Le Mas Sylvia zet Coteaux des Baronnies op de kaart - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Le Mas Sylvia zet Coteaux des Baronnies op de kaart

Een tijdje droomde ze ervan ‘flying winemaker’ te worden, maar op 26-jarige leeftijd besloot Sylvia Teste toch om terug te keren naar haar geboortegrond, Les Baronnies, het prachtige gebied ten noorden van de Mont Ventoux. De jonge en -het zij gezegd, goed uitziende- oenologue de Dijon maakt nu erg goede wijnen met een herkomstbenaming (IGP Coteaux des Baronnies) die enkel de lokalen én de oplettende Nederlandse toeristen zullen kennen.

De noordoostelijke Rhône Méridional is een prachtig gebied, met wellicht niet de beroemdste, maar toch bekende appellations als Valréas, Vinsobres en Rasteau. Bij Nyons, een van die schitterende stadjes met de zeer charmante sfeer van de Provence en de boeiende herinnering aan de Romeinen, houdt de wijnbouw in feite op. Vanaf daar zijn het met name olijf- en abrikoosboomgaarden die het in cultuur gebrachte deel van het landschap bepalen. Dat landschap wordt na Nyons trouwens steeds indrukwekkender, met hoge rotsformaties aan beide zijden van de rivier de Eygues. Ga je bij Curnier de brug over, het dal van de Ennuye in, dan hoef je slechts een kilometer te rijden om linksaf te slaan, omhoog naar Le Mas Sylvia. Het is mooi gelegen op de eerste heuvels van het zijdal van de Eygues dat leidt naar Sainte Jalle, en verderop, Buis-les-Baronnies. 

Heerlijke streek

Sylvia Teste stamt uit een echte familie van Les Baronnies. Geen streek van grootschalige wijnbouw (volgens Sylvia is er nu slechts zo’n 500 hectare wijngaarden in een gebied dat zo’n beetje de hele noordkant van de Mont Ventoux omvat), maar een van prachtvolle polycultuur, met vooral abrikozenteelt, maar ook olijven en lavendel. Een heerlijke streek dus voor de zintuigen.Ze studeerde wijnbouwkunde in Dijon, rondde die studie succesvol af in 2008 en vertrok naar Australië. Eerst voor een stage bij de omvangrijke producent Grant Burge in Barossa Valley en een jaar later nog eens voor 5 maanden bij een veel kleiner bedrijf in Heathcote, Munari Wines. Tussendoor kwam ze terug naar Les Baronnies, waar ze de wijnen van haar oom vinifieerde. Én leerde ze het vak verder bij Laurent Miquel’s Cazal Viel in Saint-Chinian.

Rijp

In 2010 besloot ze definitief terug te komen en nam ze de wijngaarden van haar oom over. En op de heuvel van Teste verscheen langzaam maar zeker Le Mas Sylvia, met een kleine maar complete wijnmakerij. Inclusief goede tweedehands inox-tanks, airconditioning en derdejaars barriques van Louis Latour. Maar wellicht belangrijker dan haar werk aan de wijnmakerij, was haar werk aan de wijngaarden.

Van de 6 hectaren die ze van haar oom overnam, was het overgrote deel beplant met blauwe druiven, niet alleen met Rhônerassen als grenache noir en syrah, maar ook met Bordeauxvariëteiten als cabernet sauvignon en merlot, zoals gebruikelijk in Les Baronnies. Met name grenache noir heeft het moeilijk om rijp te worden voorbij Nyons; het klimaat wordt er langzaam wat minder mediterraan en de hoogte neemt toe (500-600 meter gemiddeld). Dus was het verhogen van de palissage een van de eerste dingen die ze deed bij grenache noir; een hogere geleiding, met meer blad in voorjaar en zomer, en goede ontgroening richting de véraison, maakte dat haar grenache noir wél rijp werd.

Daarnaast plantte ze veel witte rassen aan, zoals chardonnay (dé witte druif van Les Baronnies!), muscat, viognier en zelfs sauvignon blanc. Daarmee kwam het totaal op 9 hectare en de totale productie op zo’n 400 hectoliter, waarvan ze op dit moment nog minder dan de helft in fles verkoopt. Maar gelukkig kan ze steeds meer in fles kwijt, ook omdat haar wijnen zeer in trek zijn in de lokale horeca en detailhandel.

Overzichtelijk assortiment

Het assortiment van Le Mas Sylvia is nog zeer overzichtelijk. Buiten de overigens keurige BIB-wijnen in wit, rosé en rood, maakt Sylvia vier wijnen, waarvan hier het actuele overzicht volgt:Coteaux des Baronnies blanc Cuvée Naïade 2012: 100% chardonnay van gemiddeld 25 jaar oude stokken, 4 maanden opgevoed in derde jaars barriques; loepzuiver, met eerst de florale kant van chardonnay, dan rijp citrusfruit; smaak rond maar fris, met goede lengte. **** 

Coteaux des Baronnies rosé Cuvée Égéria 2012
: zeer succesvolle wijn voor Sylvia, rosé van 100% grenache noir verkregen door pressurage direct; zó is en blijft rosé een heerlijk zomerse wijn, licht zalmroze van kleur, met een beschaafde geur van witte bloemen, perzik en een vleugje aardbei; smaak is vrij licht (12,5% vol. slechts), sappig, zuiver en opwekkend. ***(*)

Coteaux des Baronnies rouge Cuvée Amazone 2011: een geslaagde assemblage van Rhône en Bordeaux, met syrah, grenache noir, cabernet sauvignon en merlot; de blend werkt prima, geeft een wijn met rood en zwart fruit in de geur, daarbij wat zoethout, kruiden, een vleugje paprika en een beetje drop; smaak is soepel, maar heeft een ruw kantje, dat niet erg stoort, maar grip geeft, prima lengte ook. ***(*)

Coteaux des Baronnies rouge Cuvée Carmen 2010: de Cuvée Prestige van Sylvia, van 65% cabernet sauvignon, 25% merlot en de rest syrah, opgevoed in derdejaars barriques gedurende 12 maanden; een vrij serieuze rode wijn, met duidelijk wat strengheid en structuur van het flinke percentage cabernet sauvignon; na beluchten steeds toegankelijker, en heerlijk bij een mooie magret de canard! ****

Le Mas Sylvia maakt ook goede olijfolie (Huile d’Olive Vierge Extra des Baronnies, 100% variëteit tanche), heerlijke producten op basis van abrikozen en goddelijke lavendelhoning!

Le Mas Sylvia

26110 Curnier – Frankrijk

www.le-mas-sylvia.fr

(nog geen importeur in Nederland)

Lars Daniëls MV.

Reageer op dit item