Grahams declareert Vintage 2007 - Perswijn
Nieuws

Grahams declareert Vintage 2007

Het porthuis Graham’s meldt dat het 2007 gedeclareerd heeft als Vintage. Tal van andere producenten zullen naar alle waarschijnlijkheid hetzelfde doen, aangezien 2007 alles in zich had om wijnen te produceren die de status van klassieke Vintage dubbel en dwars verdienen. Zoals bekend declareren serieuze producenten slechts een paar maal per decennium een Vintage – lees: wanneer de wijn van superbe kwaliteit blijkt te zijn en over houdbaarheidspotentieel beschikt.

Graham_groot.jpg
Het porthuis Graham’s meldt dat het 2007 gedeclareerd heeft als Vintage. Tal van andere producenten zullen naar alle waarschijnlijkheid hetzelfde doen, aangezien 2007 alles in zich had om wijnen te produceren die de status van klassieke Vintage dubbel en dwars verdienen. Zoals bekend declareren serieuze producenten slechts een paar maal per decennium een Vintage – lees: wanneer de wijn van superbe kwaliteit blijkt te zijn en over houdbaarheidspotentieel beschikt.

Volgens Rupert Symington, lid van de familie die eigenaar is van zowel Graham’s als nog een hele serie andere vooraanstaande porthuizen, kende de Dourovallei in 2007 in wijnbouwkundig opzicht bijna perfecte omstandigheden. Alleen het begin van de zomer was koel en nat, zodat voorzorgsmaatregelen tegen meeldauw genomen moesten worden. Daarna zorgde ene lange, onafgebroken periode met zonneschijn voor een evenwichtige rijping van het fruit. Ook de pluk vond onder ideale omstandigheden plaats. De verwachtingen zijn hoog gespannen, want Symington noemt 2007 in één adem met eerdere legendarische jaargangen, waarvan 2000 als meest recente.

Graham’s 2007 is gevinifieerd op de Quinta dos Malvedos met gebruikmaking van traditionele lagares, treedrobots en tanks waarin de hoed automatisch ondergedompeld wordt. Nieuw aan de Graham’s Vintage is dat dit jaar voor het eerst ook druiven gebruikt zijn van de pas kort geleden verworven Quinta da Tua. Deze quinta ligt onmiddellijk stroomopwaarts van Malvedos op de noordelijke over van de Douro. Ze worden enkele van elkaar gescheiden door een stroompje met de naam Tua. Ook is fruit gebruikt uit de Quintas of Vila Velha, even stroomafwaarts van Malvedos, van de Quinta das Lages en van Vale Malhadas in het afgelegen oostelijke deel van de vallei.

Graham’s Port wordt in Nederland geïmporteerd door Verbunt Wijnkopers.

Reageer op dit item