Bordeaux was, Bordeaux is, Bordeaux blijft! - Perswijn
Nieuws

Bordeaux was, Bordeaux is, Bordeaux blijft!

Wat maakt Kerstmis nu echt leuk? Niet het overspannen lifestyle- & orgiegedoe op dag 1. Ook niet het deprimerende bezoek aan de meubelboulevard op dag 2. Nee, voor de ware geest van Kerstmis moet je naar de Bordeauxproeverij van Wijnhandel De Gouden Leeuw in Voorschoten. Het is misschien wel dé proeverij van het jaar. Want zeg nu zelf, wat kan er op tegen de vrijwel complete fine fleur van Bordeaux? Inderdaad, helemaal niets. Afgelopen zondag 14 december was het weer zo ver.

Ton_Kempers_groot.jpg
Wat maakt Kerstmis nu echt leuk? Niet het overspannen lifestyle- & orgiegedoe op dag 1. Ook niet het deprimerende bezoek aan de meubelboulevard op dag 2. Nee, voor de ware geest van Kerstmis moet je naar de Bordeauxproeverij van Wijnhandel De Gouden Leeuw in Voorschoten. Het is misschien wel dé proeverij van het jaar. Want zeg nu zelf, wat kan er op tegen de vrijwel complete fine fleur van Bordeaux? Inderdaad, helemaal niets. Afgelopen zondag 14 december was het weer zo ver.

Traditie

Het idee voor de Kerstproeverij van De Gouden Leeuw ontsproot in 1990 aan het brein van Ton Kempers. Hij had sinds 1973 de leiding over de wijnhandel. Van begin af aan was Bordeaux daar de hoofdrolspeler. Ton Kempers herinnert nog graag aan zijn eerste ‘substantiële’ aankoop in Bordeaux: in 1977 schafte hij 100 kisten Mouton 75 aan. Per fles moest die toen maar liefst 32 gulden kosten. Jammer alleen dat de wijn nooit helemaal rijp geworden is, zo geeft hij nu eerlijk toe. Maar Bordeaux was, is en blijft zijn grote liefde. Vooral in de jaren 80 nam de verkoop van grands crus een hoge vlucht.

Op vraag van klanten organiseerde Kempers in 1990 zijn eerste Kerstproeverij met ongeveer 80 serieuze wijnen uit Bordeaux. Naar eigen zeggen stond hij de nacht tevoren stijf van de zenuwen of het allemaal wel goed zou komen. Die eerste Kerstproeverij bleek echter een schot in de roos en een traditie was geboren. Door de jaren heen zijn er steeds meer wijnen op tafel gekomen, met steeds meer mensen voor en achter de schermen (dit jaar ongeveer 30!) en vanaf een gegeven moment ook een of meer premiers crus. Waarop dan – voorspelbaar – een ware stormloop losbreekt. Het hoort er allemaal bij. Ook al ligt de ware kracht van Bordeaux natuurlijk heel ergens anders.

Mannenwereldje

Is Bordeaux een wijn voor mannen? Afgaande op de samenstelling naar sekse van de 350 bezoekers van het evenement in Voorschoten zou je bijna geneigd zijn om die vraag bevestigend te beantwoorden. Er waren vooral mannen van gevorderde leeftijd, werkzaam in goed betalende financiële, juridische of medische functies, vaak met een wat geaffecteerde tongval. In het verleden moesten zulke steunpilaren van de samenleving nog wel eens gecorrigeerd worden, wanneer ze zichzelf al te gretig nog eens bijschonken. “Je herkende ze aan hun manchetten”, aldus een van de schenkers. Ton Kempers op zijn beurt herinnert zich ook hoe hij een keer moest ingrijpen toen een al te goedbedoelende vader zijn zoontje van tien alles meende te moeten laten meeproeven.

Mannen dus, erg veel mannen. Het aantal vrouwen lag zodoende ver onder het gewenste percentage. Is dat nu wijnland anno 2008? Ligt het aan het ‘intimiderende’ karakter van Bordeaux? Nee toch? Goddank waren Judith Poot en Sara Channell aanwezig namens Poot Agenturen, hofleverancier van Van der Valk. Die maakten alles weer dubbel en dwars goed! Dit echter geheel en al terzijde.

Ook opmerkelijk: het enthousiasme van diverse vrijwillige schenkers (m/v) met merkbaar plezier in wat ze deden. Nog twee positieve details: het glaswerk was prima verzorgd en gelukkig was er ook voor neutrale maar filmende kaas gezorgd. Met al dat tanninegeweld van jonge Bordeaux kan dat geen kwaad.

Eerst proeven, dan kopen

Verdeeld over diverse proeftafels stonden in totaal een slordige 160 wijnen. De nadruk lag daarbij op de oogstjaren 2006 en 2005, met verder ook kleinere selecties van jaren als 2004, 2003, 2001 en ouder. Ik had besloten te beginnen met 2005 om de lat direct maar hoog te leggen. Dat kán bij 2005, want het is echt een heel mooi jaar. De wijnen hebben een krachtige structuur met de nodige tannine, maar ook met een pak rijp fruit om voor vlees op de botten te zorgen. Kortom, dit is simpelweg Bordeaux op zijn allerbest. Rijk, toch klassiek en met een serieus ontwikkelingspotentieel.

Van 2006 kan dat helaas niet gezegd worden. Het kan zijn dat de wijnen zich op dit moment niet zo gunstig presenteren, maar iets te vaak betrapte ik me op het noteren van termen als ‘dun’, ‘geen fruit’ en ‘droge tannine’. Hoewel Wijnhandel De Gouden Leeuw over het algemeen vriendelijke prijzen hanteert, stemt de prijsstelling van de meeste wijnen uit 2005 en vooral uit 2006 verre van vrolijk. Dat ligt niet aan Voorschoten, maar aan Bordeaux. In het eerste geval zijn die prijzen nog wel enigszins te verdedigen op basis van de kwaliteit, in het een stuk minder. Veel wijnen uit 2006 zijn gewoon substantieel te duur voor wat ze te bieden (lijken te) hebben. Al zijn er gelukkig wel een paar aangename uitzonderingen.

Toppers 2005

De ster was hier Pape Clément (Pessac-Léognan), op de voet gevolg door Vieux Certan (Pomerol) en Pichon Baron (Pauillac). Alle drie ruim boven de 100 euro per fles, maar je krijgt dan ook wat moois. Evenmin te versmaden: Giscours (Margaux) Sociando-Mallet, La Tour Carnet (beide Haut-Médoc), Chasse-Spleen (Moulis) en La Pointe (Pomerol). Voor maar 9,50 per fles een koopje: Liversan (Haut-Médoc).

Tegenvallers waren er ook: Pichon Comtesse bijvoorbeeld (is het een fase of structureel?) en, heel voorspelbaar, Croizet-Bages. Een wijn als Brane-Cantenac is niet slecht, maar zit met 85 euro per fles wel veel en veel te hoog in de boom.

Toppers 2006

De ster van Pape Clément straalt hier wederom. Maar de prijs is met 127,95 dienovereenkomstig hoog. Voor de helft van het geld of veel minder zijn er zeer geslaagde wijnen te vinden als Pontet-Canet (Pauillac), Léoville Barton (Saint-Julien), Prieuré Lichine, Giscours, Rauzan-Ségla (alle Margaux), nogmaals La Tour Carnet en Chasse-Spleen en Phélan Ségur (Saint-Estèphe. Op de rechteroever o.a. La Gaffelière, Canon en Troplong-Mondot (Saint-Emilion), Clos l’Eglise, Certan de May en Clinet (Pomerol). Alleen zijn het bepaald geen koopjes…

René van Heusden

Foto: Ton Kempers is het brein achter de kerstproeverij van De Gouden Leeuw.

http://www.wijnhandeldegoudenleeuw.nl

Reageer op dit item