Will Jansen winnaar Wina Born Prijs 2008 - Perswijn
Nieuws

Will Jansen winnaar Wina Born Prijs 2008

Donderdag 25 september is tijdens KunsthalKOOKT, het Festival voor de Echte Smaak in de Rotterdamse Kunsthal, de Wina Born Prijs 2008 uitgereikt aan Will Jansen. De prijs wordt uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder heeft ingespannen voor de ontwikkeling van de Nederlandse gastronomie.
Donderdag 25 september is tijdens KunsthalKOOKT, het Festival voor de Echte Smaak in de Rotterdamse Kunsthal, de Wina Born Prijs 2008 uitgereikt aan Will Jansen. De prijs wordt uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder heeft ingespannen voor de ontwikkeling van de Nederlandse gastronomie.

Will Jansen is de geestelijke vader en hoofdredacteur van het cultureel-gastronomische magazine Bouillon! en een begenadigd culinair schrijver. Hij is altijd op zoek naar misstanden in de culinaire wereld. Of het nu is op het gebied van voedselproductie, zoals te lezen is in zijn Culinaire Almanak, waarin producten uit tien supermarkten met elkaar worden vergeleken, of het personeelsbeleid in de horeca, eerlijkheid staat bij hem hoog in het vaandel.

Dat is ook de reden dat hij Additifs Alimentaires heeft vertaald onder de Nederlandse titel ‘Wat zit er in uw eten?’. Jansen kwam het boekje tegen in een boekhandel in Monte Carlo en wist direct dat hij het wilde uitgeven in Nederland. Het Corinne Gouget geschreven boekje benoemt alle tot nu toe bekende E-nummers en hun bijwerkingen. Het is gemaakt op pocketformaat zodat de consument het mee kan nemen als hij boodschappen doet en meer te weten wil komen over ‘de kleine lettertjes.’

De Wina Born Prijs is in 1995 ingesteld ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de in 2001 overleden culinair journalist Wina Born. De ‘moeder van de Nederlandse gastronomie’, zoals ze werd genoemd, leerde de Nederlandse man en vrouw buitenlandse eetgewoonten kennen en maakte het uit eten gaan populair met haar smakelijke beschrijvingen van gerechten. Menig kok, tot dan een anonieme werker achter de kachel, is door Wina Born een bekende Nederlander geworden.

De prijs werd voorheen uitgereikt door de SVH, de Stichting Vakopleiding Horeca, die nu het Horeca Branche Instituut heet. Na een culinaire retraite van twee jaar gebeurt dit vanaf nu door het Netwerk in Gastronomie en Gastvrijheid, een vereniging waarvan Wina Born tot aan haar dood erevoorzitter was.

Reageer op dit item