Vincent et Denis Berthaut, Les Prielles 2005, Bourgogne - Perswijn
Wijn van de week

Vincent et Denis Berthaut, Les Prielles 2005, Bourgogne

Veel domeinen in de Bourgogne maken niet alleen ‘hoge’ wijnen, zoals premiers crus, grands crus en mooie gemeentewijnen. Het is vaak aantrekkelijk om daarnaast ook een ‘gewone’ Bourgogne te maken.
Natuurlijk omdat sommige wijngaarden gewoon buiten de gemeente-appellations vallen. Maar ook omdat je deze gewone Bourgognes kunt gebruiken voor het declasseren van wijnen die je kwalitatief niet geschikt vindt voor je hogere wijnen. Dat kan zijn vanwege een mindere jaargang, maar het kan ook gelden voor wijnen van bijvoorbeeld jonge stokken.

In Perswijn nummer 6 selecteerden wij deze wijn vanwege zijn uitzonderlijke kwaliteit als 'gedeklasseerde' wijn. Hierin bleken wij echter niet geheel correct geïnformeerd te zijn. Wij namen aan dat de stokken voor deze wijn buiten de gemeente-appellation stonden, en dat daardoor de wijn was ‘gedeklasseerd’ tot gewone Bourgogne. Het verhaal over deklasseren klopte wel, maar heeft echter geen betrekking op Les Prielles. Deze worden namelijk wel aan de goede kant van de weg Beaune-Dijon geteeld in een apart perceel. Denis Berthaut voorzag ons van een kaart waarop dit nogmaal duidelijk te zien is.

Gedeklasseerd of niet: wat een Bourgogne heeft dit opgeleverd! Van deze wijn kregen we meerdere jaargangen te proeven, en 2005 stak er duidelijk bovenuit. Dan kun je mooi zien wat het effect is van een groot jaar. Zorgeloos rijpende druiven, die je fluitend in alle wijngaarden kunt oogsten, ook op de meest gewone terroirs.

Dat proef je hier perfect: de wijn is zacht en sappig, met goede zuren, frisheid, heerlijk aardbeien en kersen, smaakvol, om nu te drinken.

Cave de Santenay, € 12,-

Reageer op dit item