Nederlandse wijn in de prijzen, maar geen goud - Perswijn
Nieuws

Nederlandse wijn in de prijzen, maar geen goud

De uitslag van de Nationale Wijnkeuring is bekend, er werden acht zilveren en 44 bronzen medailles toegekend. Net als vorige jaar verdiende geen enkele wijn een gouden medaille. Opvallend bij de medaille-winnaars: bekende Nederlandse wijngaarden ontbreken, vooral onbekende wijnen vielen in de prijzen. Dit jaar werd meer wijn ingestuurd dan ooit: 57 wijngaarden stuurden maar liefst 166 wijnen in, die werden geproefd door een jury van 24 wijnexperts.

NLwijngaard_groot.jpg
De uitslag van de Nationale Wijnkeuring is bekend, er werden acht zilveren en 44 bronzen medailles toegekend. Net als vorige jaar verdiende geen enkele wijn een gouden medaille. Opvallend bij de medaille-winnaars: bekende Nederlandse wijngaarden ontbreken, vooral onbekende wijnen vielen in de prijzen. Dit jaar werd meer wijn ingestuurd dan ooit: 57 wijngaarden stuurden maar liefst 166 wijnen in, die werden geproefd door een jury van 24 wijnexperts. Zilver

De zilveren medailles gingen naar wijngaard Avitera in Azewijn, wijnboerderij ’t Heekenbroek in Drempt, Domein Detharding in Doetinchem, wijngaard Slingehorst in Groenlo, wijngaard Le Coq Frisé in Epen en wijngaard Reestlandhoeve in Balkbrug. De laatste sleepte er zelfs twee in de wacht. Ook Hof van Twente won een zilveren medaille.

Grote wijngaarden lijken te ontbreken. Waarschijnlijk hebben zij geen wijnen ingestuurd, zegt Theo Mellenbergh, die via het Wijngaardeniergilde Nederland bij de keuring betrokken is. “Ieder jaar maakt een wijnbedrijf zelf de afweging of ze insturen of niet. Hof van Twente heeft bijvoorbeeld een paar jaar niks ingestuurd. Het kan te maken hebben met de voorraad: als een wijn bijna is uitverkocht, heeft het geen zin om hem voor de Nederlandse wijnkeuring in te sturen, denken wijnbedrijven. Een medaille genereert vraag, nee-verkopen is niet fijn.”

Aanmoedingsprijs

Een overzicht van de wijngaarden die wijn hebben ingestuurd, kan Mellenbergh helaas niet geven. Wél cijfers: er werden deze keer 166 wijnen ingestuurd door 57 wijngaarden. In 2008 deden 118 wijnen van 43 wijngaarden mee voor de medailles. De wijnen werden geproefd door een jury die bestond uit 24 wijnkenners, verdeeld in vier groepen. Naast de zilveren en bronzen medailles, deelde de jury ook 51 WINKeurzegels uit, een aanmoedigingsprijs voor wijnen die net geen brons kregen. Alles bij elkaar opgeteld kregen 103 van de 166 wijnen een prijs, verhoudingsgewijs ietsje minder dan vorig jaar.

Geen goud

Een gouden medaille werd ook dit jaar niet uitgereikt. Geen ramp, volgens Ton Kolsteeg, voorzitter van de keuringscommissie. “Het wijngaardeniersvak in ons land vertoont een flinke groei in de breedte. De groei naar de top vergt geduld en dat is een schone zaak.”

Foto: wijngaard in Gelderland, bron: Wijninfo.

Reageer op dit item