Dubbel verlies - Perswijn
Nieuws

Dubbel verlies

De wijnwereld heeft de afgelopen dagen twee markante vertegenwoordigers verloren, Wolf-Dietrich Salwey uit Duitsland en Josef Pöckl uit Oostenrijk.

Wolf_Dietrich_Salwey.jpg
Op 25 januari werd Wolf-Dietrich – meestal Wolf genoemd – Salwey het slachtoffer van een dodelijk verkeersongeluk bij Hagnau aan de Bodensee. Salwey was een van de toonaangevende producenten in de Badense Kaiserstuhl.

Zijn carrière als wijnmaker was hij al op 23-jarige leeftijd begonnen met de aankoop van een wijngoed in het Glottertal bij Freiburg. In 1985 nam hij het familiebedrijf van zijn ouders in Oberrotweil over. In de loop der jaren wist hij het uit te breiden tot 40 hectare met percelen in diverse eersteklas wijngaarden. Het wijngoed, waarvan hij de dagelijkse leiding had overgedragen aan zijn zoon Konrad, staat bekend om zijn geweldige Burgunders.

Zelf trad Salwey de afgelopen jaren vooral op als een onderhoudende en enthousiasmerende ambassadeur, niet alleen voor zijn eigen bedrijf, maar nog veel meer voor de Kaiserstuhl als geheel. Perswijn mocht daar exact een jaar geleden getuige van zijn, toen Salwey samen met zijn collega´s Keller en Heger een onvergetelijk bezoek aan zijn streek had geregeld. Een staaltje van hartverwarmend gastheerschap in tijden waar soms alles om eigenbelang lijkt draaien! Wolf-Dietrich Salwey, die onverwoestbaar leek, is 69 jaar geworden.

Op 19 januari is ook de bekende Oostenrijkse producent Josef Pöckl overleden, onder collega´s ook wel bekend als Pepsch. Hij leed al geruime tijd aan een slopende ziekte en is maar 59 geworden. Pöckl, begonnen in 1979, maakte furore als producent van rode wijnen. Hij deed dat op een met 28 hectare voor Oostenrijkse begrippen behoorlijk groot wijngoed in Mönchhof in de zogeheten Seewinkel bij de Neusiedlersee, in het Burgenland. Pöckl was in menig opzicht een pionier. Voor zijn wijnen gebruikte hij inheemse rassen als zweigelt, st. laurent en blaufränkisch, maar ook de internationale variëteiten cabernet sauvignon, merlot, pinot noir en syrah. Hij maakte er veelvuldig bekroonde cuvées als Admiral en Mysthique van. Daarnaast produceert het wijngoed ook de nodige edelzoete wijnen. Pöckl, anders dan Salwey eerder een stil water met diepe gronden, had zijn opvolging al vroeg geregeld, want sinds 2001 vervult zoon René de functie van verantwoordelijke keldermeester. Hij tekende, met instemming van Josef, voor de Rêve de Jeunesse.

Foto: Wolf-Dietrich Salwey

René van Heusden

Reageer op dit item