In zûh mood! - Perswijn
Wine Society

In zûh mood!

René van Heusden is in the mood. De Master of Lunch voelt verliefde gevoelens opborrelen, zelfs wat sensueels kriebelen en iets feestelijks uitbarsten. Niet bij hemzelf, welnee, maar in de Wine Society!

WS_groot.jpgOok de Fransen hebben kennelijk de moed opgegeven nog enig tegenwicht te kunnen bieden aan het alom oprukkende (nep) Engels en proberen wijndrink(st)ers nu daarom te lokken met een campagne waarin moed vervangen is door ‘mood’. Met voor ieder type ‘mood’ een vermeend bijpassend type Franse wijn. Waarom dat niet gewoon ‘stemming’ kon zijn, is ons een raadsel. Evenzeer is het ons een raadsel waarom een om vertroostende alcohol schreeuwende stemming als ‘neerslachtig’ schittert door afwezigheid. Als er trouwens één wijnland zelf al een jaar of wat depri is, dan is het wel la douce France. Dit echter terzijde.
‘Nadenkend’ ontbreekt bijna vanzelfsprekend ook. Want ja, die ‘moods’ zijn natuurlijk helemaal afgestemd op het jonge volkje van intellectueel niet overmatig begaafde types die alleen maar blij en/of hitsig zijn en waarvan in zogeheten marketingkringen altijd alle heil verwacht wordt. Vandaar dat deze campagne genomineerd is voor een heuse Wijn Marketing Award, want een ‘onderscheiding’ is anno 2010 veel te min. Bij de eveneens genomineerde Alzas Smaak Experience komt er ook al nauwelijks meer een woord Frans aan te pas. Maar goed, daar is ten minste nog wel redelijk fatsoenlijk eten mee gemoeid – tijdens Kunsthal Kookt zelfs oesters! -, dus dat stemt ons automatisch heel wat milder.
Moods dus, stemmingen, emoties. Nederwijnland staat er bol van, ook op volwassen niveau.

Grandes émotions
Wat is de mooiste mood van allemaal? Die van liefde en verliefdheid natuurlijk. L’amour désigne un sentiment d’affection et d’attachement envers un être, qui pousse ceux qui le ressentent à rechercher une proximité. Mooi toch ? Wij mogen de medemens graag in amoureus opzicht bevredigd zien of haar levenspad zien bewandelen, want daar straalt ontegenzeggelijk iets fijns van af. En, beste vrienden van de marketing, het mooie van de liefde is dat die niet leeftijdsgroepgebonden is. Dat al die proseccogeile & grijnslachende beachclubtypes uit de bladen die elkaar onverwijld wensen te bespringen, à la, maar hoe veel mooier is niet de Liefde op wat gerijptere leeftijd? Wanneer procreatie niet meer zo nodig hoeft. We kunnen hier twee hartverwarmende voorbeelden geven. En tegelijk de vraag stellen: wat te drinken bij tortelduifjes, oftewel tourterelles des bois?

Amour romantique
Recentelijk lunchten wij met de kersvers hertrouwde mr. Ruud Wallast Groenewoud, decennialang secretaris der CVNW/KVNW en in die hoedanigheid tevens de machtigste en meest raadselachtige man van Nederwijnland. De Sfinx met de Pijp en het vileine lachje. Maar zie: achter die façade schuilt tegenwoordig een gelukkig en frivool man. Een jonge god zelfs, gehuld in verrassend kekke kledij. De formele, driedelige jurist van vroeger zou, als hij het wilde, nu helemaal de blits kunnen maken in n’importe welke Bloemendaalse of Scheveningse beach club. Het komt allemaal door zijn nieuwe wederhelft Tosca Stordiau, die volgens WG scheef genoeg kon denken om met de, naar zijn eigen zeggen, meest begeerde weduwnaar van Heemstede het leven te willen delen. Dat leven voelt nu aan als ‘een grote huwelijksreis’, aldus de gelukkige. Mooi gesproken door een man die onmiskenbaar in een romantische mood verkeert. “Je droomt van lavendelvelden en platanen in een Zuid-Frans dorpje. Je belt je geliefde om na het werk op een terras aan het strand af te spreken. Je koopt een flesje rosé om straks samen nog extra van de zonsondergang te genieten.” Paradoxaal genoeg wordt bij deze Provençaalse idylle een ontnuchterende Rosé d’Anjou gesuggereerd.

Daar moet je bij iemand met de statuur van WG niet mee aankomen. Dat hij toch zijn liefdesnestje even verliet voor het nuttigen van een middagmaaltijd in ons gezelschap, had veel te maken met onze weldoordachte locatiekeuze, zijnde het terras van De Bokkedoorns. Weliswaar niet aan het strand, maar in de duinen. En met champagne. Want waar anders smaakt de champagne – dé liefdesdrank par excellence! – beter dan daar? En, dames, waar anders krijg je zulke charmerende mannen als én Peter Bruins én John Beeren aan tafel? De eerste gevraagd, de tweede ongevraagd, maar dat mag de pret niet drukken. In tegendeel. En wat smaakte de kreeft weer botermals. Hm, heerlijke zaak. (ML 18/20)

Amour sensuel
Over topsommeliers gesproken, ook Noël Vanwittenbergh (Le Ciel Bleu) is met zijn neus in de amoureuze boter gevallen. Wij ontmoetten de ‘beminnelijke sommelier en wijnkenner’ – aldus een omschrijving op de site Smulweb – en zijn nieuwe vlam Marije Bockholts onlangs in Wiesbaden. Ze schijnen elkaar hebben leren kennen bij een wijncursus. Eindelijk een overtuigend argument waarom een wijncursus toch wel eens enig nut in het leven zou kunnen hebben. Kenners van het wijnmilieu wisten ons overigens heimelijk te melden dat Marije meer verstand heeft van wijn dan Noël, maar daar laten wij ons liever niet over uit. Hij heeft als vrouwenkenner in ieder geval bewezen zijn mannetje te staan. Uitstekende keuze, meneer V.!, zouden wij daarom willen zeggen. Een bijzonder koppel, dat staat buiten kijf. Duidelijk in een sensuele mood: “De zwoele zomeravond en de opzwepende klanken van Latijnse muziek brengen je helemaal in the mood. Je fantaseert over masserende handen op je huid en alleszeggende kusjes in je nek. Je hoopt op een hele (sic) lange avond.” Vreemd. Zou hier niet eerder nacht bedoeld zijn? Meestal blijft het niet bij kusjes in de nek… We spraken de twee overigens tijden een partijtje op een herfstachtige avond met veel regen en zonder Franse wijnen. Maar er werden gelukkig wel mooie Frankenwijnen geschonken. Met pit, karakter en levendigheid. Heel toepasselijk!

Fête
Nu wat anders, maar al evenzeer verblijdend. Een partijtje. Wat in het vat zit, verzuurt niet. Zolang het ten minste augurken zijn en geen wijn. Op woensdag 22 september aanstaande komt de Franse ambassadeur Jean-François Blarel in hoogsteigen persoon naar Baarn om aldaar aan Tjitske Brouwer MV de versierselen te overhandigen, behorende bij de Ordre du Mérite Agricole. Indrukwekkende naam, zolang je ‘m maar niet gaat vertalen. Je krijgt zo’n huldeblijk als je Franse wijn verkoopt. Tjitske had deze fijne onderscheiding overigens als op 30 januari 2009 toegekend gekregen. Maar hoe gaat dat in het moderne leven: druk, druk, druk. Soit, beter laat dan nooit. En goed voor een feestelijke mood: “De feeststemming zit er bij jou goed in. Je ontvangt straks misschien vrienden voor een avondje eten en dansen of je neemt ze mee naar een hippe club. Ook een verjaardag of trouwerij zijn goed voor een echte party mood.” Vriendschap is een illusie, het eten zal een mondvermaakje worden, dat dansen moesten we maar snel vergeten en voor een hippe club moet je niet in Baarn zijn. Het zal eerder een stijlvol samenzijn te worden, want de plechtigheid zal plaatsvinden in de Oranjerie van Paleis Soestdijk. We lazen in de pre-uitnodiging – zo gaat dat tegenwoordig – dat de ceremonie ‘uiteraard’ afgesloten wordt met een receptie. Zo zien wij dat graag. Ongetwijfeld met welhaast onvermijdelijke Franse vins bio, maar kom aan, zolang ze van Vinoblesse komen, lusten zelfs wij daar wel pap van.

Rêverie
Op een midzomerse zaterdagmorgen werden we zomaar opgebeld door Paul Op ten Berg, voormalig topsommelier (al weer een!), tegenwoordig huisfotograaf van het roemruchte Nederlands Gilde van Sommeliers. En melomaan. Zo af en toe komen we elkaar wel eens tegen in een concertzaal. Of we onmiddellijk naar Radio 4 wilden luisteren. Hoe dat zo? Omdat Janna Rijpma presenteerde!!! Bekend van tv was ze al, o.a. door haar gedenkwaardige optreden in een Touruitzending met Mart Smeets en Jaap de Hoop Scheffer. Janna, eerder dit jaar door het kwaliteitsblad WineLife betiteld als ‘glamourpoes’, presenteerde ‘Een goede morgen met’, het programma waarin (min of meer) Bekende Nederlanders hun favoriete muziek laten horen. Dat mochten we dus niet missen! Ook al zou je niet van echte muziek houden, dan is het toch een genoegen om naar Janna te luisteren. Bij iedere man, met wat voor voorkeur dan ook, roept ze immers warme gevoelens op. Sinds ze ooit eens uit eigen beweging een glas Graham’s 1963 met ons deelde, kan ze helemaal niet meer stuk. Het voor de zekerheid ingenomen kalmeringstabletje hadden we achterwege kunnen laten, want ondanks het matineuze tijdstip waanden we ons bij een klassieke versie van Candlelight, zonder de gehoopte Ritt der Walküren, liefst onder directie van Toscanini, of aria’s als Samson, recherchant ma présence… Amour! Viens aider ma faiblesse! en Mon coeur s’ouvre à ta voix uit Samson et Dalila door Maria Callas Maar hé, presenteren kán ze als de beste.

Amitié
“Leuk hoor, Wine Society, maar het is alleen voor een klein clubje insiders te volgen.” Deze opmerking krijgen wij soms te horen van… zulke insiders. Inderdaad, wij mikken niet op het gemene volk, maar slechts op de elite. Populistisch heldendom laten wij graag over aan diegenen die zich geroepen voelen om rotzooi aan vermeende idioten te slijten. Maar dat betekent niet dat wij geen voeling met de volkse, wijndrinkende medemens zouden hebben. In tegendeel! Wij hebben enige tijd geleden zelfs speciaal een Gall & Gall kaart aangeschaft om zo verzekerd te zijn van regelmatige toezending van Proef&! Want kijk, dat is toevallig wel de wijngerelateerde publicatie met de hoogste oplage van heel Nederland. Al staan er helaas erg veel kleuterdrankjes in en is het bij vlagen bedenkelijk simpel. En zo onwaarachtig opgewekt. Feest in de straat… De wereld van Frans Bauer en Jan Smit. Ook al weer afgestemd op een niet overmatig intellectueel begaafde doelgroep? Vreemd voor een bedrijf dat toch bepaald geen onaardige wijnen voert. Ach, was de legendarische Taste! er nog maar. Met aangrijpende voorbeelden hoe je werkelijk gelukkig kon leven, en zo. Gelukkig zijn er in Proef& ook wel pagina’s die zich in onze ongeveinsde belangstelling mogen verheugen. Onze favoriete rubriek is die waarin bezoekers van een Gall & Gall vestiging een cadeau voor hun onvermijdelijke vrienden kopen, ‘kado’s (sic) met een verhaal. Fascinerend, die mevrouw met dezelfde achternaam als onze Hoofdredacteur (!) die maar liefst 3,99 euro besteedt aan een obscure rosé voor ‘een goede vriendin’ die eindelijk haar droomhuis gekregen heeft. Lekker gul. Zoals een van onze geleerde vriendinnen hierover scherpzinnig opmerkte: met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig. Intrigerend vonden we ook die meneer met die Spaanse verloofde. ‘die ook nog eens in Spanje woont’. Tja, niet om het een of ander, maar dat wil nogal eens het geval zijn met Spaansen. Niettemin was ook deze meneer natuurlijk in een verliefde mood. Geen toeval, want eigenlijk lijken alle afgebeelde types in Proef& dat wel een beetje uit te stralen. Alleen die gemaakte lachjes deugen van geen kant.

Joie de vivre
We eindigen in majeur. Met spannende dames en een heer die aardig kookt. Jancis Robinson MW – die binnenkort grootmoeder wordt – wist onlangs op haar site te melden dat ze ‘gegrild’ was door onze eigen Dr. Anda Schippers, sterreporter en met afstand beste columnist van By the Grape. (Het interview zal te lezen zijn in de volgende BTG glossy die onder hoofdredactie van Thérèse Boer staat – dat kan er kennelijk ook nog wel bij.) Nee, nee, nu niet zeggen dat er niet zo veel voor nodig is om de prima donna van BTG te zijn. Het is een kwestie van een superieur, ragfijn intellect in combinatie met een even briljante als fluwelen stijl. En, zeldzaam in wijnland, de bescheidenheid zelve. Daar kunnen al die blagen van Angels nog wat van leren… Met zo’n hoogstaand iemand gaan we dus graag lang & liquide lunchen in nette zaken. Zoals ons favoriete Veluwse etablissement De Leest van het duo Jacob Jan Boerma (mood: ambitieux) en Kim Veldman (mood: mystérieux). Ook de immer ravissante Annette Badenhorst van WOSA (mood: humoureux) bleek wel te porren voor een vreugdevol verpozen, dus het laat zich raden dat de ML een ‘Experience’ had om niet licht te vergeten. (ML 19,5/20)

Mood: effervescent & euphorique!!!

P.S. Onze tip voor een subliem Frans liefdesnestje: de Auberge du Paradis in Saint-Amour! Je bemint, slaapt, ontbijt en dineert daar werkelijk voortreffelijk. (ML 18/20)

René van Heusden ML 

Op de foto, van boven naar beneden en van links naar rechts:  mr. Ruud Wallast Groenewoud, Peter Bruins, John Beeren, Tjitske Brouwer, Noël Vanwittenbergh, Marije Bockholts, Janna Rijpma, dr Anda Schippers, Jacob Jan Boerma en Annette Badenhorst.

Reageer op dit item