Josef Dockner, Grüner Veltliner 2009 - Perswijn
Wijn van de week

Josef Dockner, Grüner Veltliner 2009

Josef Dockner is zo’n heerlijk, typisch Oostenrijks familie­domein, op dit moment onder leiding van Sepp der Seniorchef, die met trots vertelt dat ook zijn kinderen de wijn in hun hart hebben gesloten. Hij laat zich dus bijstaan door zijn zoon Josef der Juniorchef en natuurlijk zijn vrouw Gudrun die Chefin en ook nog zijn moeder en twee dochters. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 500.000 flessen van 45 hectare, dus denk niet dat het zomaar een klein bedrijfje is.

WvdW_35_groot.jpgJosef Dockner is zo’n heerlijk, typisch Oostenrijks familie­domein, op dit moment onder leiding van Sepp der Seniorchef, die met trots vertelt dat ook zijn kinderen de wijn in hun hart hebben gesloten. Hij laat zich dus bijstaan door zijn zoon Josef der Juniorchef en natuurlijk zijn vrouw Gudrun die Chefin en ook nog zijn moeder en twee dochters. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 500.000 flessen van 45 hectare, dus denk niet dat het zomaar een klein bedrijfje is.

Bij deze grootte hoort ook een ‘instapwijn’: een fruitige, on­gecompliceerde wijn, gemaakt op basis van wat hogere rendementen dan de duurdere wijnen. Deze wijn biedt voor zijn prijs werkelijk veel kwaliteit. Hij wordt gemaakt in het Kremstal, in de Grosslage Göttweiger Berg, maar door zijn lichtere karakter is de herkomstbenaming Niederösterreich. Helemaal niks mis mee, dus. Hij is heerlijk ongecompliceerd, gemakkelijk, met perzik en peer, tropisch fruit, passievrucht en goede zuren in de smaak.

Josef Dockner, Grüner Veltliner
Göttweiger Berg, 2009, Niederösterreich
Dirck III, € 4,49 ***(*)

Meer aanraders?
In elk nummer van Perswijn staan de aanraders van het Perswijn Proefpanel. Nog geen abonnee? Regel het vandaag nog!
Op onze website staat bovendien een archief van de wijn van de week.

Reageer op dit item