Grootspraak 2013: de winnaars - Perswijn
Nieuws

Grootspraak 2013: de winnaars

De nieuwe editie van Grootspraak wijst wijnliefhebbers ook in 2013 nóg beter de weg naar die restaurants waar grote liefde voor de wijn gecombineerd wordt met topgastronomie. En de winnaars zijn…

Wijnrestaurant van het Jaar: Wereldmuseum, Rotterdam

Restaurant van het Jaar: De Vlindertuin, Zuidlaren

 

Maandag aanstaande, 26 november, verschijnt de 6e editie van Grootspraak. Waar kun je goed eten maar krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Voor iedereen die antwoord wil op die vraag is er Grootspraak: Dé restaurantgids voor de wijnliefhebber.

De onderscheidingen

In de gids worden restaurants gewaardeerd met punten voor restaurants, trosjes voor de wijnkaart of glaasjes voor wijnbars. En elk jaar kent Grootspraak onderscheidingen toe. Traditioneel in drie categorieën; Restaurant van het Jaar, Wijnrestaurant van het Jaar en Wijnbar van het Jaar. Soms winnen restaurants die in vergelijking met collega’s een iets lagere score in punten, trosjes of glaasjes hadden. Dat komt omdat de keuze wordt gemaakt aan de hand van meer dan alleen menu of wijnkaart. Net die extra aandacht, dat bijzondere interieur of onderscheidende karakter van de beoordeelde gelegenheden.  

 

De winnaars dit jaar zijn:


Wijnrestaurant van het Jaar – Wereldmuseum Rotterdam

Je kiest voor dit restaurant vanwege de fantastische verhouding tussen prijs en kwaliteit. Voor zowel het eten en de wijn als de combinatie van beide. Dit staat in

de absolute top van onze eredivisie. De chef kookt met een spannende diversiteit aan ingrediënten, telkens in uitstekende cuissons en prachtig samenhangende gerechten. Wie ondersteunt wie? Hier is sprake van een perfect samengaan. Wat een mooi restaurant.


Restaurant van het Jaar – De Vlindertuin Zuidlaren

Hier staat een grote chef die het begrip autodidact een nieuwe invulling geeft. Geen gefröbel of, aan de andere kant van het spectrum, de stevige middenklasse die je met dit begrip associeert, maar een afgewogen, eigenzinnige keuken. Dat wordt gecombineerd met veel liefde en aandacht voor de wijn en met superieure gastvrijheid: liefdevol, warm en vriendelijk. Helaas moet je constateren dat sommige restaurants door de plaats waar ze zitten en ook door hun ingetogenheid niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Welnu, hier is alle aandacht op zijn plaats: Restaurant van het jaar!

 

Net als vorig jaar ook dit jaar geen Wijnbar van het Jaar. In deze categorie is er wel een kwantitatieve ontwikkeling, maar die echte winnaar  is er nog niet. We hebben er wel een op het oog voor volgend jaar.

 

Grootspraak 2013 verschijnt 26 november, kost € 12,50 en is verkrijgbaar bij geselecteerde boek- en wijnhandels en te bestellen via www.grootspraak.nl en onze webshop.  De gids is binnenkort ook als iPhone App verkrijgbaar.

Reageer op dit item