Onder sommeliers - Perswijn
Wine Society

Onder sommeliers

Valentijnsdag 2011 was er een om nooit te vergeten! Nee, we hebben wederom geen romantische attentie van een stille aanbidster mogen ontvangen, maar we waren wel uitgenodigd voor een partijtje waar gratis kwalitatief hoogstaande drank vloeide. We doelen natuurlijk op het jubileumfeest van het roemruchte Nederlands Gilde van Sommeliers.

ws2_2.jpg
Valentijnsdag 2011 was er een om nooit te vergeten! Nee, we hebben wederom geen romantische attentie van een stille aanbidster mogen ontvangen, maar we waren wel uitgenodigd voor een partijtje waar gratis kwalitatief hoogstaande drank vloeide. We doelen natuurlijk op het jubileumfeest van het roemruchte Nederlands Gilde van Sommeliers. Locatie: het Manhattan Hotel te Rotterdam. Veel schoon volk verzameld natuurlijk, daar in Rotterdam. De wereld anno 2011 van de sommeliers zou je rustig kunnen typeren als die van the Bold and the Beautiful!

Toen wij ons op aperitiefuur in de feestruimte meldden, was onze eerste zorg, zoals ontwikkelde lezeressen al lang geraden hadden, niet zo zeer het kussen & knuffelen van allerhande aantrekkelijke wijnvrouwen, doch het bemachtigen van een glas champagne uit de kelders van een gunstig bekendstaand huis. Dat bleek niet mee te vallen. Sterker nog: er bleek helemaal geen champagne meer te zijn! Wat een genante situatie, een jubileumfeest zonder voldoende champagne. We voelden ons derhalve een beetje als een gast op de in Johannes 2 zo subliem beschreven legendarische bruiloft te Kana. Gelukkig ontwaarden wij NGS-voorzitter Cees Vos, een geboren regelaar. De voorzitter zorgde er persoonlijk voor dat wij in de hotelbar toch nog aan ons champagnegerief kwamen. Misschien niet direct een wonder zoals dat te Kana, maar wel een zeer mooie daad. Naar Vos ons meldde, waren er nogal wat flessen zoek geraakt. En vreemd genoeg was de nieuwe vertegenwoordigster van de champagnepromotie ook in geen velden of wegen meer te bekennen. Hier ligt ruimte voor de nodige verbetering!

Hoewel het verder met de hoeveelheden beschikbare wijn wel goed zat, was het onderdeel spijs eveneens nogal zuinigjes bemeten. Er was de genodigden een ‘lopend diner’ in het vooruitzicht gesteld, maar dat bleek beperkt te zijn tot enige mondvermaakjes en verder slechts één (1) opschepgerechtje in de vorm van een plakje rund met jus en wat stamppot. Het rund was dusdanig bereid dat je er een mes bij nodig had, maar wanneer je lopend dineert, moet je al een vork en een glas hanteren. We zullen de lezeressen nadere details daarom maar liever besparen. ML ??/20. Maar ieder nadeel hep se foordeel: niemand kan beweren dat sommeliers zich louter bezighouden met peperdure orgieën rond foie gras, kreeft en kaviaar. Hoewel hier een mooie kans weggelegd was voor begripvolle sponsoren. Kwestie van diepte-investering.

Bij zo´n bijeenkomst hoort natuurlijk ook een plechtig moment waarop aan verdienstelijke personen fijne onderscheidingen worden uitgereikt. Bij het NGS bestaat dat uit een erelidmaatschap. Je krijgt dat ofwel wanneer je je als bestuurslid langdurig voor de club hebt ingezet ofwel wanneer je als buitenstaander het Gilde op prettige wijze ondersteunt. In de eerste categorie ging het erelidmaatschap naar Arie de Weerd, die als een van de oprichters van dag 1 af aan bestuurslid is geweest en nu pas als zodanig is afgetreden. Peter Bruins is ook al 25 jaar bestuurslid, maar gaat onverminderd door. Hij krijgt zijn erelidmaatschap als hij de 30 jaar volmaakt.

In de tweede categorie ging de oorkonde naar Jan van Lissum, Voorzitter van de vermaarde Wine and Food Association, voor diens inzet om jonge sommeliers op het rechte pad te houden, c.q. te brengen. Eenieder die erbij was, was vanzelfsprekend geroerd door deze geste, waarbij de prijsuitreiker nu eindelijk eens een keer prijsontvanger was. Proficiat! Een tafel met overheerlijk sake mocht dus niet ontbreken. Maar, en dit even terzijde, alle heisa ten spijt blijft ons enthousiasme voor dit goedje beperkt.  

Onder de talloze belangwekkende gasten signaleerden we nogal wat vertegenwoordig(st)ers van promotiebureaus. We noemen onder meer Paul Molleman en de immer charmante Philine Weeber namens Californië, stijlicoon Michèle Lainé (Sopexa), Alicia Martinez Rolland (Vinos de España) en, ja wel, Anneke Tot (te veel accounts om allemaal op te noemen). Onder de diverse promotoren werd de show echter gestolen door award winning Alain Jacobs – helaas zonder het gezelschap van zijn Gisela – die een collectie eersteklas Duitse wijnen had meegnomen. Verder stonden er in onze perceptie erg lekkere wijnen bij Bourgognefanaat en sherryaficionado Karel de Graaf en bij keldermeester Rémi Edange van Domaine de Chevalier. Zo zien wij dat graag. En wij niet alleen, want ook de vermaarde collectionneur en party crasher Allard Botenga liet zich een en ander goed smaken.

Nog even terug naar de club waar het allemaal om ging, het NGS. Nu voorzitter Cees Vos het na elf jaar voor gezien gaat houden en Arie de Weerd het ook welletjes vindt, was het tijd voor verse kanperswijnen. Nieuwe bestuursleden zijn Edwin Raben (Edwines, ervaren, beoogde nieuwe voorzitter), Heleen Boom (Bouwkunde, Deventer, vrouw) en Job Seuren (Solo, Gorinchem, jong). Heleen is trouwens een van onze favorieten binnen het Gilde: vrouw, ontwikkeld en geestig. Ze beval ons zelfs lectuur van een intellectueel hoogstaand boek aan. Met alle respect voor de kwaliteiten van haar collega-wijnschenkers, dat is ons nog niet eerder overkomen. Edwin Raben liet ons weten dat er voor het NGS een mooie taak ligt op het gebied van ‘democratisch wijninfotainment’. Op tv bijvoorbeeld. Dat belooft nog wat!

Er is nog een reden om helemaal in majeur te eindigen. We lunchten namelijk een paar dagen na het hierboven beschreven partijtje met voorzitter Vos in een van diens favoriete etablissementen, Fred te Rotterdam. Fijne zaak, ML 17/20. Het alibi was een serieus gesprek over sommellerie en zo. En om ons te laten verwennen door een van die rijzende sterren binnen de rangen van de sommeliers, Chantal de Raaf. Welnu, de lunch ontaardde in wat in vakkringen een triple L (= long liquid lunch) heet.  Een kortere, alternatieve internationale term voor zo´n type maaltijd is trouwens linner. Beginnen om 12.30 uur met de eerste champagne en weggaan om 21.00 na een afsluitend glas champagne. Een goede sommelier komt immers nooit champagne tekort!

René van Heusden ML

Op de foto’s van boven naar beneden, van links naar rechts: Cees Vos, Arie de Weerd, Peter Bruins, Jan van Lissum, Paul Molleman & Philine Weeber, Michèle Lainé, Alicia Martinez Rolland & ML, Karel de Graaf & Allard Botenga, Rémi Edange, Heleen Boom & ML, Chantal de Raaf

Reageer op dit item

nl Nederlands