Gigondas La Cave, Première Cuvée 2007 - Perswijn
Wijn van de week

Gigondas La Cave, Première Cuvée 2007

Tussen alle mooie domeinen en domeinwijnen moet de rol van de coöperaties in de zuidelijke Rhône beslist niet worden onderschat. Die van Gigondas timmert flink aan de weg, alleen al door de productie van een groot aantal verschillende wijnen. De Cave heeft in Gigondas een belangrijke bijdrage geleverd aan het verwerven van de appellation in een tijd dat het niet zo goed ging.

WvdW_2_groot.jpg
Tussen alle mooie domeinen en domeinwijnen moet de rol van de coöperaties in de zuidelijke Rhône beslist niet worden onderschat. Die van Gigondas timmert flink aan de weg, alleen al door de productie van een groot aantal verschillende wijnen. De Cave heeft in Gigondas een belangrijke bijdrage geleverd aan het verwerven van de appellation in een tijd dat het niet zo goed ging.

Hij is opgericht in 1956, het jaar waarin een verwoestende vorst de wijngaarden decimeerde en alle olijfbomen vernietigde. Destijds was de Cave een middel voor de wijnboeren om te kunnen overleven. Door uit te breiden en ook boeren uit de omgeving, uit andere appellations, de mogelijkheid te bieden zich aan te sluiten, heeft de Cave zijn positie verder kunnen versterken.

De aanplant van de aangesloten boeren bestaat voor bijna 80 procent uit grenache, met daarnaast voornamelijk syrah en mourvèdre. Deze Première Cuvée is een van de op fruit gemaakte, soepele wijnen van de Cave, heerlijk elegant, met een lichte peperigheid, kruiden, sap en frisheid; hij is zacht en smaakvol, maar heeft toch ook pit.

Gigondas La Cave, Première Cuvée 2007

Gigondas 14,5 pnt

Dirck III, 9,79

Meer aanraders?

In elk nummer van Perswijn staan de aanraders van het Perswijn Proefpanel.

Nog geen abonnement? Regel het vandaag nog!

Op onze website staat bovendien een archief van de wijn van de week.

Reageer op dit item