Château Quinault verkocht aan Frère en Arnault - Perswijn
Nieuws

Château Quinault verkocht aan Frère en Arnault

Bordeaux blijft onverminderd aantrekkingskracht uitoefenen op het grote geld. Tegelijkertijd hebben eigenaars zonder substantieel vermogen het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Was Pascal Delbeck nog maar kort geleden gedwongen Château Belair verkopen, ditmaal was het de beurt aan Alayn Raynaud om zijn eveneens onder de appellation Saint-Emilion vallende Château Quinault van de hand te doen.

Quinault.jpg
Bordeaux blijft onverminderd aantrekkingskracht uitoefenen op het grote geld. Tegelijkertijd hebben eigenaars zonder substantieel vermogen het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Was Pascal Delbeck nog maar kort geleden gedwongen Château Belair verkopen, ditmaal was het de beurt aan Alayn Raynaud om zijn eveneens onder de appellation Saint-Emilion vallende Château Quinault van de hand te doen. Op 4 september zijn de handtekeningen onder de officiële verkoopakte gezet. Hoewel de prijs van de transactie niet bekendgemaakt is, wordt die geschat op 8 à 10 miljoen euro. Een peulenschil voor de nieuwe eigenaars Bernard Arnault en Albert Frère. Zowel de Arnault, de rijkste man van Frankrijk als Frère, de belangrijkste financier van België, mogen zich namelijk miljardair noemen. De twee waren samen al eigenaars van Cheval Blanc en La Tour du Pin. Via LVMH controleert Arnault bovendien ook nog eens Château d’Yquem.

Het ruim 15 hectare wijngaard tellende Château Quinault ligt in de bebouwde kom van Libourne. De wijn ervan is geklasseerd als Saint-Emilion Grand Cru. Quinault is in korte tijd uitgegroeid tot een van de publicitaire smaakmakers binnen Saint-Emilion. Alain Raynaud kocht het toen obscure wijngoed in 1997 en redde het daarmee uit de handen van projectontwikkelaars. In de jaren daarna heeft hij veel geld gestoken in de verbetering van de kwaliteit. Reden om nu te verkopen is dat hem de middelen ontbreken om verdere investeringen te plegen die zouden kunnen leiden tot eventuele klassering als Grand Cru Classé. Hij verwijst in dat verband naar een opeenvolging van jaren met een te kleine opbrengst, zoals 2002 (vorst), 2003 (hitte) en 2004 (hagel). Hoewel de prijs van de wijn dankzij gunstige beoordelingen van critici als Parker behoorlijk gestegen is, weegt dat onvoldoende op tegen de kosten. Raynaud zal voorlopig wel aanblijven als adviseur.

Bron: sudouest.com, decanter.com

Reageer op dit item