Verrassende Kroatische Wijnen - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Verrassende Kroatische Wijnen

Het ziet ernaar uit dat Kroatië op 1 juli 2013 zal toetreden tot de Europese Unie. Wat dit exact betekent voor de Kroatische export van wijn, laat zich moeilijk voorspellen. Alvast een verslag van een bezoek aan wijnhuis Daruvar.tekst en fotografie: Hugo Lases
Dat we komende zomer meer wijn uit dit land – dat zich in 1991 onafhankelijk van Joegoslavië verklaarde – zullen aantreffen, lijkt wel zeker. Hoog tijd dus om en een wijnhuis te bezoeken en ons te laten verrassen door Kroatische wijnen.

Badel 1862


We beginnen onze dagtrip met een bezoek aan Badel 1862. Het bedrijf is de distributeur van Daruvar, het wijnhuis waaraan wij deze dag een bezoek zullen brengen. We zijn in Nederland door Schermer Wijnkopers en Distillateurs – importeur van ondermeer wijn uit de Balkan – met Badel 1862 in contact gebracht.

In de negentiende eeuw is Badel 1862 gestart als producent van likeuren en lokaal gedistilleerd. Vanaf de eenentwintigste eeuw heeft het bedrijf zich sterk als distributeur ontwikkeld en dat heeft er inmiddels toe geleid dat merken als Pepsi, Martini en Bacardi tot de portefeuille mogen worden gerekend.

Daruvar

Na een rondleiding door het prachtige gerenoveerde pand van Badel 1862, met klassiek gedecoreerde gangen en vergaderzalen, worden we opgehaald door twee medewerksters van de afdeling marketing. We rijden naar het stadje Daruvar waar zich het gelijknamige wijnhuis bevindt, zo’n 2 uur noordoostelijk van Zagreb, in de provincie Slavonia. Gedurende de oorlog begin jaren ’90 is het gebied hevig gebombardeerd, maar hiervan zijn tegenwoordig nog maar weinig sporen in het landschap terug te vinden.

Bij aankomst in Daruvar ontmoeten we Saša Lukic, de wijnmaker Daruvar. Een vriendelijke, goedlachse man die het vak van wijnmaker met de paplepel van zijn vader en grootvader heeft ingegeven gekregen. Op 140 ha grond, verdeeld over 2 gebieden zijn ondermeer de druivenrassen Graševina, Sauvignon Blanc en Chardonnay aangepland.

Droge zomers

Daruvar is gelegen in een gebied met zowel een land- als een zeeklimaat. Dat betekent zowel dat er zowel stevige volle ronde wijnen, als frissere wijnen kunnen worden gemaakt. De bodem is kleiachtig, heeft een relatief hoge zuurgraad en is in staat goed water vast te houden. Hierdoor kan de extreme droogte van sommige zomers prima worden opgevangen.


Het moment waarop wordt geoogst verschilt van jaar tot jaar en is met name sterk afhankelijk van de hoeveelheid regen die het jaar is gevallen. Of de druiven oogstrijp zijn wordt hier net als vroeger nog steeds geproefd, daar heeft men simpelweg het meest vertrouwen in.  

Wijnkasteel

De premiumwijnen van Daruvar worden naar Kasteel Jankovits gebracht. Dit kasteel, gebouwd in 1777, ligt op steenworpafstand van de wijngaard. Edelheer Jankovits gebruikte dit indrukwekkende gebouw als zijn zomerverblijf. Hij zorgde destijds voor een economische impuls in het gebied. Momenteel is het kasteel in bezit van de gemeente, de wijnkelder wordt al 90 jaar door Daruvar gebruikt.

Proefnotities

We kunnen ons niet aan de indruk ontrekken dat men in Kroatië een voorkeur heeft voor sterk aromatische, licht zoete wijnen. Op de wijnkaart van het merendeel van de door ons bezochte restaurants, vinden we dan ook voornamelijk dit genre wijn wat niet onze voorkeur geniet. Jammer, want er worden in Kroatië weldegelijk wijnen geproduceerd die beter passen bij onze smaak. Dat geldt zeker voor de wijnen van Daruvar.

 

In Kroatië worden wijnen gecategoriseerd in tafelwijn, kwaliteitswijn en topwijn. De door ons geproefde wijnen van Daruvar hebben een winkelprijs van rond de € 5,00 voor de kwaliteitswijn en € 7,00 voor de topwijn. We kunnen in algemene zin zeggen dat de wijnen aangenaam fris en elegant zijn.

Geproefd:


  • Graševina 2011, Daruvar

    Licht mousserend. Fris, elegant en kraakhelder. Zeer licht van kleur.

  • Riesling 2011, Daruvar

    Eerder geplukt in verband met de hoge temperaturen in dit jaar. Opmerkelijk genoeg is de wijn vrij licht van kleur geworden. Aangenaam glas, fris, en goede zuren.

  • Chardonnay 2011, Daruvar

    Typische Chardonnay in de stijl van de nieuwe wereld. Puur en fris.

  • Sauvignon 2011. Daruvar

    Topwijn. Heerlijk fris, licht tropisch. Prima lengte.

  • Graševina 2011. Daruvar

    Topwijn. Veel aroma, tropisch, bloemig. Wat veel alcohol in de smaak.

Voor meer informatie, zie: www.badel1862.hr

Tekst en fotografie: Hugo Lases

Reageer op dit item

nl Nederlands