Douro: onbekend maakt onbemind - Perswijn
Wijn van de week

Douro: onbekend maakt onbemind

Portugese wijnliefhebbers weten het allemaal: de wijnen van de Dourostreek hebben zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot absolute toppers. In het kielzog van de port hebben de rode wijnen uit deze streek Portugal stormenderhand veroverd. Vreemd genoeg lijkt dat besef in Nederland (nog) niet erg te bestaan. Of zijn we gewoon te krenterig?

Lello_groot.jpg
Portugese wijnliefhebbers weten het allemaal: de wijnen van de Dourostreek hebben zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot absolute toppers. In het kielzog van de port hebben de rode wijnen uit deze streek Portugal stormenderhand veroverd. Vreemd genoeg lijkt dat besef in Nederland (nog) niet erg te bestaan. Of zijn we gewoon te krenterig?

In eerste instantie waren het dynamische wijnboeren als Dirk van der Niepoort die de kar trokken bij de ontwikkeling van de bijzondere droge Dourowijnen. En, toegegeven, die wijnen zijn dan ook behoorlijk duur. Maar sinds zich ook grotere bedrijven bezighouden met deze wijnen komen er ook meer betaalbare exemplaren op de markt. Zoals de heerlijke Lello van Borges. Een slimme wijn, gemaakt volgens een ‘concept’. En oké, laten we zeggen dat het concept hier werkt. De bedoeling is een wijn te maken die het karakter heeft van een Douro-wijn, maar toch modern is in smaak en uitstraling, dus niet te ‘moeilijk’ en niet te duur. Hij is gemaakt op basis van de lokale druiven touriga nacional, touriga franca, tinta roriz en tinta barroca, druiven die ook voor port worden gebruikt, zoals die van het huis Borges zelf. Een deel van de wijn rijpt op eikenhouten vaten, van Frans hout, en dat geeft ‘m een lekker vleugje vanille. En ook de uitmonstering is modern. Maar, eerlijk is eerlijk, de wijn is heerlijk – en heel betaalbaar. Hij geurt naar fruit en chocola, kersen en bessen, de smaak heeft een aangename krui­digheid, lekkere stevigheid; heerlijk eigenzin­nig.

Lello 2006, Douro

Importeur: Flor del Vino, € 5,25

Reageer op dit item