing, lijnolie. Breed, rijk, body, zon én zuren, gekonfijt fruit, spicy, enorme intensiteit en lengte. Indrukwekkend.

(H € 24,00/ P € 33,50)

Cuvée Bertrand 2010, Niederösterreich

Vrolijk stemmende rood van pinot noir, st. laurent en zweigelt. Helder karmozijn. Aantrekkelijke neus, open, uitgesproken rood fruit, licht aards. Ook in de smaak nadrukkelijk rood fruit, kersen, zacht rokerig, fijne bitters. Soepele charmeur. Lekker gekoeld prima als beschaafde terraswijn of bij voorgerechten.

(H € 11,25)

Pinot Noir Alte Haide 2010, Niederösterreich Zeer geslaagde, want kenmerkende Pinot Noir van kiezelterrassen uit een bepaald niet probleemloos jaar. Fris en puur, typisch pinotfruit, vleugje hout. Goed gevulde, breed en pittig, rokerig eikenhout van de barriques, licht drogende tannine in de finale.

(H € 21,40)

Grüner Veltliner Eiswein 2011, Niederösterreich Op 1 februari 2012 geoogst. Niet zo heel moeilijk in het Kamptal, omdat veltliner een dikke schil heeft en botrytis zelden voor problemen zorgt. Vergeleken met het weelderige, sterk door botrytis beïnvloedde edelzoet van de Neusiedlersee smaakt deze Eiswein veel minder complex. Zuiver, stevig zoet, keurige zuren, rechttoe rechtaan. Ananas?

(halve fles, H €25,75 / P € 36,00)

Importeur

Importeur Wijnimport J. Bart levert niet rechtstreeks aan particulieren, maar richt zich primair op restaurants. Particulieren kunnen een aantal van de wijnen van Schloss Gobelsburg echter bestellen via QV Select. De vermelde prijzen met een H zijn de inkoopprijzen voor de horeca, die met een P de particuliere inclusief BTW.

Fotografie: Schloss Gobelsburg

Reageer op dit item