Peen & Ui - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Peen & Ui

Tegenwoordig kun je de televisie niet maar aanzetten of het eerste wat er op het beeld verschijnt is een kookprogramma. Of er nu amateurkoks, gevorderde thuiskoks of ‘chefs’ in beeld zijn, gekookt wordt er. Een van die televisiekoks die niet van de tv weg te krijgen lijkt is Herman den Blijker. Als je dan eenmaal een bekend televisie-kok bent dan blijven de kookboeken meestal niet lang uit.

oPeenEnUi_2D_HR.jpg
Tegenwoordig kun je de televisie niet maar aanzetten of het eerste wat er op het beeld verschijnt is een kookprogramma. Of er nu amateurkoks, gevorderde thuiskoks of ‘chefs’ in beeld zijn, gekookt wordt er. Een van die televisiekoks die niet van de tv weg te krijgen lijkt is Herman den Blijker. Als je dan eenmaal een bekend televisie-kok bent dan blijven de kookboeken meestal niet lang uit. In het geval van Den Blijker zijn er nu zelfs pannen- en messensets te krijgen, maar dit ter zijde. De auteurs, Den Blijker werkt hier samen met Jaap van Rijn, kennen elkaar van eerder gemaakte boeken en ook voor deze uitgave werken ze op hun vertrouwde manier samen. Het boek is een lofzang geworden op wat Den Blijker ‘de grote drie’ van de Nederlandse keuken noemt: peen, ui & aardappel, alhoewel deze laatste pas later in de (kook)geschiedenis en dus ook in het boek voorkomt. Het boek is opgehangen aan verschillende delen van de (culinaire)geschiedenis van Nederland. Tussen de zestig recepten vindt de lezer verhalen over mensen, vertelt Herman over verschillende soorten ui, peen, aardappelen en kookboeken (o.a.) en wordt er informatie gegeven over de verschillende tijdsperiodes en wat deze hebben betekend voor het Nederlandse koken. De recepten tussen de verhalen zijn daar op aangepast. De stijl van het boek past bij wat Den Blijker wil: goed eten zonder al te veel franje. Zijn liefde voor eerlijke producten en, vooral, smaak druipt bijna van de pagina’s. Herman den Blijker en Jaap van Rijn zijn er in geslaagd een koekboek te maken met heldere en maakbare recepten en verhalen die zich heerlijk laten lezen. Precies wat Herman wilde. “Recepten in kookboeken zijn ANWB-borden, geen wetjes. Met een beetje richtinggevoel kom je er wel, desnoods via een omweg. Probeer een recept een paar keer uit en voeg dan iets van jezelf toe.” Deze route naar het eigen maken van Hermans recepten is daarnaast voorzien van erg mooie foto’s van Van Rijn. Een heerlijk lees- en bladerboek.

Herman den Blijker & Jaap van Rijn

Peen & Ui

Carrera

ISBN 978-90-488-0768-0

€ 29,90

Sjoerd de Groot

Reageer op dit item