Pasta Putanesca (Pasta op de wijze van de hoertjes) - Perswijn
Eten & Drinken

Pasta Putanesca (Pasta op de wijze van de hoertjes)

Om de week serveert Gerard Reijmer een nieuw recept. Aangepast aan het aanbod en de smaak van het seizoen. En natuurlijk met een passend wijnadvies. Deze week: pasta putanesca.
Pasta putanesca is een gerecht uit de omgeving van Napels. 'Puta' betekent hoer en men zegt dat de hoertjes het aan hun klanten gaven om ze weer op krachten te helpen. Hoe het ook zij:  het is een makkelijk gerecht met een pittige smaak en veel 'umami': hartige elementen zoals olijven, kappertjes en ansjovis.

Een wijn moet dit geweld allemaal wel aankunnen. Daarom gaat de voorkeur uit naar een niet te zware wijn met pit en een fris zuur. Laat uw toppers in de wijnkast, want dat is echt zonde. De kans dat het met een complexe wijn mis gaat bij peper, tomaat en ansjovis is groot. En of het dan wit of rood is, is meer een kwestie van smaak. Het kan allebei. Een Vernaccia di San Gimignano zou prima kunnen, of om dichter in de buurt van Napels te blijven een Falanghina, bijvoorbeeld die van Fattoria La Rivolta (Douwe Walinga). Fris, aromatisch en krachtig genoeg voor de olijf, peper en ansjovis. Voor rood kiezen we een eenvoudige wijn met fris zuur; bijvoorbeeld die van Cantina Cipressi (Vinisol, Wijnhuis Meersen) een menging van Montepulciano en Sangiovese: fruitig, makkelijk maar wel met dat typische zuid-Italiaanse bittertje en zuurtje dat je bij dit gerecht nodig hebt.

pasta_putanesca

400 g spaghetti

2 teentjes knoflook, fijngehakt

100 ml olijfolie

1 rode peper, fijngesneden

1 theel gedroogde oregano

100 g zwarte olijven, grofgehakt

50 g kappertjes, bij voorkeur uit het zout

400 g pomodori, ontdaan van hun vel, zaadjes eruit, in stukken

100 g ansjovisfilets uit het zout

 peper en zout

2 eetl platte peterselie, fijngehakt

1. Zet water op voor de spaghetti.

2. Bak de knoflook zachtjes in 2 eetl olijfolie.

3. Voeg de rode peper, oregano, olijven en kappertjes toe. Laat ongeveer 3 minuten bakken.

4. Voeg dan de tomaten toe. Laat ze 3 minuten meebakken.

5. Kook ondertussen de spaghetti tot hij net gaar is.

6. Voeg vlak voor het opdienen de rest van de olie toe aan de saus, samen met de ansjovisfilets. Even roeren tot de ansjovis uiteen begint te vallen.

7. Breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout (pas op, want de kappertjes en ansjovis zijn ook al zout).

8. Voeg de spaghetti toe aan de saus in de pan en meng goed. Bestrooi met de peterselie.

Gerard Reijmer

Foodteam

Reageer op dit item