GrootSpraak 2009: Boreas, Valuas en Oud Sluis in het zonnetje - Perswijn
Nieuws

GrootSpraak 2009: Boreas, Valuas en Oud Sluis in het zonnetje

Volgens de derde editie van GrootSpraak zijn de restaurants Boreas, Valuas en Oud Sluis de beste wijnrestaurants van 2009. Bij Oud Sluis wint de champagnekaart, bij Valuas is de wijnkaart onovertroffen en restaurant Boreas is op dit moment het beste wijnrestaurant van Nederland. Het eerste exemplaar van GrootSpraak werd maandag 3 november door auteur Ronald de Groot overhandigd aan Peter Klosse, de oprichter van de Academie voor Gastronomie.

Grootspraak_groot.jpg
Volgens de derde editie van GrootSpraak zijn de restaurants Boreas, Valuas en Oud Sluis de beste wijnrestaurants van 2009. Bij Oud Sluis wint de champagnekaart, bij Valuas is de wijnkaart onovertroffen en restaurant Boreas is op dit moment het beste wijnrestaurant van Nederland. Het eerste exemplaar van GrootSpraak werd maandag 3 november door auteur Ronald de Groot overhandigd aan Peter Klosse, de oprichter van de Academie voor Gastronomie

“Deze restaurants hebben allen het hele jaar door een uitstekende prestatie geleverd. Ze hebben de titel dik verdiend. Helaas voor de overige genomineerde restaurants, die wellicht volgend jaar in aanmerking komen voor een van de titels,” zegt Ronald de Groot.

Juyrapport

Marcel Zwaghoven verzorgt de prachtige wijnkaart voor het Venlose Valuas. Dit restaurant straalt passie voor wijn uit. Wijn wordt hier met en naast voortreffelijk eten in een mooie ambiance opgediend. Nico Boreas van restaurant Boreas uit Heeze is al jaren een chef om nauwgezet te volgen. Ieder jaar overtreft hij zichzelf. Die voortdurende vooruitgang is in hoge mate te danken aan de inzet van gastvrouw Sonja. Na de verbouwing is alles op zijn plaats is gevallen. Boreas is nog steeds een bedrijf in opbouw, dat betekent dat hier we de komende jaren nog veel kunnen verwachten.

Oud Sluis in Sluis kreeg een score van 9,5 en vijf trosjes in de allerhoogste regionen van GrootSpraak. Onder de bezielende leiding van Geoffrey Hendrikse stelde Oud Sluis een uitgebalanceerde collectie champagnes samen, met champagnes die bij uitstek geschikt zijn bij de maaltijd. Zeker bij de visgerechten uit de keuken van Sergio Herman.

Meer stijgers dan dalers

GrootSpraak laat dit jaar opvallend meer stijgers dan dalers zien. Restaurants kunnen stijgen in algemene waardering of als wijnrestaurant, waarbij men meer trosjes achter de naam ziet verschijnen. Een opvallende stijger is l’Atelier in Gulpen, die zowel meer punten als een hogere waardering voor de wijnkaart kreeg. De Burgemeester in Linschoten, Cour du Nord in Nooitgedacht en het Koetshuis Schuttersveld in Enschede stegen met name in punten. Le Défi in Sprang Capelle, Apicius in Bakkum en Wilhelminapark in Utrecht mochten zich verheugen in een hoger aantal trosjes. Een restaurant kan ook een mindere waardering krijgen door bijvoorbeeld het vertrek van de chef of doordat niet meer wordt waargemaakt wat de prijs pretendeert. Voorbeelden van dit laatste zijn Château Neercanne in Maastricht, De Fuik in Aalst en De Lindenhof  in Giethoorn.

Handige lijstjes

GrootSpraak heeft de wijnbeleving en de gastronomie van meer dan 350 restaurants onder de loep genomen. Daarnaast staan in de restaurantgids handige lijstjes zoals ‘open op zondag’, ‘open op maandag’ en de ‘lievelingsadresjes’. Waarderingen worden uitgedrukt in cijfers (1-10) en wijntrosjes (1-5). Nieuw is de vermelding “KG”, waarmee de auteurs aanduiden of eigen wijn meegebracht mag worden en hoeveel kurkengeld in rekening gebracht wordt. Uiteraard heeft GrootSpraak ook een aantal nieuwkomers zoals Etablissement 1880 in Groede opgenomen (score: 7,5).

Grootspraak is te bestellen via deze link en via www.grootspraak.nl

Reageer op dit item