Twee gouden medailles bij Nederlandse Wijnkeuring 2011 - Perswijn
Nieuws

Twee gouden medailles bij Nederlandse Wijnkeuring 2011

De kwaliteit van de Nederlandse wijnen is opnieuw flink toegenomen. Dat blijkt uit de resultaten van de Nederlandse Wijnkeuring waarvan vandaag in een zonovergoten Groesbeek de medailles zijn uitgereikt.
Van de 147 ingezonden wijnen was 81% van zodanig goede kwaliteit dat ze een medaille of keurzegel toegekend kregen. In 2009 was dat nog 66%. Ook werden er twee gouden medailles uitgereikt. Beide belandden in de Gelderse Achterhoek.

De met goud bekroonde wijnen zijn de rode Niobe van biologische wijngaard De Slingehorst in Groenlo en de witte solaris van de Verenigde Achterhoekse wijnbouwers. Ze kregen hun certificaat uitgereikt door vinoloog Lars Daniëls MV namens de Keuringscommissie. Behalve gouden medailles kon Daniëls ook 21 zilveren en 25 bronzen medailles uitdelen. Ook dit jaar weer is Gelderland koploper bij de veroverde medailles: in totaal 22. Gevolgd door Limburg met 9 en Overijssel met 7.

De meest noordelijke wijngaard die in de prijzen viel, is De Kroon van Texel. Maar liefst 2 zilveren en 1 bronzen medaille kon de verraste Texelse wijnbouwer in ontvangst nemen. In totaal deden er 147 wijnen mee, ingestuurd door 55 wijngaarden uit vrijwel alle provincies.

Stijgende kwaliteit

In zijn toelichting was vinoloog Lars Daniëls MV positief over het niveau van de inzendingen. “De Nederlandse Wijnkeuring van 2011 toont de verdere progressie van de Nederlandse wijnbouw aan”, zo zei hij. “Tekenend is vooral dat het gemiddelde niveau ieder jaar stijgt: buiten de medaillewinnaars zaten veel wijnen tegen medaille-niveau aan en waren er nauwelijks echte uitvallers meer. Opvallend was ook het keurige niveau van de rode wijnen uit 2009.”

Voorzitter Simon Crone van Wijngaardeniersgilde Nederland toonde zich verheugd over de constante groei van de kwaliteit. Ook signaleerde hij een een positieve ontwikkeling van de rode wijnen die nu vrijwel even vaak met een medaille bekroond werden als de witte. “De wijnboeren zetten sterk in op kwaliteit en dat werpt zijn vruchten af”, aldus Crone.

Achtste keer

De prijsuitreiking vond deze keer plaats tijdens de Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek. Het was de negende keer dat de Nederlandse Wijnkeuring in zijn huidige vorm is gehouden. De wijnen zijn allereerst analytisch onderzocht op eventuele fouten. Vervolgens hebben vier panels van ervaren proevers verspreid over twee dagen alle wijnen beoordeeld. Dit gebeurde volgens het internationaal gebruikte O.I.V. systeem waarbij een wijn maximaal 100 punten kan behalen:

71 – 79   punten: WIN-keurzegel

80 – 81   punten: Bronzen medaille

82 – 84   punten: Zilveren medaille

85 – 100 punten: Gouden medaille

Open Wijngaardendag

De keuring wordt georganiseerd door het Wijninstituut Nederland en Wijngaardeniersgilde Nederland in samenwerking met het Productschap Wijn. Nederland telt inmiddels ca 180 commerciële wijngaarden met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 240 ha. De prijsuitreiking vormde de opmaat voor de Nationale Wijnweek, die komend weekend begint met een open dag van de Nederlandse wijngaarden. Er zijn dan bijna zestig wijngaarden opengesteld voor belangstellende bezoekers.

Reageer op dit item