Jubileumproeverij Vinoblesse - 25 jaar ware wijn - Perswijn
Nieuws

Jubileumproeverij Vinoblesse – 25 jaar ware wijn

Een proeverij van Vinoblesse is altijd al een wijnbelevenis van de eerste orde, maar ditmaal leken Marc Collard, Tjitske Brouwer MV en hun talrijke persoonlijk aanwezige leveranciers zich zelf nog eens overtroffen te hebben om het 25-jarig bestaan van dit markante bedrijf extra luister te geven.

Marc_tjitske.JPG
Al weer een jubelend stukje over Vinoblesse? Ja, al weer. Coup de coeur zelfs. En wel naar aanleiding van de jubileumproeverij die op zondag 27 maart jl. gehouden werd in Groot Kievitsdal, halverwege Hilversum en Baarn. De wijnen waren stuk voor stuk zo goed dat ik niet één notitie heb gemaakt, maar alleen smakgeluiden. En soms heb ´herproefd´. Zo´n minimalistische benadering kan alleen bij wijnen die maximaal genot bieden door hun originaliteit en zuiverheid, ongeacht waar ze nu precies vandaan komen. Ooit, in de prille beginjaren, zaten ze daarmee in de nogal ´alternatieve´ hoek, nu worden ze door mensen die er verstand van hebben hogelijk gewaardeerd. Het kan verkeren.

Zoals diverse bezoekers terecht eenstemmig opmerkten: je kunt hier blind kopen, want het is altijd goed. Het succes van Vinoblesse is in hoge mate te danken aan een prettige vorm van eigenzinnigheid. Marc en Tjitske waren en zijn wars van zogenaamde trends, maar volgen alleen hun eigen smaak. Wijn wordt niet gekocht op grond van een ´grote naam´, maar op basis van intrinsieke kwaliteit. Dat impliceert dat je als inkopers echt kunt proeven en alle reden hebt om gerust te zijn over je eigen oordeel. Kwam dat in de wijnhandel maar vaker voor. En wat betreft die bezoekers, het aandeel vrouwen bleek aangenaam hoog. Dat maken we ook nog wel eens anders mee, ook al zitten we toch echt al weer een eindje in de 21e eeuw. En om de euforie compleet te maken, heel wat klanten van Vinoblesse blijken gelukkig nog een aardig mondje Frans te spreken.

Dat was nuttig gelet op het grote aantal Franse producenten dat aanwezig was. Zoals Hubert de Faramond van Château Lastours in Gaillac, leverancier van het eerste uur, Martine en Pierre-Marie Chermette van Domaine du Vissoux in de Beuajolais, de jonge Thomas Pico, rijzende ster in Chablis met Domaine Pattes Loup in Chablis, Marine Roussel van Domaine du Joncier in Lirac, Françoise Julien van Clos Marie in Pic Saint-Loup en nog een paar meer. Te veel om op te noemen. En wat te denken van de gebroeders Fasoli, bekend van de documentaire Kissed by the Grape, uit Italië?

Wat ik persoonlijk bijzonder mooi vond om getuige van te zijn, was hoe Vincent Dauvissat, de ietwat excentrieke maar geniale meester uit Chablis, evenals Lastours leverancier van Vinoblesse sinds 1986,  met zichtbaar genoegen de werkelijk sublieme Rieslings van zijn jonge Duitse collega Florian Busch (Weingut Clemens Busch) uit de Mosel proefde. Beide hebben iets met biodynamie, maar zoals bekend bestaat vrijwel het hele assortiment van Vinoblesse uit biologische en biologisch-dynamische wijnen. Nee, wie had zo´n ontmoeting nog maar een jaar of vijf geleden durven voorspellen bij het toch altijd sterk op Frankrijk georiënteerde Vinoblesse? Het laat zien dat eigenzinnigheid iets heel anders is dan halsstarrigheid. Bravo!

Tot slot een voor Nederlanders niet onbelangrijk punt. Wat moet al dat lekkers wel niet kosten? Voor minder dan een tientje heb je al schitterend spul, voor twee tientjes ben je helemaal spekkoper.

Proficiat derhalve en op naar de volgende 25 jaar. Met zulke gezonde, pure wijnen moet dat haalbaar zijn.

René van Heusden

Reageer op dit item