Courgettepannenkoekjes - Perswijn
Eten & Drinken

Courgettepannenkoekjes

Om de week serveert Gerard Reijmer een nieuw recept. Aangepast aan het aanbod en de smaak van het seizoen. En natuurlijk met een passend wijnadvies. Deze week: courgettepannenkoekjes.
Het einde van de zomer is in zicht. De laatste courgettes uit eigen tuin: wat moet je daar nog mee? Al te veel courgettesoep gegeten of te vaak courgette op de barbecue geroosterd? Probeer dan deze pannenkoekjes naar een recept van mijn Turkse buurvrouw. De feta zit in tamelijk grove stukken door het beslag, waardoor deze bij het eten een rul, ietwat droog effect geeft, dat weer wordt opgeheven door de friszure yoghurt. De dille en munt in het beslag geven een lekker frisse toets aan het geheel. De pannenkoeken kun je direct warm serveren maar ze zijn ook lauwwarm nog heel smakelijk. Dus heel geschikt voor een buffet of een late nazomerpicknick.

Wat drinken we hierbij? Drie tips waarvan twee keer rosé. Als u voor rosé kiest, vraag dan liever niet de rosé van 2010. Niet omdat dat geen goed jaar zou zijn, maar gewoon omdat een kwaliteitsrosé best een paar jaar mag liggen. Daar wordt hij echt beter van. Pas nog een heerlijke mousserende (!) Spätburgunder Weissherbst gedronken van Peter Jakob Kuhn (de Wijntherapeut) uit het jaar 2007: héérlijk gewoon. Er bestaat natuurlijk ook een niet-mousserende versie van.

Ook de rosé van Domaine de La Rectorie 2009 (Wijnhandel Okhuysen) zal het goed doen bij dit gerecht. 

Als we geen rosé willen, dan zoeken we in de categorie stevige witte wijnen. Dit gerecht met zijn verse knoflook in de yoghurt en de bitters van de gebakken feta, kan wel wat stevigheid hebben. De weliswaar houtgelagerde, maar toch frisse chardonnay van het Zuid-Afrikaanse Newton Johnson (WineMatters) kan dat allemaal aan. Krachtig, maar hij blijft elegant.

Eet smakelijk, we hopen op een Indian summer!
7._Courgettepannenkoek_300

500 g. courgette, schoongemaakt en fijngeraspt

1 theel. zout

4 lente-uitjes, fijngesneden

100 g. bloem

4 eieren

1 eetl. verse dille, gehakt

2 eetl. verse munt, gehakt

100 g. feta, verkruimeld

peper en zout

olijfolie om te bakken

100 ml. dikke Turkse yoghurt

1/2 teentje verse (!) knoflook, geraspt

muntblaadjes ter garnering

1. Meng de geraspte courgette in een kom met het zout. Schep in een vergiet en laat 30 minuten staan. Druk dan beetje bij beetje het water uit de groentepulp.

2. Meng de lente-uitjes, bloem, eieren, dille en munt erdoorheen. Roer tot een grof beslag ontstaat.

3. Roer de verkruimelde kaas erdoor en breng op smaak met peper en zout.

 

4. Laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.

5. Verhit een koekenpan met dikke bodem en giet er een paar millimeter olijfolie in. Schep steeds 1/2 soeplepel beslag uit de kom. Bak op halfhoog vuur pannenkoekjes van ongeveer 15 cm in doorsnee en iets dikker dan een gewone pannenkoek. Ze hebben ongeveer 3 minuten aan elke kant nodig. Ga zo door tot het beslag op is.

 

6. Meng de yoghurt met de knoflookrasp. Die moet echt absoluut vers zijn, anders verpest het de smaak. Heeft u geen mooi verse knoflook, neem dan bieslook of knoflookstengels. Breng de yoghurt op smaak met peper en zout.

7. Serveer de pannenkoekjes met een lepel yoghurt en garneer met een muntblaadje.

Gerard Reijmer

Foodteam

Reageer op dit item