Drie mooie witte ‘Sicilianen’ - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Drie mooie witte ‘Sicilianen’

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn aan de Middenweg in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. In de dagen erna lichten wij als sneak preview op het verslag in het magazine drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En dus van harte worden aanbevolen.

Geproefd op 28 juni 2016

Afgelopen dinsdag proefden we 24 witte wijnen van Sicilië. Op Sicilië worden veel eenvoudige en goedkope wijnen gemaakt, maar daarnaast ook prachtige exemplaren. Vooral lokale witte druiven als grillo, inzolia en catarratto leveren heerlijke en mooi getypeerde wijnen op. Modern wijnmaken op lage temperaturen, vroeg oogsten en het gebruik van lokale druiven met een goede eigen zuurgraad zorgen voor voldoende frisheid. Om sommige plekken, zoals op de hellingen van de Etna, zorgt ook hoogte voor spanning en zuren. Dat levert fijne, karaktervolle en karakteristieke witte wijnen op, met een heel eigen karakter.

De wijnen van afgelopen dinsdag, allemaal droge witte wijnen van Sicilië, zijn gewaardeerd met sterren. De *****-schaal wordt vooral gebruikt voor meer alledaagse wijnen, die gemiddeld niet zeer complex en –weer gemiddeld genomen– kwalitatief niet bij de wereldtop horen. Wanneer sterren worden gebruikt, wordt binnen een vastgesteld thema geproefd en beoordeeld; een wijn die de maximale ***** krijgt, wordt gezien als de beste binnen de serie of het thema, maar niet als de perfecte wijn op wereldwijde schaal. Twee van de drie geselecteerde wijnen krijgen van ons bijna de maximale vijf sterren. Ze zijn gewaardeerd met sterren: * = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend.

Dit zijn de uitgelichte wijnen van deze week:
Drie mooie witte "Sicilianen"

Baglio di Vincenzo, Catarratto Lucido 2015, Terre Siciliane

Catarratto vormde ooit voornamelijk de basis van de zoete wijn van de westelijke punt van Sicilië, Marsala. Met de –helaas- afnemende populariteit van Marsala wordt hij meer en meer en met succes ingezet voor droge witte wijnen. Cataratto lucido is een variant met wat minder bloei, met lagere opbrengsten en een mooie concentratie. Dit is een fijn, heel betaalbaar exemplaar, met lindenbloesem, mango, citrus, peer en meloen, elegant en opwekkend in de smaak, lichtvoetig en druivig.

Mediterra, 3 (€ 5,- tot € 7,50) ****

Firriato, Altavilla delle Corte, Grillo 2015, Sicilia

Firriato is een van de grote wijnhuizen van Sicilië, maar ondanks de grootte worden hier heerlijke wijnen gemaakt. Grillo is perfect geschikt voor het Siciliaanse klimaat, en kan zelfs onder de warme omstandigheden hier zijn zuren goed vasthouden. En dat maakt het verschil, want dat geeft deze wijn spanning. Hij wordt opgevoed zonder hout, maar wel zo’n drie maanden op de fijne lie. Hij geurt naar perzik, peer en meloen, vuursteen, anijs en bloemen, de smaak is krachtig en sappig, dik en rijp, met fijne zuren.

Walinga, 5 ****(*)

Cantine Valenti, Enrico IV, 2014, Etna Bianco

Een bijzondere categorie van de wijnen van Sicilië zijn die van de hellingen van de Etna. De ondergrond is anders, vulkanisch. De wijngaarden liggen deels op hoogte. En ook de druiven zijn anders, met carricante als belangrijkste witte druif. Dit is een mooi voorbeeld. Enrico IV is gemaakt op basis van 100% carricante, van wijngaarden op liefst 1000 meter hoogte. Dat zorgt voor spanning en frisheid, de geur is zuiver, met rabarber en amandel; de smaak is rijp, gul, filmend, rokerig en breed, krachtig en intens, met fijne zuren.

Vino e Vetro, 6 ****(*) De volledige proeverij wordt gepubliceerd in Perswijn nummer 5.

Het Perswijn proefpanel bestaat uit Patrick Uyttewaal (Kwast Wijnkopers), Marc Collard (Vinoblesse), Floor van Ede (Brasserie van Baerle), Allard Botenga, Noël Vanwittenbergh (Okura Hotel – Ciel Bleu), Yvo Couprie (Résidence Wijnen), Udo Göebel MV (Winematters), Corinne Hofland (Oud Reuchlin & Boelen), Wieger Roelevink (Vinites), Bastiaan Möllers (Haarlem & Wine), Lars Daniëls MV (Perswijn) en Ronald de Groot (Perswijn).

Reageer op dit item