Stéphane Derenoncourt imponeert door niet te willen imponeren - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Stéphane Derenoncourt imponeert door niet te willen imponeren

Hij heeft nooit in de collegebanken gezeten om oenologie te studeren, mag zich dus geen œnologue de Bordeaux noemen, maar is wel de meest spraakmakende adviseur en smaakmaker in Bordeaux van dit moment. Zijn naam: Stéphane Derenoncourt. Hij kan zich rustig meten met vroegere en huidige coryfeeën als Peynaud, Ribereau Gayon en Rolland.

Stephane_groot.jpg
Hij heeft nooit in de collegebanken gezeten om oenologie te studeren, mag zich dus geen œnologue de Bordeaux noemen, maar is wel de meest spraakmakende adviseur en smaakmaker in Bordeaux van dit moment. Zijn naam: Stéphane Derenoncourt. Hij kan zich rustig meten met vroegere en huidige coryfeeën als Peynaud, Ribereau Gayon en Rolland.

Autodidact

Derenoncourt is door toeval in de wijn terecht gekomen. In 1982 kwam hij letterlijk in arren moede uit Dunkerque naar Bordeaux om daar druiven te plukken. Een mens moet soms toch wat om in leven te blijven. Hij zou er blijven hangen, eerst op Château La Grave à Pomerol en later bij Château Pavie Macquin in Saint-Emilion, om er in de praktijk het vak van wijnmaker te leren. De carrière van de ‘buitenstaander’ Derenoncourt als consulent werd gelanceerd door een andere buitenstaander, graaf Stephan Von Neipperg, de Duitse eigenaar van Château Canon La Gaffelière en La Mondotte. Tegen de publieke opinie in huurde die de ongediplomeerde selfmade man in zonder daar ooit spijt van te hebben gehad. Daarna is het crescendo gegaan voor Derenoncourt.

Globetrotter

Momenteel adviseert hij ruim vijftig grote en kleine châteaux in Bordeaux, met name in de appellations van de zogeheten Rechteroever. Daarbij zitten grote namen als Pavie Macquin, Canon-la-Gaffelière, Clos Fourtet, Smith Haut Lafitte, Domaine de Chevalier en Prieuré Lichine. Prachtige wijnen, daar niet van, maar wellicht het meest positieve effect van Derenoncourts invloed is vast te stellen bij wijnen uit de rangen van zogeheten petits châteaux. En ja, zoals dat met beroemde oenologen gaat, blijven zijn activiteiten niet meer beperkt tot Bordeaux. In tegendeel. Derenoncourt werkt tegenwoordig ook in landen als Spanje, Italië, Verenigde Staten, Turkije, Libanon en…Syrië.

Balans

Wijnen die volgens adviezen van Derenoncourt gemaakt worden, onderscheiden zich door evenwicht, elegantie, fruit, finesse, mineraliteit en drinkbaarheid. Ze laten zien dat Bordeaux op alle niveaus gewoon lekker kan zijn. De benadering van Derenoncourt wijkt behoorlijk af van die van zijn beroemde en in de ogen van zijn critici beruchte confrater Michel Rolland. Het is hem niet om heftigheid, maximale extractie en hoge puntenwaarderingen van Wine Advocate of Wine Spectator te doen, maar zo veel te meer om evenwicht. Wat in de wijngaard gebeurt, is de allesbepalende kwaliteitsfactor. De herkomst moet namelijk in de wijn terug te proeven zijn. Dit vraagt om een aanpak op maat, niet alleen per perceel, maar zelfs per stok. Aan overmatige extractie heeft Derenoncourt geen boodschap. Hij gelooft juist in een inweking op maat. Van hout is hij niet afkering, zolang dat maar een functionele en dienende rol speelt. Uitgangspunt bij dit alles is een optimale rijpheid van het fruit. Zeker in wat lastiger, herstel: ‘klassieke’, jaren.

Klasse in ‘klassieke’ jaren

Bedrijven die door Derenoncourt geadviseerd worden, zijn verenigd in de groep La Grappe. Ongeveer twintig ervan, waaronder zijn eigen Domaine de l’A in de Côtes de Castillon, lieten recentelijk hun wijnen proeven in Brussel. Het ging daarbij hoofdzakelijk om bottelingen van de oogstjaren 2007 en 2008. Die staan voor Bordeaux nu niet bepaald te boek als groot, maar juist in zulke jaren wordt het kaf van het koren gescheiden. Onderstaande wijnen vielen op in positieve zin:

2007

 • Château de Brondeau, Bordeaux Supérieur
 • Château Puygueraud, Bordeaux Côtes de Francs
 • Domaine de l’A, Côtes de Castillon
 • Château Rol Valentin, Saint-Emilion Grand Cru
 • Clos des Menuts ‘L’Excellence’, Saint-Emilion Grand Cru
 • Château Cadet-Bon, Saint-Emilion Grand Cru Classé
 • Château Siaurac, Lalande de Pomerol
 • Château Vray Croix de Gay, Pomerol
 • Château Smith Haut Lafitte, Pessac-Léognan

2008

 • Château Côtes de Montpezat, Côtes de Castillon
 • Ch. La Croix Lartigue, Côtes de Castillon
 • Château Haut Bernat, Puisseguin Saint-Emilion
 • Ch Faurie de Souchard, Saint-Emilion Grand Cru Classé

René van Heusden

Foto: www.chateaubeausejour.com

Reageer op dit item