Denise Capbern-Gasqueton, Calon Ségur, overleden - Perswijn
Nieuws

Denise Capbern-Gasqueton, Calon Ségur, overleden

Zaterdag 3 september overleed op 88-jarige leeftijd Denise Capbern-Gacqueton. Zij was een van de opmerkelijkste ‘nieuwe’ eigenaren van het afgelopen decennium. Na het overlijden van haar man Philippe in 1995 greep ze haar kans. Met een ijzeren discipline zette ze ‘haar’ château Calon-Ségur, Saint-Estèphe, op de kaart.

denise_capbern_gasqueton
Een van de opmerkelijkste ‘nieuwe’ eigenaren van het afgelopen decennium was Denise Capbern-Gacqueton. Na het overlijden van haar man Philippe in 1995 greep ze haar kans. Met een ijzeren discipline zette ze ‘haar’ château Calon-Ségur, Saint-Estèphe, op de kaart. Het château ontwikkelde zich tot een van dé sterren van het primeur-circus. Denise Capbern-Gacqueton overleed zaterdag 3 september op 88-jarige leeftijd.

Jarenlang stond Calon-Ségur in de schaduw van beroemde buren als Montrose en Cos d’Estournel. Hetzelfde gold voor Château du Tertre in Margaux, eveneens eigendom van Philippe Capbern-Gasqueton. Na het overlijden van Philippe verkocht de weduwe Château du Tertre aan Eric Albada Jelgersma. Destijds werd verwacht dat met Calon-Ségur hetzelfde zou gebeuren, maar daar was geen sprake van. Denise Capbern-Gasqueton, die woonde op Calon-Ségur, voerde grote verbeteringen door in wijngaard en kelder, overigens zonder het klassieke karakter van de wijnen te verloochenen. In feite gedroeg zij zich als een nieuwe eigenaar, die achteraf haar overleden man ver in de schaduw stelde. Alexander van Beek, die Du Tertre beheert voor Eric Albada Jelgersma, kan vertellen hoeveel hij aan Du Tertre heeft moeten doen om daar goede wijnen te kunnen maken. De wijngaard was flink verwaarloosd, en hetzelfde gold voor de kelder. De strenge en behoorlijk afstandelijke Denise Capbern-Gasqueton zal ongetwijfeld met dezelfde problemen zijn geconfronteerd. Maar ze heeft zich voorbeeldig van haar taak gekweten, geholpen door het excellente terroir van Calon-Ségur. De wijngaard ligt direct ten noorden van het dorp, op een van de mooiste heuvels van de appellation, in de directe nabijheid van de Gironde. Het hoogtepunt van haar roem bereikte met de Calon-Ségur 2009, een wijn die alom zeer werd geprezen. Een prachtige wijn, met maar liefst 92% cabernet, dus een klassieke Saint-Estèphe. Overbodig te stellen dat met haar een zeer markante Bordelaise is heengegaan.

Reageer op dit item