Proefnotities Nieuw-Zeeland - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Proefnotities Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland laat zien dat het begrip 'nieuwe-wereldwijnen' grotendeels achterhaald is. Door zijn vrij zuidelijke ligging in het koele water van de Pacific, heeft dit een land een veel koeler klimaat dan dat in andere nieuwe wijnlanden op het zuidelijk halfrond, zoals Australië, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië.
Daardoor is het verschil met deze landen erg groot; Nieuw-Zeeland moet het vooral hebben van de productie van witte wijnen, de populaire Sauvignon Blanc voorop. In het voetspoor van sauvignon zie je nu de opkomst van pinot gris en pinot noir, eveneens druiven van een koel klimaat. Niks Nieuwe Wereld dus: in feite gewoon wijnen met een zeer Europese signatuur.

In het supplement bij Perswijn nummer 7, dat deze week zal verschijnen, zal Nieuw-Zeeland weer eens goed onder de loep genomen worden. Ronald de Groot reisde af naar dat bijzondere land aan precies de andere kant van de wereld, en proefde de wijnen. Voor een aantal proefnotities was niet genoeg ruimte in het supplement en zodoende vindt u hier de (extra) proefnotities bij de artikelen:

(proefnotities bij pagina 15-17)

(proefnotities bij pagina 22-25)

(proefnotities bij pagina 26-31)

(proefnotities bij pagina 37-39)

tekst: Ronald de Groot

Reageer op dit item