Ron Andes MV eerste Nederlandse wijntaxateur met keurmerk - Perswijn
Nieuws

Ron Andes MV eerste Nederlandse wijntaxateur met keurmerk

Ron Andes is met afstand dé trendsetter van de afgelopen jaren binnen professioneel Nederwijnland. Hij slaagde als eerste voor het examen Magister Vini, werd de eerste flying winebuyer van het land en mag zich sinds 4 oktober ook de eerste gecertificeerde Register Wijn Taxateur en Makelaar’ (RWTM) noemen.

Ron_groot.jpg
Ron Andes is met afstand dé trendsetter van de afgelopen jaren binnen professioneel Nederwijnland. Hij slaagde als eerste voor het examen Magister Vini, werd de eerste flying winebuyer van het land en mag zich sinds 4 oktober ook de eerste gecertificeerde Register Wijn Taxateur en Makelaar’ (RWTM) noemen.

Het keurmerk betekent dat Andes met zijn recent opgerichte bureau Wijntaxaties als enige wijntaxateur in Nederland officieel aan de internationale normen voldoet. Tot 2001 werden makelaars en taxateurs eenmalig voor het leven beëdigd. Tegenwoordig wordt bij certificering periodiek getoetst op relevante deskundigheid. Alleen taxaties verricht door een gecertificeerd register wijnexpert zijn nu bindend en onherroepelijk.

Beëdigde taxateur-makelaars waren er al, gecertificeerde nog niet. In 2001 werd de titelbescherming opgeheven met als gevolg dat iedereen zich taxateur of makelaar kon noemen, zonder over enig diploma of andere aantoonbare deskundigheid te hoeven beschikken. Het College van Wijnmakelaars en Taxateurs heeft voor zijn leden normen gedefinieerd als waarborg voor vakbekwaamheid. Bovendien kunnen ze zich aansluiten bij de Federatie TMV, de brancheorganisatie voor Taxateurs Makelaars Veilinghouders in roerende zaken. Daartoe is een certificering vereist, waarbij ze iedere vijf jaar volgens de internationaal vastgestelde criteria op hun expertise worden getoetst. Ron Andes slaagde in maart al voor het examen RWTM en heeft vervolgens deze certificering aangevraagd die hij nu als eerste in de Nederlandse wijnbranche toegekend heeft gekregen. Proficiat!

P.S. What’s next, Ron?

René van Heusden

Reageer op dit item