Fransen mogen wijn blijven (laten) proeven - Perswijn
Nieuws

Fransen mogen wijn blijven (laten) proeven

De Franse Kamer van Afgevaardigden, het equivalent van de Nederlandse Tweede Kamer, heeft in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 maart na lange debatten ingestemd met een amendement dat het voor Franse wijnproducenten mogelijk maakt om hun wijnen te blijven laten proeven. Dat lijkt voor de hand liggender dan het is in tijden waarin Frankrijks nationale culturele erfgoed wijn door een agressieve

Glas_Ros__300.jpg
De Franse Kamer van Afgevaardigden, het equivalent van de Nederlandse Tweede Kamer, heeft in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 maart na lange debatten ingestemd met een amendement dat het voor Franse wijnproducenten mogelijk maakt om hun wijnen te blijven laten proeven. Dat lijkt voor de hand liggender dan het is in tijden waarin Frankrijks nationale culturele erfgoed wijn door een agressieve anti-alocohollobby in het verdomhoekje gedreven wordt. Onbegrijpelijk, maar wel de realiteit.

Merkwaardig genoeg heeft het amendement betrekking op een artikel – nummer 24 om precies te zijn – van een wetsvoorstel dat betrekking heeft op de hervorming van het Franse ziekenhuisstelsel! De minister van volksgezondheid had daarin aanvankelijk een bepaling opgenomen die in het kader van een draconisch anti-alcoholbeleid proeverijen van wat voor soort onmogelijk dreigde te maken. Een en ander leidde om begrijpelijke reden tot felle protesten vanuit de wijnbouw.

Volgens het nu aangenomen amendement blijft het proeven van wijn toegestaan in het kader van wijnfeesten en -beurzen (zoals Vinexpo), oenologische stages (!), maaltijden met wijn inbegrepen (!), of in het kader van potentiële verkoop. Andere onderwerpen die vanaf 9 maart nog bediscussieerd zullen worden, zijn zaken als de verkoop van alcoholische dranken in benzinestations en op stranden en de rol van het internet als advertentiemedium voor diezelfde alcoholhoudende dranken.

Het aangenomen amendement met betrekking tot het toestaan van proeverijen zal met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook goedgekeurd worden door de Franse Senaat. Die wordt niet alleen veel minder geplaagd door fanatieke scherpslijpers, maar beschikt onder het Palais du Luxembourg ook over een van de best gevulde wijnkelders van heel Parijs en Frankrijk!

René van Heusden

Reageer op dit item